Tyyntä myrskyn edellä – vai käänne parempaan?

Tilannekatsaus 15.-20.4.2020

Viidettä viikkoa jatkuneessa poikkeustilassa ei viikolla ilmennyt uusia käänteitä Hämeenlinnan kaupungin valmiustoiminnassa. Taaksejääneiden viikkojen aikana organisaation poikkeusolojen toimintamallit ovat vakiintuneet ja varautuminen toimii.

Kaupungin valmiusorganisaatio ja viranomaisyhteistyö toimii

Kaupungin valmiusorganisaatio toimi viikolla 16 edelleen päivittäin ja tilanteen vakavuusluokka on valmiussuunnitelman kriteerien mukaan edelleen korkein mahdollinen. Jatkossa kokouksia voidaan tämän tilannekuvan perusteella hieman harventaa.

Hämeen liitto, maakunnan kunnanjohtajat, Kanta-Hämeen pelastuslaitos, maakunnan turvallisuusfoorumi ja AVI:n valmiustoimikunta ovat viikon kuluessa pitäneet sähköisin välinein tilannekuvakokouksia ja raportoineet maakunnan tilannekuvan kehittymisestä eri aloilla.

Valtioneuvosto purki Uuttamaata koskevat liikkumisrajoitukset keskiviikkona 15.4.2020 klo 13.00 koska valmiuslain mukaisia oikeudellisia edellytyksiä niille ei enää ollut. Suomi seuraa nyt huolellisesti sulun purkamisen vaikutuksia tartuntatilastoihin muualla maassa.

Kouluruokapakettien tarve kasvaa

Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala jatkoi kouluruokapakettien jakoa; nyt jaossa oli 2300 pakettia. Määrä näyttää viikottain kasvavan.

Terveyspalveluiden Pandemiavastaanotolla pääsiäisen jälkeinen tiistai oli vilkas kuten ennakoimmekin. Terveyspalvelut järjestivät seuraavaksi viikonlopuksi edelleen päivystystä mutta puhelimitse. Rauhallista oli myös siellä. Päivystyksen jatkotarvetta suunnitellaankin jatkossa tilannekuvan mukaisesti ja näiden kokemusten pohjalta.

Valtakunnassa on edellisellä ja kuluvallakin viikolla puhuttanut ikäihmisten hoivakotien tilanne. Hämeenlinnassa ei ainakaan toistaiseksi ole tiedossa koronavirustartuntoja ikäihmisten hoivakodeissa. Hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön hengitystieoireisiin reagoidaan Hämeenlinnassa korostuneen herkästi, ja jokaisessa hoivakodissa on suunnitelma sekä ennakoivista toimenpiteistä että reagoimisesta.

Kaupunkirakenteen toimialalla kevättyöt ovat täydessä vauhdissa, puistot ja ulkoalueet siistiytyvät ja istutukset ovat käynnissä, sää tosin näytti oikukkaan puolensa taaksejääneellä viikolla. Kaupunkirakenteen toimialan toiminta ja valmistelu pyörii jopa hiukan normaalia nopeammassa tahdissa.

Yksinyrittäjien toimintatuki vihdoin jakoon

Valtion myöntämän yksinyrittäjien toimintatuen hakeminen avattiin torstaina 16.4.2020 klo 8. Haku käynnistyi heti varsin vilkkaana ja tavoitteenamme on, että hakemukset käsitellään reippaalla tahdilla ja tuki saadaan pikaisesti maksatukseen.

Yhdessä selviämme

Poikkeustila on jatkunut nyt jo runsaat viisi viikkoa ja mieleen saattaa hiipiä ajatus, että voisiko tässä jo hieman hellittää jatkuvaa varalla- ja varuillaanoloa. Sitä ei kuitenkaan voi vielä tehdä, noudatamme annettuja turvaohjeita edelleen sinnikkäästi ja sisulla.

Uudenmaan sulun purkamisen seuraukset ovat näkyvissä vasta lähiviikkoina ja arvelen, että jälkiviisaita arvioita päätöksestä kuulemme tulevina viikkoina.

Jaksetaan kuitenkin vielä, yhdessä, niin selviämme. Apua on saatavissa eri tilanteisiin ja eri tahoilta jos tuntuu siltä, ettei enää yksin pärjää. Kaupunki ja kaupungin verkostot auttavat ja ratkaisut löydetään, yhdessä.

Hämeenlinnassa, 20. huhtikuuta 2020.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja