Uimarannoilla huomiota hyvään hygieniaan

Hämeenlinnan ja Hattulan alueella on 24 uimarantaa, joiden veden laatua seurataan vesinäytteiden avulla. Kahdeksan rantaa on yleisiä uimarantoja ja 16 pieniä yleisiä uimarantoja. Yleiseksi uimarannaksi on määritelty ranta, jolla odotetaan käyvän huomattava määrä uimareita. Pienillä yleisillä uimarannoilla tarkoitetaan rantoja, joilla ei odoteta käyvän huomattavaa määrää uimareita, mutta rannan ylläpitäjä on tehnyt niistä terveydensuojelulain mukaisen ilmoituksen. Hämeenlinnassa on lisäksi uimapaikkoja, joita kaupunki ylläpitää, mutta vedenlaatua ei seurata.

Uimaveden laatua seurataan uimakaudella

Uimaveden laatua seurataan uimakaudella, joka alkaa 15.6. ja kestää 31.8. asti. Kaikilta valvonnassa olevilta uimarannoilta otetaan kolme vesinäytettä uimakaudella. Yleisiltä uimarannoilta otetaan tämän lisäksi kultakin rannalta yksi vesinäyte ennen uimakauden alkua. Tänä vuonna näytteiden ottaminen aloitettiin 2.6.2020. Näytteenottosuunnitelmaa ja näytetuloksia voi seurata uimarantojen ilmoitustaululta ja kaupungin verkkosivuilta www.hameenlinna.fi/uimavesi.

Yleisten uimarantojen uimavesi luokitellaan neljän peräkkäisen vuoden näytetulosten perusteella. Luokitusta kuvaavat symbolit löytyvät yleisten uimarantojen ilmoitustauluilta.

Uimarannoilla on hyvä muistaa uimarantaetiketti

Tällä uimakaudella ilmoitustauluilla on myös uimarantaetiketti, jonka Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on julkaissut. Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi uimarannoilla on suositeltu noudatettavaksi yleisiä hygieniasta sekä turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi.

Uimarantaetiketissä annetaan seuraavat ohjeet:

 1. Kipeänä jää kotiin!
 2. Vältä ruuhkaisia rantoja
 3. Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
 4. Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
 5. Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
 6. Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.
 7. Ui turvallisesti:
  o Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi.
  o Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue
  o Ui kaverin kanssa.

Uimarannoilta löytyvät myös uimarannanomistajan ja terveydensuojeluviranomaisen yhteystiedot

Uimaveden laatuun ja rannan yleiseen hygieniaan liittyvät kyselyt ohjataan terveystarkastajalle ja rakenteisiin liittyvät huomiot uimarannanomistajataholle.

Hattulassa rannan kunnossapitoon liittyvissä asioissa yhteydenotot kuuluvat Hattulan kunnan tekniseen yksikköön, Hämeenlinnassa infran kunnossapitopalveluihin.

Uimarantojen puhtaanapitoon kiinnitetään erityistä huomiota

Koronaepidemiasta johtuen Hämeenlinnan uimarantojen puhtaanapitoa lisätään uimakaudella 2020. Uimarantojen käymälät siivotaan uimakaudella päivittäin. Roska-astiat tyhjennetään isoilla uimarannoilla Tervaniemessä, Ahvenistolla ja Hämeensaaren uimahallinrannassa päivittäin ja muillakin rannoille vähintään viikoittain, tarpeen vaatiessa useammin. Rannat myös siivotaan roska-astioiden tyhjennyskierrosten yhteydessä. Rantoja kunnossapidetään uimakaudella 15.6. – 31.8.2020.

Palautetta Hämeenlinnan uimarantojen ja –paikkojen kunnossapidosta voit jättää sähköisen palautejärjestelmän kautta tai puhelimitse kaupunkirakenteen asiakaspalveluun arkisin klo 9 – 15 p. 03 621 2310.

Hämeenlinnan ja Hattulan uimarantaluettelot

Yleiset uimarannat

Ahvenistonjärvi, Ahvenisto
Alajärvi, Tervaniemi
Aulangonjärvi, Kihtersuo
Hauhonselkä, Pappilanaro
Ormajärvi, Sankolan ranta
Pannujärvi
Vanajavesi, uimahallin ranta
Vanajavesi Herniäinen (Hattula)

Pienet yleiset uimarannat

Aulangonjärvi, ulkoilumaja
Kahtoilampi
Kankaistenjärvi
Katumajärvi, Idänpää
Katumajärvi, OTK:n ranta
Matkalampi
Ormajärvi, Untulan ranta
Suolijärvi, Kirkkoranta
Teuronjärvi
Vanajavesi, Sairion ranta
Vanajavesi, Lepaanrannan ulkoilumaja
Äimäjärvi, urheilukentän ranta
Armijärvi, Nihattulan ranta (Hattula)
Lehijärvi, Kalkkonen (Hattula)
Vanajavesi, Eerolan ranta (Hattula)
Vanajavesi, Pappilanniemi (Hattula)