Uudistuksia joukkoliikenteeseen

Hämeenlinnan kaupunkiliikenteen ja seutuliikenteen aikatauluihin on tulossa muutoksia vuodenvaihteessa. Muutoksia on tehty muun muassa joulukuussa muuttuvien VR:n juna-aikataulujen vuoksi. Bussit on pyritty aikatauluttamaan niin, että pendelöijät ehtisivät aamun Helsingin-juniin.

”Nykyisillä aikatauluilla osalle kaupunkilaisista olisi junaan ehtimisestä tullut mahdotonta. Niinpä meidänkin oli pakko ryhtyä muokkaamaan omia aikataulujamme”, Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi kertoo. ”Kysyimme myös käyttäjiltä kommentteja aikatauluista”, jatkaa Venesjärvi.

Uudet aikataulut löytyvät Reittioppaasta sekä busseissa, Kastellissa ja Walttia myyvissä R-kioskeissa jaettavista aikatauluvihkosista.

Waltti-mobiililippu käytössä

Hämeenlinnan Waltti-mobiililiput sekä Savonlinjan Meejo-mobiililiput tulivat myyntiin maanantaina 2.12.2019. Toistaiseksi sovelluksissa on valittavissa vain kertalippuja. Käyttäjäksi pääsee lataamalla sovelluksen iOS- tai Android-puhelimen sovelluskaupasta.

Lisäksi Matkahuollolta tulee lähiaikoina sovellus, jolla voi ostaa osana matkaketjua kertalipun Hämeenlinnan paikallisliikenteeseen.

Helppokäyttöisyyttä sovelluksilla

Hämeenlinnan seudulla käytössä olevien Waltti-korttien kanssa on hyödyllistä käyttää Waltti-kortinlukijasovellusta, jolla voi tarkastaa korttiensa voimassaolotiedot. Sovellus näyttää matkakortilta esimerkiksi voimassaolevat kaudet, jäljellä olevan arvon sekä matkahistorian.

Waltti-kortinlukijasovellus käyttää puhelimen NFC-toimintoa korttien lukuun. Jotta sovellusta siis voi käyttää, tulee puhelimessa olla NFC-lukija, ja tietoja tarkistaessa täytyy puhelimen asetuksista varmistaa NFC-toiminnon päällä olo.

Reaaliaikainen matkustajainfojärjestelmä vuonna 2020

Vuoden 2020 alusta käytöstä poistuu yleiskausilippu, joka on ollut suunnattu muille kuin Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan asukkaille. Jatkossa kausilippu on kaikille samanhintainen. Muita muutoksia hintoihin ei ole tulossa.

Kesäkuun alussa bussien vaihtoajat pidentyvät. Aikaisemmin vaihto bussista toiseen piti tehdä yhdellä vyöhykkeellä 45 minuutin sisällä, nyt vaihtoaika venytetään 80 minuuttiin.

Vaihtoajat 1.6.2020 alkaen ovat: A/B/C – 80 min., AB/BC – 90 min., ABC – 100 min., ABCD – 110 min., ABCDEFGHI – 120 min.

Kesällä 2020 mitä todennäköisimmin saadaan käyttöön myös reaaliaikainen matkustajainformaatiojärjestelmä, joka helpottaa bussien kulun seuraamista reaaliaikaisesti. Käytännössä matkustaja saa ajantasaista tietoa bussien kulusta näytöiltä ja puhelimestaan. Uudistus tulee koskemaan niitä busseja, joista on saatavilla paikkatieto.

Bussien väritykseenkin on mahdollisesti tulossa muutoksia lähitulevaisuudessa. Kaupunki järjesti tilaajavärityksestä oppilaitoskilpailun, joka päättyi marraskuun lopussa. Kilpailun kautta koottiin ehdotuksia Hämeenlinnan seudulla operoivien joukkoliikennebussien yhteneväisestä värityksestä.

”Yhtenäinen tilaajaväritys muodostaisi tunnistettavan, Hämeenlinnan joukkoliikenteen imagoa kantavan kokonaisuuden”, Venesjärvi toteaa.

Joukkoliikenteen ajankohtaisia asioita voi seurata Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta osoitteessa www.hameenlinna.fi/joukkoliikenne ja Twitter-tilillä @HMLpaikkuri.