Uusi lasten ja nuorten videosarja tuo esille Kansallisten Kaupunkipuistojen monia mahdollisuuksia ja loistavaa saavutettavuutta

Kansallisten Kaupunkipuistojen verkosto julkaisee Arch Way Filmsin kuvaaman ja Liverace Oy:n tuottaman, lapsille ja nuorille suunnattujen videoiden sarjan. Videot näyttävät kurkistuksia kaupunkien kaupunkikulttuurin ja -luonnon arvokkaaseen perintöön.

”Videot on tehty lasten ja nuorten maailmaan istuviksi. Ne kuvaavat hyvin kaupunkipuistojen monia tasoja ja loistavaa sijaintia: kun toinen haluaa mennä luontoon ja toinen haluaa kulttuuria. Videoissa näytetään, kuinka tämän kaiken voi saada ja läheltä”, sanoo kaupunkipuistojen verkostosta Mari Helin.

Kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Videoista voi saada ideoita tarkastella kaupunkien kohteita myös uusin tavoin: Hangossa voi kokea elämyksiä talvellakin, maannousema saa mielikuvituksen rannikon kaupungeissa Porissa ja Kokkolassa lentämään, Turussa taloja on historian lehdillä valunut Aurajokeen. Videosarja julkaistaan Kansallisten kaupunkipuistojen verkoston sivuilla kahden kaupungin viikkotahdilla sekä Kansallisten kaupunkipuistojen Facebook-sivulla.

Videoiden sisällöstä ja toteutuksesta vastaavat näyttelijät Paavo Kerosuo ja Lotta Kuusisto, kuvauksesta Arch Way Films ja tuotannosta Liverace Oy. Videot esittelevät Suomen kaupunkipuistojen kokonaisuutta.

”Oli kiinnostavaa huomata, miten helppo kaupunkipuistoihin oli saapua ja mitä kaikkea niistä voi erilaisista näkökulmista löytää! Jokaiselle löytyy omanlaisensa tapa nauttia alueista ja niiden tarjoamista monista mahdollisuuksista ja puitteista”, sanoo kaupunkipuistoissa seikkailleen roolissa esiintynyt Lotta Kuusisto.

Katso Youtubesta Hämeenlinnan video

Hämeenlinnassa Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto

Kansallisia kaupunkipuistoja on tällä hetkellä kymmenen: vuonna 2001 perustettu Hämeenlinna, Pori (2002), Heinola (2002), Hanko (2008), Porvoo (2010), Turku (2013), Kotka (2014), Forssa (2015), Kuopio (2017) ja Kokkola (2020).

Kaupunkiympäristössä sijaitsevien arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden muodostama laaja kokonaisuus voidaan tunnustaa Kansalliseksi kaupunkipuistoksi. Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Kansallisten kaupunkipuistojen arviointi perustuu kriteereihin, jotka koskevat puiston sisältöä, laajuutta ja eheyttä, ekologisuutta ja jatkuvuutta sekä kaupunkikeskeisyyttä.

Kansalliset kaupunkipuistot punovat yhteen suomalaisen kaupunkielämän, -kulttuurin ja luonnon tarinaa. Jokaisella kaupungilla ja kaupunkipuistolla on oma erityinen merkityksensä yhteisessä kokonaisuudessa. Näistä muodostuu tähtikaupunkien verkosto ja kaupunkipuistojen helminauha. Kansallisiin kaupunkipuistoihin on helppo tulla, ne ovat kaikkien käytössä ja saavutettavissa 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa.

Hämeenlinnan Kansallinen kaupunkipuisto

Lisätietoja

Mari Helin, puheenjohtaja, Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto
050 3242506, mari.helin@turku.fi

Tiedote Viherympäristöliiton sivuilla