Uusi Ooh, Hämeenlinna! avataan Museo Skogsterissa 11.6.2020

Museo Skogsterissa (Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna) avataan torstaina 11.6.2020 uusi versio Ooh, Hämeenlinna! -näyttelystä. Muutostöiden vuoksi tiistaina ja keskiviikkona 9.-10.6. Ooh, Hämeenlinna! on suljettu. Hämeenlinnan kaupunginmuseon muut palvelut ja näyttelyt ovat avoinna normaalisti.

Näkökulmia Hämeenlinnaan

Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä kerrotaan tarinoita Hämeenlinnan historiasta. Esille valikoidaan erilaisia kulmia ja nostoja kaupunginmuseon kokoelmien kiinnostavimmista esineistä.

Jokaisen esineen tarina on puettu uutisotsikon ja lehtijutun muotoon, joiden yhteisenä pääteemana on Hämeenlinnan kehitys 1600-luvulta näihin päiviin. Näyttelystä saa mukaan myös ihan oikean lehden, josta tarinoita voi rauhassa tutkia vielä kotonakin.

Erilliset jutut tuovat lisäväriä kaupungin koko historian esittelevään multivisioon, jonka voi katsoa näyttelyssä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi. Videon kesto on reilut 20 minuuttia.

Pienoismalli Hämeenlinnan kirkosta.
Ooh, Hämeenlinna! uudistus 11.6. ”Pohjolan Pantheon” – kirkko pyöreässä ulkoasussaan ennen 1892 laajennuksia. Pienoismalli Toivo Salminen. Kuva Heikki Haavisto

14 uutta tarinaa

Torstaina 11.6. avattava näyttelyuudistus nostaa esiin 14 uutta skuuppia. Käsittelyssä on muun muassa potaksi haukuttu ”Pohjolan Pantheon” eli Hämeenlinnan kirkko, jonka alkuperäinen pyöreä muoto näkyy Toivo ”Timi” Salmisen pienoismallissa.

Esille on päässyt myös eduskuntatalon graniitin louhinut Heinäsen kiviveistämö, Moses Kaplanin nikkaroima taikapullo, käristämällä tehdyt kampaukset, katukuvaa hallitseva jättimäinen taskukello ja monta muuta tarinaa verkatehtaan pillistä perinteisen vankilakaupungin muistoihin.

Entisille lyseolaiselle on varmasti tuttu Kernaalanjärvestä vuonna 1864 pyydetty valtava monni, joka on lainassa lyseon kokoelmista. Monnit hävisivät Suomesta tiettävästi jo muutama vuosi Kernaalanjärven monnin pyytämisen jälkeen.

Viidentenätoista uutena tarinana näyttelyn lehdestä voikin lukea museotyöstä kulissien takana. Kaupunginmuseon projektiryhmä on vuoden päivät pakannut lyseon kokoelmia turvaan tulevan remontin tieltä.

Lisäksi edellisestä näyttelyversiosta esille jää kymmenkunta vanhaa tarinaa. Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyn vieraiden äänestystulos huomioidaan, kun näyttelyä uudistetaan vuosittain.

Lisätietoja:

Antti Krapu
amanuenssi
Hämeenlinnan kaupunginmuseo
Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna
03 621 2976, 040 569 0035, antti.krapu@hameenlinna.fi
www.hmlmuseo.fi, www.facebook.com/HMLmuseo