V-päivissä toivottiin liikuntaa, bussilinjoja ja hengailupaikkoja

Hämeenlinnan yläkoulujen kahdeksasluokkalaiset kohtasivat etäyhteyksin kaupungin päättäjien ja virkamiesten kanssa V-päivissä 8.-20.2.2021. V-päivä eli ”Vaikuta – älä valita” -päivä on jo vuodesta 2004 lähtien ollut osa koulujen demokratiakasvatusta ja juurtunut tärkeäksi nuorten vaikuttamiskanavaksi. Prosessin kautta nuoret oppivat vaikuttamisväylistä ja kokevat konkreettisesti sen, miten yhteiskunnassa saa äänensä kuuluviin.

Nuoret tekevät ehdotuksia ympäristönsä ja arkensa parantamiseksi. Aikaisempien vuosien lailla, tämän vuoden aloitteissa kuultiin erityisesti liikuntaan ja harrastamiseen liittyviä ehdotuksia sekä joukkoliikenteen kehittämistä tarjoavia ideoita. Nuoret parantaisivat puistojen ja rantojen kuntoa, viihtyisyyttä sekä toiminnallisuutta, ja erityisesti frisbeegolf-radat olisivat tervetulleita kaupungin eri alueille. Toiveissa olisi myös esimerkiksi skeittiparkkeja, koirapuisto sekä mahdollisuus vuokrata sähköpotkulautoja. Koulupäiviin vaihtelua saisi yhteisellä retkipäivällä Aulangolle. Kouluruokailu ja välipalojen lisääminen pitkiin päiviin puhutti myös.

Seuraavaksi prosessi etenee Nuorten huippukokoukseen, jonne jokainen yläkoulu valitsee aloitteidensa joukosta yhden. Huhtikuun huippukokouksessa nuoret päättävät V-päivän aloitteiden toteuttamiseen varatun määrärahan (30 000 euroa) käytöstä. Kaikki aloitteet on luettavissa nuortenideat.fi -sivustolla ja siellä niitä voi peukuttaa ja kommentoida.


Lisätiedot:
Osallisuusohjaaja Jenna Pohjonen, jenna.pohjonen@hameenlinna.fi, p. 040 869 6250