V-päivissä toivottiin yhteistä tekemistä sekä välipalaa kouluihin

Vaikuta älä valita! –eli V-päiviä päästiin viettämään pitkästä aikaa koronavuosien jälkeen normaalijärjestelyin hämeenlinnalaisissa yläkouluissa. V-päivä on Hämeenlinnassa kehitetty osallistuvan budjetoinnin toimintamalli 8. luokkalaisille, jonka aikana oppilaat tutustuvat erilaisiin vaikuttamiskanaviin, pohtivat vaikuttamismahdollisuuksiaan ja tekevät aloitteita, jotka esitellään kaupungin päättäjille ja virkamiehille.

Tämän vuoden V-päivien aloitteissa korostui viime vuoden tapaan yhteiset retket ja yhteisöllinen toiminta, joihin liittyviä aloitteita tuli miltei joka koululta. Aloitteissa toivottiin mm. yhdeksäsluokkalaisten yhteistä laivareissua, laskettelupäivää sekä luontoretkeä. Hauhon koulu oli tehnyt aloitteen myös koulujenvälisestä pelitapahtumasta.

Toinen teema, joka tuli esiin miltei joka koulussa, oli kouluruoka ja sen kehittäminen. Nuoret kaipaavat ruokaan lisää mausteita sekä kasvis- ja liharuuat selkeästi erikseen. Monelta koululta tuli myös toive ilmaisesta välipalasta tai välipala-automaatista.

Vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvissä aloitteissa toivottiin mm. frisbeegolfrataa Sampoon, lisää graffittiseiniä, nuorille lisää tiloja ja tapahtumia sekä jääkiekkomaaleja ja kaukaloa Pullerille.

Kaupunkiympäristöön liittyvissä aloitteissa toivottiin mm. Untulan, Solvikin ja Paukun rantojen kunnostamista sekä lisää katettuja bussipysäkkejä. Liikenteeseen ja kulkemiseen liittyvissä aloitteissa puolestaan toivottiin parempia bussiyhteyksiä kouluille sekä lisää pyöräteitä.

Näiden lisäksi nuoret toivoivat mm. aikuisille lisää koulutusta ja tietoutta seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden nuorten kohtaamiseen sekä yläkouluikäisille nuorille helpommin kesä- ja viikonlopputöitä.

Kaikki V-päivien aloitteet tulevat näkyviin kaupungin verkkosivuilla olevalla Nuorten aloitteet –sivulle, jonne niihin kerätään myös kirjalliset vastaukset kevään aikana.

Nuorten huppukokouksessa jaossa 30 000e aloitteiden toteuttamiseen

Seuraavaksi koulut valitsevat V-päivissä esiteltyjen aloitteiden joukosta kukin yhden huippualoitteen, jonka tuovat Nuorten huippukokoukseen. Vuodesta 2013 lähtien järjestetyssä huippukokouksessa nuoret päättävät V-päivän aloitteiden toteuttamiseen varatun määrärahan (30 000 euroa) käytöstä.

Viime vuonna rahalla järjestettiin nuorten toiveiden mukaisesti kaikille yhdeksäsluokkalaisille retki Viihdekeskus Hämptoniin sekä hankittiin Iittalan koululle uusi välinevarasto ja lisää ulkopenkkejä.

Aiempien vuosien huippukokouksen päätökset ovat nähtävillä V-päivien verkkosivuilla.

V-päivän prosessi on osa koulujen demokratiakasvatusta, jonka tavoitteena on tiedostava, vastuullinen ja yhteistyökykyinen kansalainen ja ne järjestetään yhteystyössä koulujen ja nuorisopalveluiden kanssa.

Hämeeenlinnan lapsiystävällinen kunta 10v logo
V-päiviä on vietetty vuodesta 2004 lähtien ja ne ovat osa Hämeenlinnan lapsiystävällinen kunta -toimintaa. Hämeenlinnan ensimmäisestä lapsiystävällinen kunta tunnustuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Unicef myöntää Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen kunnille, jotka edistävät aktiivisesti toiminnassaan lapsen oikeuksien toteutumista.

Lisätietoja

Veera Antikainen
Osallisuuskoordinaattori
veera.antikainen@hameenlinna.fi
p. 040 8696250