Valoilmiö-festivaalin ohjelma on julkaistu

Valotaiteilija Immanuel Pax ja taiteilijakollektiivi Flowers of Life tähdittävät 17.-19.11. ensimmäistä kertaa järjestettävää kaupunkifestivaalia 

Hämeenlinna saa tänä syksynä uuden festivaalin, kun Kulttuurikeskus ARXin tuottama, valotaiteeseen keskittyvä Valoilmiö järjestetään ensimmäistä kertaa Lapsen oikeuksien viikolla. Viikko onkin mitä mainioin ajankohta festivaalille, jonka keskeisenä teemana on lasten ja nuorten osallisuus. Teosten suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu yhteensä noin 1000 lasta ja nuorta. 

Festivaalin teokset sijoittuvat Hämeenlinnan torin ja Verkatehtaan välimaastoon muodostaen koko perheen ulkoiluun kannustavan kävelyreitin. Esimerkiksi Raatihuone, Lääninhallitus ja kirkko saavat tapahtuman ajaksi uuden ilmeen. Yksi teoksista sijaitsee Linnanpuistossa ja myös uimahalli valaistaan. Hämeenlinnan ydinkeskustan lisäksi yksi teoskokonaisuus löytyy Rengosta terveyskeskuksen ja seurakuntatalon välisestä puistosta. 

Valoilmiön puhuttavampiin teoksiin kuuluu valotaiteilija Immanuel Paxin Hämeenlinnan kirkkoon projisoima Turvallisuuden tila -niminen valoteos. Se on syntynyt Kaurialan lukion puheviestinnän opiskelijoiden kanssa käydyn turvallisuus-aiheisen Erätauko-keskustelun pohjalta. Teoksessa heijastetaan lasilevylle käsinmaalattuja diakuvia Hämeenlinnan kirkon julkisivuun. Teoksen piikkilanka ei ole terästä, vaan valoa – aineetonta. 

Paxilta nähdään myös kirkon toiseen seinään projisoitava aiemmin syntynyt teos Trespassing. Immanuel Pax on helsinkiläinen valotaiteilija ja visuaalinen suunnittelija. Teoksissaan Pax pyrkii tuomaan esille ajankohtaisia havaintoja yhteiskunnan sosiaalisista ja poliittisista ilmiöistä. Hän käsittelee erityisesti valtaan, ihmisoikeuksiin ja arvoihin liittyviä kysymyksiä. 

Taiteilijakollektiivi Flowers of Life puolestaan toteuttaa Valoilmiöön kaksi valtavaa uv-valoilla valaistavaa kukkateosta, joista toinen sijoittuu Pinellanpuistoon ja toinen Rengon keskustaan. Flowers of Life on suomalainen, UV-valotaiteeseen erikoistunut taideryhmä, jonka kolmiulotteiset visuaaliset elementit ovat ihastuttaneet yleisöä useissa tapahtumissa. Vuonna 2005 perustetun ryhmän teoksia on ollut esillä 24 maassa, muun muassa Meksikossa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Valoilmiössä nähtävien teosten maalaamiseen osallistuu yhteensä 200 lasta Hämeenlinnan eri kouluista. 

Edellä mainittujen valotaidetähtien rinnalla Valoilmiössä nähdään 16 ulko- ja sisätiloihin sijoittuvaa teosta tai -installaatiota, jotka kaikki toteuttavat jollain tavalla lasten ja nuorten osallisuutta taiteeseen ja tapahtumiin. Kuvaukset festivaalin teoksista sekä listaus yhteistyökumppaneista löytyvät Valoilmiön verkkosivuilta.

Festivaalin pääyhteistyökumppanina toimii Showtekniikka Torvinen. Valoilmiö-festivaalille on myönnetty SKR:n Hämeen rahaston kärkihankeapuraha vuosille 2022–2023.  

Maksuttomia työpajoja ja esityksiä 

Teosreitin lisäksi Valoilmiön kävijät pääsevät muun muassa valomaalaamaan, tekemään yhteisteosta ja askartelemaan heijastavia koruja. Raatihuoneenkatu 9-11 tyhjässä liiketilassa sijaitsevasta Pop-up galleriasta löytyy festivaali-iltoina teosten lisäksi työpajoja.  

Valoon liittyvää tapahtumallisuutta on luvassa myös Rengossa festivaaliperjantaina tuliryhmä Flamman järjestämissä työpajoissa ja esityksessä. Lauantaina Hämeenlinnan torille festivaalitunnelmaa luovat Lumina Productionsin valoelävöittäjät, TR-studion tanssiesitykset ja erilaisia työpajat. 

Valoilmiö järjestetään yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Merkittävässä roolissa festivaalin teoksia tekemässä ovat Aimokoulu, Kaurialan lukio, Harrastus ihan lähellä -ryhmät, Hämeenlinnan teatteri sekä useat koululuokat ja varhaiskasvatus- ja perhepäivähoitoryhmät.  

Valoviisaus 

On selvä, että ihmiset kaipaavat valoa ja yhteisöllisyyttä marraskuisen pimeyden ja huolestuttavien maailmantapahtumien keskellä. Valoilmiö-festivaalin tuotantoa varjostaa kuitenkin huoli sähkönkulutuksesta. Korona aikana lapset ja nuoret ovat joutuneet luopumaan niin monista tapahtumista ja kulttuuripalveluista, että tapahtuma halutaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta järjestää. Tuotantotiimi uskoo lasten ja nuorten osallisuuden tukemisella olevan kauaskantoisia vaikutuksia. Valoilmiö juhlistaa valoa ja yhteisöllisyyden merkitystä, mutta nostaa myös esille ajatuksen valoviisaudesta.  

Energiakriisin myötä olemme tilanteessa, jossa arvostamme valoa aiempaa enemmän ja olemme tulleet tietoisemmaksi sähkönkulutuksesta. Valoviisautta on se, että emme tuhlaa sähköä ja pidä valaistuksia päällä turhaan, ei kotona eikä tapahtumassa. Valoilmiön valoteokset perustuvat nykyaikaiseen, energiatehokkaaseen tekniikkaan ja ne ovat päällä vain rajoitetun ajan eli iltaisin kello 18–22. Jotta teokset saadaan näkymään, katuvalaistusta sammutetaan, mikä osaltaan kompensoi sähkönkulutusta. Lisäksi kävijöitä muistutetaan yhteisten valojen äärelle saapuessaan sammuttamaan kodin valot ja muut sähkölaitteet. Valoilmiön tiedotuksessa annetaan valotaideohjeiden ohella vinkkejä sähkökulutuksen vähentämiseen. 

Valoilmiön teokset sijoittuvat Hämeenlinnan keskustan tuntumaan ja yksi teoksista Rengon keskustaan. Teokset ovat nähtävillä 17.-19.11. klo 18-22. Valoon liittyviä työpajoja ja erikoisohjelmaa järjestetään Rengossa 18.11. ja Hämeenlinnan torilla 19.11. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. 

Valoilmiön reittikartta.
Kävelyreitti ja teosesittelyt löytyvät Valoilmiön nettisivuilta osoitteesta www.kulttuurikeskusarx.fi/festivaalit/valoilmio/valoilmio-ohjelma/

Lisätietoja:

Kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola
riikka-leena.puistola@hameenlinna.fi
040 869 6326