Valoilmiö kutsuu osallistumaan

Valoilmiö on 17.-19.11. ensimmäistä kertaa järjestettävä, valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Hämeenlinnassa.

Suomen pimeä syksy on erilaisten valotapahtumien kulta-aikaa. Hämeenlinnassa järjestettävän Valoilmiön muista tapahtumista erottaa sen vahva osallisuusteema. Syksyn aikana festivaalin teoksia on yhdessä taideammattilaisten kanssa ollut tekemässä satoja lapsia ja nuoria ja yhdessä tekemiseen kannustetaan myös festivaalin kuluessa.

Valon ja yhdessä tekemisen juhlaa

Valoilmiön pääteoksiin kuuluu valotaiteilija Immanuel Paxin Hämeenlinnan kirkkoon projisoima Turvallisuuden tila -teos. Se on saanut innoituksensa Erätauko-keskustelusta, jonka taiteilija kävi Kaurialan lukion puheviestinnän opiskelijoiden kanssa turvallisuudesta. Turvallisuus on myös meneillään olevan Lapsen oikeuksien viikon valtakunnallinen teema. Teoksessa heijastetaan lasilevylle käsinmaalattuja diakuvia Hämeenlinnan kirkon julkisivuun. Teoksen piikkilanka ei ole terästä, vaan valoa – aineetonta. 

Taiteilijakollektiivi Flowers of Life puolestaan toteuttaa Valoilmiöön kaksi valtavaa, uv-valoilla valaistavaa installaatiota, joista toinen sijoittuu Pinellanpuistoon ja toinen Rengon keskustaan. Pinellan puiston teoksen osia ovat olleet tekemässä oppilas- ja HIL-harrastusryhmät Konnarin-, Ortelan ja Lyseon kouluista. Rengon osuuden maalaamiseen pääsivät osallistumaan kaikki Rengon alakoulun oppilaat.

Entisen kaupungitalon tiloihin on pystytetty kaksiosainen Pop up -galleria, josta löytyy Kaurialan lukion oppilaiden teoskokonaisuus Luonto – luonnoton. Toisen puolen ovat vallanneet Sisäinen disko, jonka muotokuvat ovat syntyneet erityisopetuksen pienryhmien työpajoissa sekä Aimokoulun animoitu installaatio Maailman pelastava kone. Aimokoulun oppilaiden teoksia löytyy myös Taidemuseon pihan Pesäpuusta sekä torilla olevasta kontista, johon on installoitu Pala metsää

ARXin Kellarissa on esillä Kaleidoskooppi-teos, jonka ovat  luoneet HYKin koululaisryhmät sekä HIL-harrastusryhmien osallistujat. Kierrätysmuovista rakentuvan teokseen täydentämiseen voi osallistua vielä tapahtuman aikana. ARX Gallerian ikkunassa on esillä dokumenttikuvia perhepäivähoidon valopajoista. Hämeenlinnan teatteria alussa nähdään sarja valoteoksia, jotka ovat syntyneet Lyseon koulun oppilaiden ja teatterin valomestari Veikko Pullin yhteistyönä. Lääninhallituksen ja Raatihuoneen julkisivuihin on tapahtuman ajan heijastettu lasten ja nuorten piirroksia. 

Festari kutsuu tekemään ja osallistumaan

Kulttuurikeskus ARXin pääyhteistyökumppani festarituotannossa on Torvinen Showtekniikka, joka on suunnitellut Valoilmiötä varten NOUT nimisen interaktiivisen valo- ja ääniteoksen. Linnanpuiston nurmialueella sijaitseva valoteos elää ja yllättää kävijöiden toiminnan mukaan.

Valoilmiön käveltävän teosreitin varrelta löytyy runsaasti työpajoja:

 • Valotyöpajat Pop up Galleriassa (Raatihuoneenkatu 9-11), to–la, 18–22. Pop up Galleriassa pääsee koko festivaalin ajan askartelemaan hohtavia koruja ja osallistumaan Perhospaikka-yhteisöteokseen.
 • Valoleikkipuisto Ystävyydenpuistossa, (Arvi Kariston katu 6), to–la 18–20. Valoleikkipuisto kutsuu pimeän ajan valoleikkeihin leikkipuistolle.
 • Valoleikki Galleria ARXissa, (Viipurintie 4), to–la 18–20. Valoleikissä voi tutkia valoja, varjoja ja heijastuksia.
 • Vauvojen valotyöpaja Taidemuseolla (Viipurintie 2), pe 14–16. Vauvaperheille suunnatussa työpajassa ihmetellään valoja rauhallisella ja vauvaturvallisella työpaja-alueella.
 • Lasten reivit Opistotalossa (Verkatehtaankuja 9), pe 18–20 Lasten reiveissä saa tanssijalka vipattaa valojen ja musiikin sykkeessä. Osallistujat pääsevät itse vaikuttamaan myös valotilanteisiin.
 • Valosirkus-työpajat Rengossa (Hinkaloistentie 1), pe 16.30–18.30. Valosirkus-työpajan pitää klo 19 tapahtumassa esiintyvä tulitaideryhmä Flamma.
 • Hohtavat korut Rengossa (Hinkaloistentie 1), pe 18–20. Askartelutyöpajassa tehdään hohtavia koruja.
 • Valomaalaustyöpaja Hämeenlinnan torilla, la 18–20. Työpajassa voi opetella erilaisia valomaalaustekniikoita. Tallennukseen voi käyttää myös omaa laitetta.
 • Kiertävä animaatiopaja (Valoilmiöreitillä), la 18–20. Laatikkopyörässä kiertävä animaatiopaja kulkee Valoimiöreitillä ja heijastaa pieniä animaatioita kaupunkitilaan. Kävijät voivat animoida kuviin myös omia kuvia.

Valoilmiö julkaisee myös omatoimiohjeita Instagramissa @valoilmiofestivaali. Lisäksi Valoilmiön omatoimimateriaalit on lähetetty alueen kouluihin ja varhaiskasvatusyksiköihin.

Esityksiä

Valoon liittyvää tapahtumallisuutta on luvassa festariperjantaina ja -lauantaina:

 • Flamma-tulishow (Hinkaloistentie 1, Renko), pe 19:30
 • Lumina Productionsin alue-esiintyjäryhmä Unia (Valoilmiön reitillä), la 18 alkaen
 • TR studion tanssijat (Hämeenlinnan tori), Tähtisade-tanssiteos lapsille ja Silent Valoilmiö-disco la 18–20
 • Valohahmo (Valoilmiön reitillä), la 18 alkaen

Katso Valoilmiön koko ohjelma Kulttuurikeskus Arxin sivuilta. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja niihin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Valoilmiön toteuttaa Kulttuurikeskus ARX yhdessä laajan kumppaniverkoston kanssa.

Lisätietoja:

Valoilmiön tuottaja Riikka-Leena Puistola riikka-leena.puistola@hameenlinna.fi , 040 869 6369

Osallisuusvastaava Auni Tuovinen auni.tuovinen@hameenlinna.fi , 040 530 3110