Valokuvataidenäyttely Mielimaissa avautuu pääkirjastossa

Rehellistä puhetta masennuksesta – tositarinoista koostuva valokuvataidenäyttely Mielimaissa kiertää ympäri Suomea ja saapuu nyt Hämeenlinnan pääkirjastoon 4. – 29.12.2023 Aulan näyttelytilaan (Lukiokatu 2).

Valokuvaajien Vesa Tynin ja Jari Laurénin Mielimaissa-projektin valokuvanäyttely käsittelee masennusta ja mielenterveysongelmia henkilökohtaisten kokemusten ja kertomusten kautta, kaunistelematta ja rehellisesti. Projektin tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja murtaa tabuja mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten avulla. Teosten kuvausympäristöt ovat konkreettisia fyysisiä tiloja, ei kuvamanipuloinnilla toteutettuja. Näin kuvien henkilöt pääsevät kokemaan sen ympäristön, joka heidän masennuskokemukseensa liittyy.

”Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Nämä maailmat haluamme kuvata. Autamme ihmisiä kurkistamaan näihin maailmoihin ja toivottavasti myös niistä ulos”, projektin tekijät Vesa Tyni ja Jari Laurén kertovat.

Mielimaissa-projekti on alkanut vuonna 2017 ja ensimmäinen Mielimaissa-näyttely nähtiin Aboa Vetus Ars Nova -museossa syksyllä 2019. Tämän jälkeen projekti on jatkunut uusien haastatteluiden ja teoskuvausten parissa ja näyttely on kiertänyt aktiivisesti Suomea. Nyt se on mahdollista kokea myös Hämeenlinnassa.

Näyttelyyn liittyvä maksuton työpaja, joissa masennusta ja henkilökuvausta käsitellään keskustellen ja valokuvaamalla, järjestetään Hämeenlinnan pääkirjaston Avolavalla perjantaina 29.12. klo 14-17.

Mielimaissa-projektiin voi jatkuvasti hakea mukaan. Jokaisen muotokuvan rinnalla julkaistaan teksti, jossa kuvan henkilö kertoo tarinansa. Tekstit taltioitujen haastatteluiden pohjalta toimittaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo.

Kaikki Mielimaissa-projektin teoskuvat ja niihin liittyvät tekstit julkaistaan myös projektin verkkosivuilla: www.mielimaissa.fi

Mieli maassa -näyttelyn taitelijat Tyni ja Lauren.

Valokuvaajien Vesa Tynin ja Jari Laurénin Mielimaissa-projektin valokuvanäyttely käsittelee masennusta ja mielenterveysongelmia henkilökohtaisten kokemusten ja kertomusten kautta, kaunistelematta ja rehellisesti.

Miten kaikki alkoi?

Vuonna 2016 valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Laurén joutuivat kumpikin kohtaamaan mielenterveyden ongelmat läheltä. Miehet eivät silloin tunteneet toisiaan.

Vesan tutoroitavana ollut valokuvauksen opiskelija Jussi päätyi itsemurhaan. Surullinen asia aiheutti monenlaisia tunteita. Tyni oli yllättynyt ja pahoillaan, koska ei ollut havainnut mitään masennuksen merkkejä, eikä voinut auttaa mitenkään. Olisiko hän osannut ymmärtää tai tukea, jos Jussi olisi kertonut tunteistaan? Voisiko aiheesta tehdä jonkinlaisen projektin, jotta oppisi itse mielenterveyden ongelmista ja auttaisi muita samassa tilanteessa olevia?

Samaan aikaan Jari oli toipumassa vakavasta masennuksesta, joka oli ollut lähellä tuhota hänet kokonaan. Parantumisen edetessä terapian ja psykiatrian avulla Laurén päätti, että hän haluaisi jättää jäljen kokemastaan, ja siitä, että aina ei pärjää yksin. Ei ilman apua.

Syntyi ajatus muotokuvasta. Laurén otti yhteyttä Tyniin ja kertoi tarinansa. Vesa vastasi nopeasti ja kertoi, kuinka hienoa on, että juuri hän sai viestin. Miehet tapasivat ja huomasivat, että heitä yhdisti luova intohimo, estetiikan taju sekä eräänlainen tarinankertojuus. Yhteinen Mielimaissa-projekti sai alkunsa ja ensimmäiseen muotokuvaan asettui toinen projektin tekijöistä.

Vaikuttaa asenteisiin

Projektista tehdyn tutkimuksen mukaan Mielimaissa-näyttelyt ovat selvästi lisänneet tietoisuutta masennuksesta. Hämeen ammattikorkeakoulusta sosionomiksi valmistunut Jenni Lankinen tutki opinnäytetyössään Mielimaissa-projektin vaikutuksia ja taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä tietoisuuden välittäjinä. Lankinen keräsi tutkimuksen aineiston kyselylomakkeen avulla heinäkuussa 2022 gallerianäyttelyssä Porissa.

“Masennus kosketti henkilökohtaisesti jopa 89 prosenttia tutkimukseen osallistuneista näyttelyvieraista. Siitä huolimatta yli puolet kyselyyn vastanneista kokivat näyttelyn muuttaneen heidän asenteitaan ja ajatuksiaan masennusta kohtaan. Lähes jokainen vastaajista koki näyttelyn nähtyään ymmärtävänsä masennukseen sairastunutta paremmin”, Lankinen kertoo.

Jenni Lankisen Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimus: “Taide- ja kulttuurilähtöisten menetelmien hyödyntäminen masennustietoisuuden välittäjänä. – Mielimaissa-projektin vaikutukset” on luettavissa verkossa.