Vexi Salmen syntymästä 80 vuotta

Synnyinkaupunki muistaa

Veikko Olavi ”Vexi” Salmi syntyi Hämeenlinnassa 21.9.1942 ja kuoli 8.9.2020 Helsingissä 77-vuotiaana. Hänen syntymästään tulee kuluneeksi 80 vuotta keskiviikkona 21.9.2022. Vexi Salmi asui lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa.

Intohimona taide

Syksyllä 2022 Hämeenlinnan taidemuseo juhlii Vexi Salmen 80. syntymävuotta Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä 25.11.2022 alkaen. Näyttelyssä esitellään kattava kokonaisuus hänen taidekokoelmastaan.

Vexi Salmi keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Vexi Salmen kokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa, ja yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Taiteen keräilijänä Vexi Salmen kiinnostus kohdistui erityisesti kotimaiseen, virolaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen sekä sotien välisen ajan saksalaiseen ekspressionismiin, niin sanottuun rappiotaiteeseen.

Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia. Vexi Salmen taidekokoelman teoksia oli ensi kerran yleisölle esillä Hämeenlinnan taidemuseossa vuonna 2005 näyttelyssä Intohimona taide.

Omaleimaista tekemisen intoa 60-luvulla

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely Svengaava 60-luku avautuu Museo Skogsterissa 11.11.2022. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet -näytelmän sekä koostanut kuluvan syksyn muistokonserttisarjan Hämeenlinnan teatteriin Villit vuodet -musikaalin musiikista. Paavilainen haastatteli 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poimi niistä teemoja Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyyn.

Hämeenlinnalaisessa nuorisossa löytyi omaleimaisuutta – kaupungista nousi Hämeenlinnan mafiaksikin kutsuttu joukko nuoria artisteja. Lyseossa opiskellut Markku Veijalainen nousi teini-ikäisenä nuorison suosikiksi nuorisomusiikkiohjelmien juontajana. Veikosta, Antista, Kaista ja Matista tuli muusikoita, jotka moni tuntee paremmin nimillä Vexi Salmi, Irwin Goodman, Kuju ja Fredi.

Kaupunki teki Vexille puiston

Vexi Salmi asui lapsuutensa Rinkelinkadulla, jonka välittömään läheisyyteen Hämeenlinnan kaupunki on rakentanut Vexi Salmen -nimeä kantavan puiston.

Vexi Salmen puisto sijoittuu Rinkelinkadun päähän, Brahenkadun varressa olevalle puistoalueelle. Puistosta avautuu hienosti näkymä Rinkelinkadun suuntaan, ja tämä näkymä halutaan puistossa myös säilyttää.

Puistosta Rinkelinkadun suuntaan avautuva pieni esiintymispaikka ja nurmella olevat istuimet ovat rakenne, joka viittaa Vexi Salmen elämäntyöhön ja jolla sitä halutaan kunnioittaa. Ajatuksena on myös saada puistoon paikka pienille, matalan kynnyksen esityksille – esimerkiksi pop-up –tyyppisissä tapahtumissa.

Esiintymispaikan viereisiin penkkeihin sijoitettavien qr-koodien avulla puistossa kävijöiden kuultavaksi on tarkoitus tuoda esimerkiksi otteita Vexi Salmen lapsuusajoista kertovista Rinkelikadun pojat -kirjoista ja/tai muuta hänen tuotantoaan.

Yhteislaulutilaisuus kesällä 2022

Koronan vuoksi moneen kertaan siirtynyt Vexi Salmen muistoksi suunniteltu yhteislaulutilaisuuskin saatiin lopulta pidettyä heinäkuussa 2022 Hämeenlinnan kauppatorilla. Samalla julkistettiin Arto Pakkasen kokoama juhlakirja Rinkelinkadun pojat 1–2. Juhlapainokseen on koottu Vexin muistelmalliset pakinat nuoruuden Hämeenlinnasta sekä elämästä ja hahmoista Rinkelinkadulla.

Vexi Salmi tunnettiin lukuisten suomalaisille rakkaiden ikivihreiden hittien sanoittajana. Hän teki uransa aikana tuhansia sanoituksia, joista noin 3 200 päätyi levyille.

HPK:n maalilaulun ”Taas hassuttelee vastustajaa HPK”  teksti on syntynyt Vexi Salmen kynästä vuonna 1974. HPK:n maalilauluksi se otettiin vuonna 1981. Salmi oli pitkän linjan HPK-kannattaja, joka nähtiin usein HPK:n kotipeleissä Hämeenlinnassa.

Villit vuodet -muistokonserttiin enää rajoitetusti lippuja

Hämeenlinnan kaupunginteatteri tuottaa viiden konsertin sarjan Vexi Salmen muistokonserttina. Konserteissa kuullaan menestysmusikaalin Villit vuodet -musiikkia. Konsertteihin on enää rajallisesti lippuja saatavissa.

Vexi Salmen elämästä kertovan Villit vuodet -musikaalin kantaesitys oli syksyllä vuonna 2008 Hämeenlinnassa. Näytelmä rikkoi tuolloin 23 000 katsojallaan siihenastiset ennätykset Hämeenlinnan teatterissa.

Rinkelinkadun pojat on tarina pikkukaupungista

Vexi Salmen pakinoita elämästä ja nuoruudesta Hämeenlinnan Rinkelinkadulla julkaistiin aikanaan Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa ja sen edeltäjissä. Kirjakauppias Arto Pakkanen koosti pakinoista 2 kirjaa ja näistä 2022 ilmestyneen juhlakirjan Rinkelinkadun pojat 1–2.

Kirja kertoo pikkukaupungista, seikkailuista ja aikuistumisesta. Rinkelinkadun pojat liikkuu ajassa ennen televisiota, kännyköitä ja tietokonepelejä. Silloin leikit ja huvitukset oli keksittävä itse. Vapaa-ajan tantereina olivat metsät ja omakotitaloalueen pihat, harrastuksina katukiekko, kivisodat ja retket (Katri Wanner-Salmen esipuheesta teokseen Rinkelinkadun pojat 1-2).

Linkit:

VEXI SALMI JA YSTÄVÄT -muistonäyttely – Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)

Svengaava 60-luku – Hämeenlinnan Kaupunginmuseo (hmlmuseo.fi)

Vexi Salmen -puisto

Villit vuodet -muistokonsertit

Rinkelinkadun pojat 1-2