Yli kaksituhatta kantahämäläistä taidetestaajaa vierailee kevään aikana Hämeenlinnan taidemuseossa Elämän äärellä -näyttelyssä

Kantahämäläiset kahdeksasluokkalaiset vierailevat valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen myötä Elämän äärellä -näyttelyssä Hämeenlinnan taidemuseossa keväällä 2022. Vierailun päätteeksi kaikki yli kaksituhatta nuorta taidekriitikkoa arvioivat taidekokemuksen.

Hämeenlinnan taidemuseossa taidetestaajat tutustuvat Elämän äärellä -nykytaidenäyttelyyn teatterin ja draaman keinoin. Kierroksen päätteeksi taidekokemusta syvennetään yhdessä monitaiteellisin keinoin ja toiminnallisin välinein. Taidetestaajat pääsevät perehtymään näyttelyyn Z/N-dialogi -projektiin osallistuneiden nuorien ja Kuninkaallisen Nukketeatterin näyttelijöiden opastuksella ja ohjauksessa. Teatteritaiteen ammattilaisina toimivat Kuninkaallisen Nukketeatterin näyttelijä ja teatteriohjaaja Antti Kemppainen ja nukketeatteritaiteilija, nukkemestari Hannu Räisä. Museokäynnin jälkeen nuoret arvostelevat kokemuksensa taidetestaajien valtakunnalliselle sivustolle. Näin myös kulttuurikohteet saavat nuorilta arvokasta palautetta sisällöistään.

Elämän äärellä -näyttely on Z-sukupolvea edustavien 15–20-vuotiaiden nuorten suunnittelema ja toteuttama

Näyttelyn teokset on valittu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Näyttelyn toteuttamiseen valitut nuoret kuraattorit ovat päättäneet näyttelyn teemat, teokset, ripustuksen ja visuaalisen ilmeen.

Taiteeseen ja teemoihin pureudutaan perinteisten taidetekstien sijaan nuorten äänellä. Elämän äärellä -näyttely nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja: identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista – odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Nuoret ovat tehneet näyttelyn, joka ravistelee ja antaa elämyksiä: mukana on jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa.

Näyttely perustuu -dialogi-hankkeeseen, joka on Hämeenlinnan taidemuseon, Kulttuurikeskus Arxin ja nuorisopalveluiden yhteistyöhanke. Sitä on ollut tekemässä 25 Hämeenlinnan seudulta kotoisin olevaa nuorta. Z/N-dialogi on saanut Museoviraston valtionavustuksen innovatiivisille hankkeille. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan Teatterin kanssa.

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide sekä kehittää suomalaisen taidekentän osaamista nuorille suunnattujen sisältöjen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Toimintaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidetestaajat-toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Tutustu Hämeenlinnan taidemuseon ja Kuninkaallisen Nukketeatterin tuottamaan taidetestaajien Etkot-videoon

Ole hyvä ja salli markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Lisätietoja Elämän äärellä -näyttelystä
Lisätietoja Kuninkaallisesta Nukketeatterista