Ympäristöystävällisillä valinnoilla kohti hiilineutraalia Hämeenlinnaa

Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2035.  Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan jokaisen kaupunkilaisen panosta.

Vuoden 2019 alussa Hämeenlinna käynnisti Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelman, jossa määritellään Hämeenlinnaan sopivat tavoitteet ja toimenpiteet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Hämeenlinnassa tavoite koskee koko kaupunkia lukuun ottamatta Hämeenlinnan alueella toimivaa teollisuutta.

Hiilineutraaliuden yleinen määritelmä on, että päästöjä saadaan vähennettyä 80 % lähtötasosta, ja erilaiset hiilinielut kattavat jäljelle jääneet päästöt. Hämeenlinnan tapauksessa hiilinieluina toimivat esimerkiksi metsäomaisuus ja viheralueet.

Hämeenlinnan käyttämässä co2-raportin päästölaskennassa teollisuuden päästöjä ei lasketa mukaan alueen päästöihin. Ohjelman tavoitteena on kannustaa alueen yrityksiä mukaan päästövähennystoimenpiteisiin.

Tavoitteen saavuttamiseksi Hämeenlinna pyrkii energian kulutuksen vähenemiseen, sujuvaan ja vähäpäästöiseen liikkumiseen, ympäristön huomioon ottavaan yhdyskuntarakenteeseen, kulutuksen vähentämiseen, materiaalin kiertoon sekä veden puhtauteen.

” Käynnissä tai suunnitteilla on jo useita konkreettisia toimenpiteitä esimerkiksi jätehuollon tehostamiseen, kestäviin kulkutapoihin ja kestävään ruokaan liittyen”, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ilmastokoordinaattori Emmi Leppänen.

Nyt matkaillaan kotimaassa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne pakottaa ihmiset suosimaan kesällä 2020 kotimaanmatkailua. Ympäristö kiittää, sillä lentomatkustus muodostaa nopeasti merkittävän osan yksittäisen henkilön hiilijalanjäljestä.

Liikenteen osuus hiilidioksidipäästöistä on Suomessa noin viidennes. Ilmastoystävällinen loma on helppo toteuttaa, kun kiinnittää huomiota matkustustapaan ja kulutukseen kohteessa. Ulkomaille lentämisen sijaan kannattaa lisätä juna-, bussi- ja polkupyörämatkailua kotimaassa.

Veneilyyn tykästyneille Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa kahdeksalla eri rannalla soutuveneen vapaaseen käyttöön. Veneen laina-aikaa ei ole rajoitettu, mutta veneen toivotaan palautuvan rantaan saman päivän aikana.

Hämeenlinna on kaunis kaupunki, jossa luonnosta voi nauttia monin eri tavoin. Kaupungin monet luontopolut ovat erinomaisia ulkoilu- ja retkeilykohteita yhden päivän retkille. Kulkiessa tutustuu samalla alueen luontoon, metsiin ja eläimiin monipuolisesti. Useimpien luontopolkujen yhteydessä on myös nuotiopaikka eväiden syöntiä varten. Luontopolkuja löytyy niin Hämeenlinnan kaupungin kuin pitäjienkin alueelta.

Jos aikaa on enemmän, löytyy Hämeenlinnasta useita matkailuyrittäjiä, joilta voi vuokrata mökin käyttöönsä vaikkapa viikonlopuksi tai viikoksi. Myös Hämeenlinnan kaupungilla on vuokrattavia mökkejä ja saunoja Iittalan Lepaanrannassa Vanajaveden rannalla.

Suosi kotimaista ja lähellä tuotettua

Ruoka muodostaa viidenneksen yksittäisen henkilön hiilijalanjäljestä. Ruoan hiilijalanjälkeen vaikuttaa se, miten ruoka on viljelty, lannoitettu, kasvatettu ja tuotettu. Ilmastoystävällinen ruokavalio koostuu monipuolisesti kasvikunnan tuotteista, täysjyvästä ja luonnonkalasta. Kasviksissa, juureksissa ja marjoissa tärkeää on satokauden tuotteiden suosiminen.

Hämeenlinnan torilta ja tiloilta voi ostaa puhdasta, tuoretta lähiruokaa, joka on kasvanut paikallisilla pelloilla ja metsissä. Monien elintarvikeliikkeiden valikoimista löytyy myös lähituottajien tuotteita. Kesällä kotimaiset kasvikset, vihannekset ja marjat ovatkin parhaimmillaan, ja niiden hankkiminen ruokapöytään on melko vaivatonta.

Jos pihalta löytyy oma puutarha, kannattaa kesäaikaan kasvattaa vihannekset ja yrtit itse. Kerrostaloissakin asuvat voivat harrastaa niin sanottua kaupunkiviljelyä parvekkeillaan tai pihoillaan. Kaupunkiviljelyyn sopivat hyvin esimerkiksi pienet vihannekset ja juurekset, mansikat ja erilaiset yrtit.

Vain yhdessä tekemällä onnistumme

Kukaan ei voi hillitä ilmastonmuutosta yksin, mutta sen vaikutukset koskettavat kaikkia. Yksi ilmastoteko voi tuntua merkityksettömältä, mutta kun kaikki teot lasketaan yhteen, syntyy merkitys, joka heijastuu moninkertaisena tuleville sukupolville. Jokaisella ihmisellä on  mahdollisuus vaikuttaa.

Hiilineutraali Hämeenlinna -toimenpideohjelma keskittyy nimenomaan yhdessä tekemiseen. Mukana ohjelmassa ovat kaikki kaupungin toimialat sekä useita sidosryhmiä.

”On hienoa, että Hämeenlinnasta löytyy laaja joukko ilmastotyöstä kiinnostuneita toimijoita ja tahtotilaa kehittää yhteistyötä teeman ympärillä”, Leppänen kommentoi.

Hämeenlinnan kaupungin Minun tekoni -verkkosivulle kootaan kuntalaisille vinkkejä, miten voi vaikuttaa omiin päästöihin esimerkiksi kotona ja vapaa-ajalla. Samalta sivulta voi seurata Hämeenlinnan kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä ja nähdä, mistä hämeenlinnalaisten päästöt oikein koostuvat.

Oman hiilijalanjäljen mittaamiseen löytyy laskureita internetistä, esimerkiksi Sitran elämäntapatesti. Sivustolta saa myös tuloksen perusteella räätälöityjä vinkkejä.

Teksti: Mikaela Uoti

Lue lisää Arjessa mukana -asukaslehdestä.