Oppisopimusopiskelu ja hakeminen
Mitä oppisopimusopiskelu on?
Oppisopimusopiskelu on käytännönläheinen tapa opiskella uuteen ammattiin ja tutkintoon. Oppisopimusopiskelussa opettelet työntekoa ja työskentelet työpaikalla, jonne olet solminut oppisopimuksen ajaksi työsuhteen.
Oppisopimusopiskelijalla osa opinnoista suoritetaan oppilaitoksen lähiopetuspäivinä ja itsenäisinä opintoina, mutta pääpaino opinnoista suoritetaan palkkatyössä oppisopimustyöpaikalla. Oppimista ja opinnoissa etenemistä varmistetaan oppisopimuspaikalla suoritettavin näytöin, jotka järjestetään yhteistyössä oppisopimusopiskelijan oppilaitoksen kanssa.
Mitä tutkintoja voin opiskella oppisopimuksella Hämeenlinnan kaupungilla?
Tällä hetkellä oppisopimusopiskelupaikkoja on tarjolla ikäihmisten palveluissa lähihoitajaksi ja hoiva-avustajaksi opiskeleville, jotka ovat suuntautuneet opinnoissaan ikäihmisten hoivaan ja huolenpitoon.
Lähihoitajaopinnoista valmistuu lähihoitajan ammattitutkintoon ja hoiva-avustajaopinnoista saa pätevyyden työskennellä asumispalveluissa hoiva-avustajana (ei tutkinto). Hoiva-avustajalla on mahdollisuus jatkaa opintoja myöhemmin halutessaan myös lähihoitajatutkintoon.
Miten oppisopimusopiskelua tuetaan?
Palkka ja tuet
Oppisopimusopiskelusta maksetaan KVTESin mukainen palkka työskentelypäiviltä. Oppilaitoksella opiskelupäivät ovat palkattomia, mutta opiskelija saa hakea palkattomilta teoriapäiviltä päivärahaa oppilaitokseltaan. Tällä hetkellä oppilaitokselta haettava päivärahakorvaus on 15€/pv (+17€/pv huoltajalisä).
Ohjaus
Oppisopimusopiskelijalle nimetään aina työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaaja vastaa yhdessä työyksikön muun henkilöstön kanssa opiskelijan ohjaamisesta henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisista osaamisalueista.
Opiskelijan työpaikka sekä oppilaitos tekevät tiivistä yhteistyötä varmistaen opintojen etenemisen ja opintosuunnitelman mukaisten työtehtävien harjoittelun. Opiskelijan näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä oppilaitoksen ja työpaikkaohjaajan kanssa.
Miten saan oppisopimuspaikan Hämeenlinnan kaupungilta?
- Oppisopimuspaikkaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Hakemukset käsitellään kerran viikossa ja ohjataan valitsemallesi palvelualueelle. Palvelualueella kartoitetaan vapaana olevia oppisopimuspaikkoja ja otetaan hakijaan yhteys keskusteluajan sopimiseksi.
- Keskustelussa käydään läpi opiskelijan koulutus, kokemus ja soveltuvuus tehtäviin, aivan kuten työpaikkaan valinnoissa. Mikäli keskusteluissa todetaan hakijan ja oppisopimuspaikan yhteensopivuus, päätetään keskustelussa oppisopimustyösuhteen solmimisesta, mikäli oppilaitospaikka varmistuu.
- Opiskelija ohjataan oppisopimustyöpaikan varmistuttua ottamaan yhteys oppilaitokseen, jossa tehdään arvio opiskelijan soveltuvuudesta opiskelijaksi valittuun ammattiin. Oppilaitokseen tehdään hakemus oppisopimusopiskelijaksi ja oppilaitoksen myöntävän päätöksen jälkeen solmitaan sekä oppisopimussuhde yhteistyössä työpaikan ja oppilaitoksen kanssa, että työsopimus oppisopimustyöpaikan kanssa
Työllistymismahdollisuudet valmistumisen jälkeen
Tavoitteenamme on saada oppisopimusopiskelijalle parhaat ammatilliset valmiudet päätoimiselle työskentelylle opiskelemassaan ammatissa. Tarjoamme oppisopimuspaikkoja tehtävistä, joihin kaupungilla on tarjolla avoimia työpaikkoja. Onnistuneen oppisopimusopiskelun päätteeksi pyrimme tarjoamaan työsopimussuhteen kaupungille.