Ravintola Uoma: kriisistä syntyi tulevaisuuden brändi
Ravintola Uoma on kesällä 2019 avattu ravintola Hämeenlinnan ydinkeskustassa, jonka ydinajatuksena on alusta asti ollut tuottaa rentoja ja laadukkaita elämyksiä arjen pyörteisiin. Pääpaino on ”casual finedining” -tyyppisessä ruokatuotteessa, rennossa palvelussa, laadukkaissa viineissä ja tärkeänä seikkana on ollut olla helposti lähestyttävä ravintola. Vuoden vaihteessa Uoma investoi isosti laajennusosaan – Business Loungeen, jotta pystyisi palvelemaan myös yritys- ja ryhmä-asiakkaita paremmin.
– Maaliskuun alkupuolella, kun koronavirus alkoi rantautumaan Suomeen, Business Loungen varauskalenteri oli juuri saatu täyttymään hyvällä volyymillä ja palkkasimme tiimiin yhden työntekijän lisää. Kuten olimme jo tottuneet – viikonloput pääsalin puolelle olivat lähes poikkeuksetta täyteen varattuja. Noin viikko siitä, kun koronasta oli puhuttu enemmän uutisissa, puhelin alkoi soimaan ja sähköposti täyttymään peruutuksista. Kolmen viikon aikana ns. ”varmaa tuloa” oli menetetty yli 60 000 euroa peruutuksista johtuen ja totuus alkoi lyödä vasten kasvoja, kertoo Joakim Parkkonen, yksi Ravintola Uoman yrittäjistä.
– Pidimme lähes päivittäin hallituksemme kanssa palavereja ja pohdimme eri ratkaisuja muuttuvaan tilanteeseen. Ensimmäiseksi lähdimme karsimaan kuluja, eli lomautimme viidestä vakituisesta työntekijästä neljä. Seuraavaksi hoidimme juoksevien kulujen maksujärjestelyt pankkien, vuokranantajan, rahoittajien ja toimittajien kanssa.
Uomalaiset laskivat ns. kriittisen pisteen ja alkoivat suunnittelemaan uusia tulonlähteitä yritykselle.
– Uusien tulonlähteiden suunnittelussa otimme huomioon useita seikkoja:
- muut toimijat joihin tämä tulee vaikuttamaan
- asiakkaidemme ostokäyttäytymisen mahdolliset muutokset ja siitä syntyvät tarpeet (niiden kesto)
- uusien toimintamallien hyödyt tulevaisuudessa
- kuinka hyödyntää vapaana olevia resursseja muilla toimijoilla
- mahdollisuus tarjota työntekijöillemme paluuta työn pariin mahdollisimman pian
– Tämän pohjalta olemme laatineet suunnitelman hyödyntää paikallisia toimijoita ja sen olemme saaneet aluille jo nyt.
– Olemme perustaneet uuden aputoiminimen ”Äijien tekemää ruokaa”. Toimitamme ravintola-tason valmisruoka-annoksia kansalaisille kotiin, yhteistyösopimuksen pohjalta myymme niitä myös K-Citymarket Hämeensaaressa ja avasimme verkkokaupan tuotteiden tilaamista varten etänä.

– Yhteistyösopimus K-Citymarket Hämeensaaren kanssa syntyi, kun otimme yhteyttä kauppiaaseen, johon tämä oli myös vaikuttanut ja lähdimme pohtimaan molempia hyödyttävää ratkaisua. Se että hyödyttääkö tämä kauppiasta taloudellisesti, on sivuseikka siihen nähden että pystymme palvelemaan asiakkaita yhdessä ja tuottamaan heille palvelua, jota ei ole ennen ollut saatavilla. Tämän pohjalta pystymme mahdollisesti jatkossakin rakentamaan hyödyllisiä palveluita kaupunkilaisille.
Tähän projektiin olemme hakeneet tukea myös Business Finlandilta.
– Vaikka tilanne on ennennäkemätön ja pakottaa jokaisen aivosolun tekemään ratkaisunpohdintaa, voi tilanteesta etsiä myös positiivisia näkökulmia. Kuinka paljon ostokäyttäytyminen muuttuu? Millä tavalla se muuttuu? Mitä palveluita jatkossa hyödynnetään enemmän, mitä vähemmän? Mitä palvelumahdollisuuksia tästä aukeaa? Kuinka paljon tämä pakottaa ihmiset opettelemaan uusia toimintatapoja (miten niistä voi tehdä bisnestä)?
– Nämä ovat kysymyksiä joihin on varmasti monta vastausta ja näkökulmaa – tärkeintä on napata itselleen se positiivinen näkökulma ja oppia hyödyntämään sitä.
– Meille tämä pakottava tarve keksiä uutta avasi mahdollisuudet lähteä rakentamaan tulevaisuuteen vahvaa brändiä ja koska nyt meillä ei mene niin paljon aikaa illallisen esivalmisteluun, pystymme hyödyntämään ”vapaa-aikaa” uuden konseptin eteenpäin viemiseen ja paneutumaan uusiin mahdollisuuksiin, niitä onkin kehitteillä paljon!