Aarre on näyttely lasten taskun pohjalta löytyneistä aarteista

”Mistä tunnistaa aarteen?”
”Kun katsoo niin tietää.”

Aarre -näyttelyssä on nostettu lasten taskuista löytyneet aarteet vitriineihin ja hyllyihin esille. Lapset keräävät kaikenlaisia esineitä ja joskus aikuiset eivät edes ymmärrä, että kyse on aarteista.

”Idea aarteiden keräämiseen syntyi reilu 10 vuotta sitten kun sain ohjaamani kerhon lapsilta lahjaksi erilaisia esineitä. Aloin kerätä niitä talteen, mutta valitettavasti nämä alkuperäiset aarteet hävitin jossain vaiheessa. Ajatus nousi uudestaan esiin ja aloin kerätä lapsilta aarteita perhepäivähoitajille järjestetyissä työpajoissa, tapahtumissa ja päiväkotien avoimen haun kautta”. Näyttelyn koonnut taidekasvattaja Sarina Pulkka kertoo.

Näyttelyn suunnitteluvaiheessa lapsilta selvitettiin, minkälainen olisi heidän unelmiensa näyttely. Puheeksi tuli esimerkiksi se, että museoissa ei saa koskea mihinkään. Aarre -näyttelyssä on siksi lupa koskea kaikkeen, lapset ovat pääosassa ja pystyvät toteuttamaan toimijuuttaan näyttelyssä. Lapsilähtöinen näyttelysuunnittelu ja lasten osallistaminen suunnitteluun ovatkin keskeisessä osassa tätä näyttelyä.Lapset toivoivat, että näyttelyssä voisi keinua ja siellä olisi maja. Nämä toiveet on toteutettu ja osana Aarre -näyttelyä voi myös keinua.

Aarteet saattavat näyttää erilaiselle aikuisen ja lapsen silmissä. Kysyttäessä lapsilta mistä tunnistaa aarteen vastaukset olivat upeita. Joku saattoi kertoa, että aarre kimaltaa tai että sen tietää vaan kun sen näkee. Osa aarteista oli niin arvokkaita, että lapset eivät halunneet antaa niitä mukaan näyttelyyn. Näistä aarteista esillä on valokuvat. Yksi kivennäköinen aarre oli niin tärkeä, että lapsi kertoi nukkuvansa sen vieressä ja ottavansa sen joka aamu mukaan aamupalalle.

Galleria ARX on taidenäyttelyitä esittelevä tila, joka saattaa joskus muistuttaa leikkipaikkaa. Lapset ovat kokijoina ruumiillisia ja heillä on luontaisesti tarve koskea. Lapsille tehtyjen toiminnallisten näyttelyiden tehtävänä on antaa lapsille tilaa tarkastella teoksia heille ominaisella tavalla, koko keholla kokien. ARXin näyttelyiden yhtenä tavoitteena on harjoitella kulttuurin ja taiteen parissa toimimista. Kynnys esimerkiksi taidemuseossa vierailuun voi olla pienempi, kun lapset ja perheet ovat saaneet tutustua näyttelyihin lastenkulttuurin parissa.  

Aarre -näyttelystä löytyy aarteidentutkimusvälineitä ja sinne voi ottaa mukaan oman aarteen tutkittavaksi tai lainata aarteiden etsintävälineitä.

Tunnelmaa Aarre -näyttelystä Galleria ARXissa.
Näkymä Galleria ARXin Aarre -näyttelystä.

Aarre -näyttely lasten aarteista on esillä Galleria ARXissa 29.3.-29.5.2022.
Avoinna ti-to klo 15-19 ja la-su 10-14.
Osoite: Viipurintie 4, 13200 Hämeenlinna.

Lisätiedot:
Sarina Pulkka
Taidekasvattaja, Kulttuurikeskus ARX
sarina.pulkka@hameenlinna.fi
040 869 6412