Anni Rapinojan luontoaiheinen taidenäyttely puhuttaa Hämeenlinnan taidemuseossa

Kuvataiteilija Anni Rapinojan Luonnon helmassa -näyttelyssä 14.2.–10.5.2020 Hämeenlinnan taidemuseo on täynnä luonnonmateriaalien tarjoamia yllätyksiä. Näyttelykävijä pääsee veistosten, installaatioiden ja videoteosten kautta kosketuksiin luonnon, luontokokemustensa ja -muistojensa kanssa. Näyttely saa katsojan pohtimaan omaa luontosuhdettaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä.

Luonnon ehdoilla

Anni Rapinojan tärkeimpänä työtoverina on luonto, metsän eläimet ja kasvit. Kun hailuotolainen taiteilija astuu työhuoneestaan pihamaalle ja metsään, tarjoaa luonto hänelle kaiken tarvittavan ‒ kuitenkin aina omilla ehdoillaan. Hirven- ja jäniksenpapanat, pakkasenpuremat juolukanlehdet, pihlajanmarjat, sammaleet ja naava saavat uuden ja yllätyksellisen muodon Rapinojan teoksissa. Luonnosta löytämänsä aineiston hän työstää oivaltavasti ja kärsivällisesti. Materiaalia kuivataan, prässätään, upotetaan veteen ja liimaan, leikataan, porataan tai pujotetaan. Tuloksena syntyy pörröisiä turkkeja, lämpimiä kenkiä, laukkuja ja suuria kattokruunuja.

Rapinojan teokset ovat kuin luonto itse, yhtä aikaa herkkiä ja hauraita sekä voimakkaita, monimuotoisia, ajan virrassa eläviä ja muuttuvia.

Ajan kerrostumia

Aika ja vuodenaikojen kiertokulku ovat konkreettinen ja näkyvä osa Rapinojan taidetta. Luonnon antimet ovat poimittavissa vain tiettyinä vuodenaikoina. Jos ei toimi oikealla hetkellä, joutuu juolukanlehteen ruskan tuomaa syvää punaisen sävyä odottamaan seuraavaan vuoteen. Rapinoja toteaakin vaatimattomasti, että materiaalin eteen ”täytyy tehdä työtä ja nähdä vähän vaivaa”.

Anni Rapinojan teokset voivat olla vuosikausia kestäviä prosesseja, joiden elinkaari jatkuu niiden näennäisen valmistumisen jälkeen. Ajan kerrostumat tuovat teoksiin uusia muotoja ja sävyjä. Tämä näkyy esimerkiksi vihreän puolukanlehtikengän muuttuessa ajan myötä tumman okranruskeaksi.

Luonnon puolesta

Rapinoja pureutuu taiteessaan ihmisen ja luonnon suhteeseen ja kantaa huolta luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, vesistä ja metsistä. Hänen teoksensa puhuvat luonnon puolesta hiljaisella mutta pysähdyttävällä äänellä, ja ovat kipeän ajankohtaisia.

Lähes neljäkymmentä vuotta kuvataiteilijana toiminut Anni Rapinoja on syntynyt 1949 Hailuodossa, jossa edelleen asuu ja työskentelee. Hän on koulutukseltaan myös luonnontieteilijä, joka tarkastelee ympäristön muutoksia tarkalla silmällä. Rapinoja on tunnustettu taiteilija, jonka teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa. Hän on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ympäri maailmaa.

Taiteilijakierros: Anni Rapinoja esittelee näyttelynsä ja kertoo taiteestaan la 15.2.2020 klo 14.

Lisätietoja:

Päivi Viherluoto, p. 03 6212665, paivi.viherluoto@hameenlinna.fi
www.hameenlinnantaidemuseo.fi

Kuvatieto: Anni Rapinoja, ”Kaisut”, 2016, työtoverina Juolukka. Kuva: Anni Rapinoja