Elämän äärellä -näyttely 20.11.2021–16.10.2022 – Nuorille ilmainen sisäänpääsy Hämeenlinnan taidemuseoon näyttelyn ajan

Hämeenlinnan taidemuseossa ollaan Elämän äärellä. Marraskuun 20. päivä yleisölle avautuvan näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Z-sukupolvea edustavat nuoret. Näyttelyn teokset on valittu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Nuoret kuraattorit tuovat uudenlaista ja yllättävää näkökulmaa kokoelmanäyttelyn tekemiseen. Mitkä nykytaiteen työt ilmentävät seuraavana valtaan nousevan sukupolven mielenmaisemaa ja miten he kokevat teokset?

Näyttelyn toteuttamiseen valitut nuoret kuraattorit ovat päättäneet näyttelyn teemat, teokset, ripustuksen ja visuaalisen ilmeen. Taiteeseen ja teemoihin pureudutaan perinteisten taidetekstien sijaan nuorten äänellä. Näyttelyä valmistellessaan nuoret ovat käyneet dialogia kokoelman keräilijöiden, Leena ja Kari Niemistön kanssa, sekä tavanneet taiteilijoita, kuraattoreita ja museoalan ammattilaisia.

Elämän äärellä -näyttely nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja: identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista – odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Nuoret ovat tehneet näyttelyn joka ravistelee ja antaa elämyksiä: mukana on jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa.

Nuoret ovat valinneet näyttelyyn 105 teosta 52 taiteilijalta. Erityisesti nuorten mielestä kiinnostavia taiteilijoita ovat Emma Ainala (s. 1989), Perttu Saksa (s. 1977), Markus Copper (1968 –2019), Aurora Reinhard (s. 1975), Jyrki Parantainen (s. 1962), sekä vanhemman taiteilijasukupolven edustaja Juhani Linnovaara (s. 1934).

Elämän äärellä -näyttelyn ajan Hämeenlinnan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille. Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli pitää erityisen tärkeänä sitä, että nuoret oppivat itsenäisen elämänvaiheen kynnyksellä käymään taidemuseossa ja käyttämään taidetta: ”Taiteen äärellä nuoret voivat peilata omia tunteitaan, rakentaa identiteettiään ja yrittää ymmärtää maailmaa. Vapaa sisäänpääsy mahdollistaa sen tasa-arvoisesti kaikille nuorille merkittävässä elämänvaiheessa.”

Projekti alkoi nimellä Z/N-dialogi

Näyttelyprojekti alkoi hankenimellä Z/N-dialogi: Z-sukupolvea edustavat nuoret kävivät vuoropuhelua Niemistö-kokoelman kanssa. 25 iältään 15–20-vuotiasta nuorta kuraattoria valittiin keväällä 2020 kaikkiaan 140 hakijan joukosta. Nuoret ovat: Aino Hahl, Eeda Haveri, Veena Karjalainen, Leevi Korpela, Ella Kuusa, Fanny Lehtinen, Riku Lehtonen, Väinö Lemmetyinen, Otto Linko, Oona Loikkanen, Kaj Matilainen, Emma Mills, Olli Ojala, Lauri Rajala, Luca Reinikainen, Helmi Riippi, Viivi Ruotsalainen, Elina Ryhänen, Mia Sarja, Eemil Susi, Rosa Toivanen, Tuuli Toivonen, Boris Tuominen, Jenniina Tuuliainen sekä Tytti Vuori.

Z/N-dialogi-hanke on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon, Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalveluiden ja Kulttuurikeskus ARXin kanssa. Hanke on saanut Museoviraston jakaman valtionavustuksen museoiden innovatiivisille hankkeille. Lisätietoja Z/N-dialogi-hankkeen tavoitteista ja museon näyttelytoimintaa uudistavista työtavoista löytyy Hämeenlinnan taidemuseon johtajan Jenny Vallin artikkelista #Valtanuorille, #Siisteinnäyttelyikinä – Dialogista kehittämistä ja oppimista taidemuseossa kirjassa Marginaaleista museoihin (toimittaneet Anna Rastas & Leila Koivunen. Vastapaino 2021). Kirjan lehdistökappaleiden tilaus: tanja.paaskynen(at)hameenlinna.fi

Niemistö-kokoelmaa on kerätty kahdessa sukupolvessa. Kokoelman ovat perustaneet Kari Niemistön vanhemmat, Henna ja Pertti Niemistö. Kokoelma sisältää n. 600 teosta, suomalaista ja pohjoismaista nykytaidetta. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana kokoelma on karttunut erityisesti ARS FENNICA -taiteilijoiden teoksilla. Yhtä aikaa Elämän äärellä -näyttelyn kanssa on esillä ARS FENNICA 2021 30-vuotisjuhlanäyttely 3.4.2021 saakka taidemuseon Engel-rakennuksessa.

Vaikuttaja-boxi kerää nuorten viestejä päättäjille näyttelyn avajaisviikonlopun ajan

Elämän äärellä -näyttelyn avajaisviikonloppuna 20.–21.11.2021 nuorten ääni pääsee kuuluviin Vaikuttaja-boxin kautta. Sen kautta lapset ja nuoret voivat lähettää viestin päättäjille. Toivomme viestejä siitä, mikä on nuorten ja lasten mielestä siistiä, missä taas mättää. Mitä he toivovat ja mistä unelmoivat? Viestin voi lähettää mm. Suomen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle tai pääministeri Sanna Marinille, Hämeenlinnan kaupunginjohtajalle Olli-Poika Parviaiselle tai kaupunginhallituksen jäsenille.

Vaikuttaja-boxi vastaanottaa viestejä Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksen alakerrassa 20.–22.11.2021. Viestin voi jättää myös digitaalisesti täällä. Viikonlopun jälkeen viestit toimitetaan vastaanottajilleen. Vaikuttaja-boxi on osa Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa.

Lisää Elämän äärellä -näyttelystä taidemuseon sivuilla. (avautuu uuteen ikkunaan)
Miniopastukset näyttelyyn sisäänpääsymaksun hinnalla lauantaisin klo 14 alkaen (kesto 15 min.) Kieliopastukset näyttelyyn lauantaisin klo 13 (kesto 15 min.): 20.11. englanti, 27.11. ruotsi, 4.12. venäjä, 11.12. saksa, 18.12. englanti.