Hämeenlinna pärjää! Anja, Anniina ja Sari kertovat, miten

Koronavirus ajoi arjen poikkeustilaan. Hämeenlinna pärjää -sarjassa tutustutaan hämeenlinnalaisiin selviytymiskeinoihin ja myönteisiin ideoihin.

Eläkeläinen Anja Huostila siivoaa ja tekee pihatöitä, nuori yrittäjä Anniina Laine työskentelee parturikampaamossaan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio tekee etätöitä ja ulkoilee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Nainen pesee talon ikkunaa pitkävartisella pesimellä
Lammilainen Anja Huostila on kotikaranteenissa innostunut ikkunoiden pesusta. ”Korona muuttaa elämäämme, mutta kyllä me tästä selviämme”, Anja sanoo. Kuva: Heikki Huostila

Eläkeläiset reippailevat, siivoavat ja tekevät pihatöitä

Anja Huostilan kodin ikkunoita kelpaa nyt katsella. Vastapestyt lasit päästävät kevätauringon kirkkauden sisään. Ja aurinkoa nyt kaivataankin! Eläkeläinen Anja Huostila ja hänen puolisonsa Heikki Huostila ovat jo neljättä viikkoa kotikaranteenissa.

”Meillä on niin hyvä tilanne, että todella ystävälliset naapurit hoitavat kauppa-asiat. Puolison sisko käy apteekissa”, Anja Huostila kertoo.

Lammilla asuva pariskunta tekee paljon kävelylenkkejä. Lisäksi Huostilat pitävät kiinni päivittäisistä jumppahetkistä.

”Minua ilahdutti, kun kaupungin liikuntahalleilta soitettiin, kysyttiin kuulumisia ja annettiin jumppavinkkejä. Lupasivat soittaa uudestaankin, ja sanoin, että siitä vaan!”

Liikuntakärpäsen lisäksi Anjaa on purrut siivousinto. Ikkunat ja komerot ovat jo päässeet käsittelyyn. Myös pihatyöt ovat molemmille tärkeitä. Marjapensaat on leikattu ja omenapuiden oksat päätyvät silppuriin.

”Olemme ihan hyvissä voimissa, ja on ihanaa, ettei tarvitse yksin kotona kyhjöttää. Eihän tämä tietenkään kivaa ole, mutta kyllä tämän ymmärtää.”

Karanteenin jatkuminen toukokuun puoliväliin saakka tuntui aluksi kurjalta.

”Eihän tätä iänkaiken jaksa! Olisi välillä kiva mennä itsekin kauppaan ja nähdä muita ihmisiä.”

Digitaaliset yhteydet ovat olleet tärkeitä. Lapset ja lapsenlapset soittelevat WhatsApp-sovelluksella. Ja onpa puhelimeen tullut hilpeitä videoitakin neljännen polven konttausharjoituksista!

”Onneksi voidaan hoitaa monta asiaa itsenäisesti verkossa. Toivon, että mahdollisimman moni opettelisi nyt käyttämään digitaalisia yhteyksiä. Siitä huolimatta ei saa jättää pimentoon sellaisia, jotka eivät niitä käytä.”

Anniinan kampaamossa työskennellään pienellä porukalla

Kevät näytti lupaavalta, kun Anniina Laine toteutti unelmansa: Hän avasi oman parturikampaamon Hämeenlinnan keskustaan 1.2.2020. HiusStudio Hämpton sai upean startin, mutta reilun kuukauden päästä iski koronauhka.

Juttu jatkuu videon jälkeen

”Se vaikutti saman tien. Ihmiset pelästyivät, ja viikon verran oli todella rauhallista. Mutta sitten tilanne rauhoittui, ja töitä on ollut ihan kivasti”, Anniina kertoo.

Nuoren yrittäjän etuna on avarat toimitilat Eteläkadulla. Parturi-kampaajia on vain 2, eikä aina töissä olla yhtä aikaa.

”Samassa tilassa on vain muutama ihminen kerrallaan, monesti vain kampaaja ja asiakas. Lisäksi pyydämme jokaista asiakasta käymään käsien pesulla ennen kuin hän istuu tuoliin.”

Koronauhka on silti myllertänyt nuoren yrittäjän työtilanteen.

”Eihän tämä ollutkaan parhain hetki oman kampaamon avaamiseen. Mutta ei tässä auta muu kuin pysyä positiivisena. Onneksi ehdin nähdä sen ensimmäisen kuukauden. Se antaa toivoa. Alku oli niin hyvä, että kun tästä selvitään, pikkujutut eivät hetkauta.”

Vaikka liiketoiminta ei ole pysähtynyt kokonaan, täytyy kaikesta säästää. Anniina on saanut vuokranantajaltaan joustoa. Lisäksi hän on perunut lehtitilauksia.

”Hengenhätää ei ole, saan maksettua itselleni vähän palkkaakin. Mutta toivon, että yrittäjien eläkevakuutusmaksuihin ja veroihin tulee vielä joustoja. Lainaraha helpottaisi vain hetken. Siksi en pidä yrityslainaa vaihtoehtona.”

Parturi-kampaamossa läheistä kontaktia on vaikea välttää. Hiuksia ei voi leikata metrin päästä. Anniina onkin kehottanut asiakkaitaan perumaan varatun ajan vaikka samana päivänä, jos flunssan oireita ilmaantuu tai kampaamoon tuleminen jännittää.

Pelottaako yrittäjää töihin tuleminen?

”Ei ole pelottanut. Aloitan työpäivän kaikkien pintojen ja omien käsien desinfioinnilla. Tulen töihin vain terveenä. Pidän huolta itsestäni ja asiakkaistani.”

Sari tekee töitä kotona ja nauttii kotoilusta

Sari Raution kotona näppäimistöt kilkattavat kilpaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on siirtynyt etätöihin, samoin puoliso Kai Rautio. Iris opiskelee etänä. Oskari käy töissä varastotyöntekijänä ja kuopus Alisa on vaihto-oppilaana USA:ssa.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Arki on sujunut jouhevasti.

”Kaikilla pilvillä on hopeareunus. Tykkään olla kotona ja tehdä hommia. En ole vuosikausiin ehtinyt olla kotona, ja nyt olen. Kerrankin minulla on upeat rairuohot ja vielä ajoissa!”

Seinän takana asuu Sarin äiti, joka kuuluu ikänsä puolesta koronariskiryhmään. Sukulaiset tapaavat päivittäin pihalla, mutta noudattavat eristäytymisohjeita.

”Tällaisessa pysähtymisessä on paljon hyvääkin, sellainen turha häsääminen jää pois. Korona horjuttaa ja ravistaa rajusti meidän systeemiämme, mutta samaan aikaan syntyy uutta ja hyvää.”

Sari myöntää olevansa huolissaan. Kansalaisten terveyden lisäksi huolettaa talous ja yritysten ongelmat.

”Ihmisillä on nyt hirveä tarve saada tietoa, ja olen myös yrittänyt välittää viestiä siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Meillä tehdään valtavasti hienoa valmistautumistyötä. Mikään ei ole kuitenkaan tapahtunut itsekseen, vaan johto ja henkilöstö ovat tehneet sen mahdolliseksi. Meillä on onneksi ollut hyvät varautumissuunnitelmat.”

Hämeenlinnalaisille Sari muistuttaa, että se mihin keskittyy, se vahvistuu. Hän kehottaa tekemään kotona sellaisia asioita, joista saa voimaa ja mielihyvää. Nyt on aikaa monelle sellaiselle, joka on aikaisemmin jäänyt vähälle.

Säännönmukaisuus on auttanut Saria oman arjen sujumisessa. Hän ei haahuile koko päivää yöpuvussa, vaan pukeutuu ja pitää yllä työrytmiä. Ulkoilu on ollut erittäin tärkeää.

”Nyt on aikaa haukata happea. Ulkoilu on tärkeää, jotta pääkoppa ja koko keho kestävät poikkeustilannetta.”

Yhteydenpito on Sarille tärkeää. Kun kasvokkain ei voi tavata, digitaalisten videopuheluiden arvo nousee.

”Vinkki: pitäkää kamerat päällä, koska on ihana nähdä ihmiset, heidän eleensä ja ilmeensä. Kannustan kaikkia hämeenlinnalaisia ihan hulluna uskaltamaan ja kokeilemaan digitaalisia yhteyksiä. Ihmiset siellä verkon takana ovat samat tutut kuin ennenkin.”

Teksti, videot ja kuva: Tia Yliskylä

Sarjan toinen osa
Sarjan kolmas osa