Hämeenlinna puhuu-vaalisarja: Valtuutettu tarvitsee aikaa, yhteistyöhalua ja perehtymisintoa

Hämeenlinna puhuu -vaalisarja, osa 2: Luopuvat päättäjät

Kolme luottamustehtävänsä jättävää valtuutettua antaa vinkkejä tuleville kaupunginvaltuutetuille.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Video kaupungin Youtube-kanavalla

Aika. Se on Airi Raitarannan (vihr.) mukaan yksi keskeisimmistä asioista valtuutetun luottamustehtävässä.

”Valtuutetun täytyy järjestää itselleen aikaa näihin töihin. Aikaa tarvitaan perehtymiseen, tiedonhakuun, keskusteluun ja yhteiseen pohdintaan”, hän sanoo.

Raitaranta lähti kahdeksan vuotta sitten kuntapolitiikkaan vaikuttamisen halusta. Hän kuvailee itseään aktiiviseksi kansalaisvaikuttajaksi, jolle politiikka on yksi tapa saada hyvää aikaan. Myös Raitarannan isä on ollut kunnallispoliitikko.

Raitaranta sanoo onnistuneensa muun muassa keskustelun virittämisessä. Hän oli mukana tekemässä aloitetta hävikkiruoan hyödyntämiseksi ruoka-aputoiminnassa. Sittemmin aloite siirtyi paperilta käytäntöön.

”Oma roolini oli olla laittamassa asiaa liikkeelle ja tukea aloitteen etenemistä, mutta yhteistyötähän tämä onkin!”

Tämän vuoden tärkeimpinä päätöksinä Raitaranta pitää kaupunginjohtajan valintaa. Olennaista on myös talousarvio. Siinä tulisi ottaa huomioon ohjelmatyö, eli lapsiystävällinen Hämeenlinna, hiilineutraali Hämeenlinna sekä matkailu- ja osallisuusohjelmat. Ohjelmien tavoitteiden tulee näkyä talousarviossa konkreettisina päätöksinä.

Sote-uudistus sävyttää koko seuraavaa valtuustokautta.

”Miten rakennetaan tulevaisuuden Hämeenlinnaa ja miten siirretään sote-asiat hyvinvointialueelle? Sen isompaa asiaa ei ole.”

Tietoa pitää hankkia ja osata ottaa vastaan

Kaija-Leena Savijoki (kok.) pitää olennaisena, että valtuutettu ottaa tarkkaan selvää asioista.

”Pitää olla ennakkoluuloton tiedon vastaanottamisessa. Usein poliitikko saattaa poimia vain sellaiset tiedot, jotka tukevat omaa näkemystä. Pitäisi olla valmis vastaanottamaan kaikkea tietoa.”

Savijoki peräänkuuluttaa yhteistyöhalua muiden ryhmien kanssa. Hänen mukaansa valtuutettu ei voi onnistua, jos hän ei pysty vakuuttamaan myös muita päättäjiä. Silti kompromisseihin on välillä suostuttava.

Lasten, nuorten ja koulujen asiat saivat Savijoen aikanaan mukaan politiikkaan. Ensin ammattijärjestöön ja sitten kaupunginvaltuustoon.

”Kaikkein kirkkain onnistuminen tällä valtuustokaudella on Assi-sairaalan toteuttamispäätös. Se oli aikamoinen vääntö. Tuntui hyvältä, kun monien mutkien kautta asia saatiin päätökseen.

Kuluvan vuoden tärkeimpinä päätöksinä Savijoki pitää koronasta selviämistä. Hän kehottaa ennakoimaan, että korona-avustuksia tuskin saadaan tulevina vuosina.

Tulevan valtuustokauden olennaisimmat päätökset liittyvät sote-uudistukseen, keskustan ja Hämeensaaren alueiden kehittämiseen sekä muuttovoiton säilyttämiseen.

Paloa, intohimoa ja perehtymistä

Pasi Vesalan (sd.) mielestä valtuutetun täytyy perehtyä asioihin syvemmin kuin vain papereita lukemalla. Hän kehottaa myös käymään yleisötilaisuuksissa tapaamassa kaupunkilaisia.

”Täytyy olla paloa ja intohimoa tehdä sitä työtä.”

Asioiden eteneminen edellyttää hyvää virkamiesvalmistelua. Päätökset ovat usein kompromisseja. Vesalan mukaan on olennaista hyväksyä tehdyt päätökset, eikä jäädä vellomaan asioita.

Vesala päätyi valtuutetuksi, koska häntä kiinnosti yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Hän on mielestään onnistunut siinä, että on vaikuttanut kaupunkirakenteeseen. Vesala toimi 12 vuotta kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajana.

Tämän vuoden tärkeimmät päätöksenteon kohteet Vesala nimeää napakasti.

”Mielestäni kaupungin vetovoimaisuutta pitäisi pystyä lisäämään, keskustaa kehittämään ja sitten palveluverkon ratkaisut täytyy tehdä pian.”

Tulevalla nelivuotiskaudella Vesalan mielestä olennaisinta on kaupungin talouden tasapainottaminen ja sote-uudistuksen tuomat muutokset.

Teksti, video ja kuvat: Tia Yliskylä

Hämeenlinna puhuu -vaalisarja on toteutettu koronaohjeiden mukaisesti. Maskit otettiin pois ainoastaan videohaastattelun ja kuvauksen ajaksi, ja silloin noudatettiin turvavälejä.

Hämeenlinna puhuu -vaalisarjan osa 1