Hämeenlinna saa valtiolta avustusta lähivirkistys- ja viheralueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen

Kaupunkirakenne sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta avustusta neljälle eri hankkeelle, yhteensä noin 140 000 €. Avustuksien avulla kunnostetaan virkistys- ja viheralueita Tervaniemessä, Ahvenistolla, Hämeensaaressa ja Hämeen Ilvesreitillä.

Ahveniston alue, Olympiapuisto

Hämeenlinnan Ahvenisto on vuosien saatossa kehittynyt monipuolista vapaa-ajantoimintaa ja eri liikuntamahdollisuuksia tarjoavaksi julkiseksi ulkoilualueeksi. Siellä on muun muassa useita eri pituisia retkeilyreittejä ja lenkki- ja luontopolkuja sekä talvisin hiihtoladut.
Ahvenistonjärven eteläpäässä sijaitseva uimaranta ja nuotiokota sekä maksullinen maauimala ovat kaupunkilaisten erityisessä suosiossa. Järven kainalossa sijaitsee rantasauna.
Ahvenistolla virkistäydytään ja ulkoillaan kauniissa maisemissa ja luonnonrauhassa. Ahveniston virallinen luonnonsuojelualue on kooltaan 68 hehtaaria. Aarnimetsää siitä on noin 6 hehtaaria. Ahvenistonharjun ja Vuorenharjun alue on myös Natura 2000-aluetta. Harjun lakipolkua pitkin voi patikoida Hirvilammen maastosta Ahveniston ja Luolajanvuoren kautta Hattelmalanharjulle harjupolkua pitkin. Kymmenien kilometrien pituisella harjujaksolla on monia erityisen arvokkaita luontokohteita. Hämeen Ilvesreitti on yli 250 km mittainen patikkareitti, joka yhdistää Hämeenlinnan Ahveniston, Tammelan kansallispuistot ja Riihimäen Riutan Hämeen järviylängön hienoihin virkistys- ja luontokohteisiin.

Ahveniston Olympiapuiston alueella tehtäviin kunnostuksiin myönnettiin avustusta noin 33 500 €

Saadun avustuksen avulla uusitaan ulkoilureitin tukimuuri, parannetaan alueen viitoituksia ja mm. parannetaan reittien kulutuksen kestävyyttä levittämällä polkureiteille haketta.

Ahveniston kunnostettava tukimuuri

Kunnostustoimien tavoitteena on ehkäistä reittien suosituimmilla osuuksilla maapohjan liettyminen ja puiden juuristojen vahingoittuminen.

Kunnostustöiden arvioitu kokonaiskustannus on noin 67 000 €, josta avustuksena saadaan noin 33 500 €

Hämeensaarenpuiston esteettömyyden parantaminen

Kaupunki on panostanut puiston kehittämiseen paljon viime vuosien aikana. Hämeensaaren vapaa-aikapuisto on nykyisellään runsaan 2 ha laajuinen ja tarjoaa monipuolisia virkistys- ja urheilumahdollisuuksia.

Hämeensaaren esteettömyyttä parannetaan seuraavin toimenpitein:

• uimarannalle tehdään esteetön veteenmenoluiska
• alueelle lisätään esteettömiä kalusteita
• parannetaan wc-palveluita
• tehdään pieni esteetön kalastuslaituri
• parannetaan opastusta

Hankkeen kokonaiskustannus on yhteensä noin 84 000 €, josta valtion avustuksena saadaan puolet 42 000 €.

Retkeilyreitit Hämeen Ilvesvaellusreitillä ja Taruksella

Retkeily on selkeästi kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Kasvua on ollut havaittavissa jo ennen poikkeuksellista vuotta 2020. Kasvanut käyttö näkyy alueiden ja reittien kovana kulumisena ja huoltotarpeen lisääntymisenä.

Hämeen Ilvesreitillä kasvanut käyttö näkyy ns. Hämeenlinnan osuudella, joka aiemmin oli varsin vähän käytetty pätkä Hämeen Ilvesreitistössä. Kasvanut käyttö on nostanut esiin tarpeen parantaa joitakin kohtia itse reitillä.

Hankkeen tavoitteena on kunnostaa keskeisimpiin reitistöihin liittyviä opasteita ja rakenteita, kuten pitkospuita, jotta puitteet kannustavat ihmisiä edelleen ulkoiluun ja retkeilyyn.
Hankkeen kokonaiskustannus on noin 38 000 €, josta valtion avustusta saadaan 18 000 €.

Tervaniemi

Alajärven rannalla sijaitseva Tervaniemen ulkoilualue on yksi Hämeenlinnan suosituimmista ulkoilualueista. Se tarjoaa monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia ympäri vuoden. Tervaniemessä on uimaranta, matonpesupaikka, nuotiokota, rantalentopallokenttä, ulkokuntoiluvälineitä, leikkipaikka, koirien uimapaikka, veneen vesillelaskupaikka ja soutuveneiden maallevetopaikkoja. Tervaniemessä on kaupunkilaisten käytössä myös yksi Hämeenlinnan kaupunkiveneistä.

Tervaniemen ulkoilualueen kehittäminen

Tervaniemen ulkoilualueella parannetaan pysäköintialuetta ja liikennejärjestelyjä ja rakennetaan uusi kota puretun tilalle. Kota rakennetaan paremmin esteettömäksi. Lisäksi kunnostetaan hiekkarantaa ja vanhoja kuluneita rakenteita, sekä puretaan huonokuntoinen varastorakennus.

Tervaniemen uimaranta

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 92 000 €, josta valtion avustuksen osuus on 45 500 €.

Kaikki avustusta saaneet hankkeet toteutetaan vuoden 2021 aikana.

lisätiedot: