Hämeenlinnan kirjaston vuosi 2021

Koronapandemia vaikutti edelleen merkittävästi kirjaston palveluihin vuonna 2021.

Kirjastoja ei enää tarvinnut sulkea mutta palvelut toimivat noin puoli vuotta hyvin rajoitetusti. Vuoden alusta 2. toukokuuta asti ja jälleen loppuvuonna 11.-31.12. omatoimiaika ei ollut käytössä. Kokous- ja muut kokoontumistilat, kuten 20.9. pääkirjastossa asiakkaille avautunut kirjavarasto Jemma ja lehtisali pidettiin suljettuna rajoitetun palvelun aikana ja myöskään tapahtumia, ryhmäkäyntejä tai opastuksia ei järjestetty. Nummen kirjasto oli suljettu. Ajoittain asiakaspalvelu oli hyvinkin rajattua.

Kalvolan kirjasto oli suljettuna 1.2.-2.5., jolloin kirjastopalvelua tarjottiin rajoitetusti kylätalolla.

Kirjastoautojen asiakasmäärä oli rajattu 3 henkilöön kerrallaan.

Koronarajoitukset vaikuttivat merkittävästi sekä pääkirjaston uusien varattavien tilojen käyttöön että kirjastojen omatoimiaikaiseen aukioloon. Varaamo-palvelun kautta tarjottavat työskentely- ja ryhmätyötilat olivat omatoimiaikaisessa käytössä vain 16.6.-10.12.

Remontoitu pääkirjasto houkutteli asiakkaita

Hämeenlinnan kirjastojen kokonaislainaus ylitti reippaasti miljoonan rajapyykin 1 017 772 nidemäärällä.

Kirjaston lainaajien määrä pysyi entisellä tasolla. Lainausoikeuttaan käytti vuoden aikana 22 603 henkeä.

Uusittu pääkirjasto lunasti paikkansa asiakkaiden sydämissä. Vuoden kokonaislainaus: 678 354 nidettä oli selkeästi yli aiempien vuosien tason ja siitä kirjalainaus: 581 995 nidettä uusi 2000-luvun ennätys.

Koronarajoitukset vaikeuttivat erityisesti Nummen ja Kalvolan kirjastojen toimintaan. Myös kirjastoautojen hyvin rajattu asiakasmäärä vaikutti lainalukuihin.

Asiakkaiden varattavissa olevien pääkirjaston uusien opiskelu-, työskentely- ja harrastustilojen käyttö oli hyvin rajattua koronan vuoksi. Tiloja kysyttiin paljon ja käytettiin aktiivisesti silloin kun se oli mahdollista.

Taidenäyttelytilat olivat avoinna ja aktiivisessa käytössä koko vuoden. Vain lehtisalin näyttelytila oli suljettu puoli vuotta. Erilaiset yhdistykset ja yksityiset taiteilijat järjestivät tiloissa vuoden aikana kaikkiaan 44 taidenäyttelyä, joista Galleriassa oli 20, Aulan näyttelytilassa 18 ja Lehtisalin seinällä 6 kpl.

Lasten ja nuorten kirjoja lainattiin ennätysmäärä

Pandemia-aika näytti lisäävän lukuharrastusta kaikista rajoituksista huolimatta.

Erityisesti lasten- ja nuorten kirjallisuuden lainaluvut olivat ennätysmäisiä edellisten vuosien tasoon verrattuna. Kirjalainaus vuonna 2021 oli kaikkiaan 883 303 nidettä ja siitä lasten ja nuortenkirjallisuuden osuus 46 %, yhteensä 404 565 nidettä.

E-lehtiä luettiin ahkerasti

E-palveluista suosiotaan kasvattivat Emagz-palvelun aikakauslehdet, joita pystyy lukemaan etänä. Etäkäytössä oli yhteensä 24 kotimaista aikakauslehteä. Niitä luettiin vuoden aikana 31 370 kertaa, 61,2 % edellisvuotta ahkerammin.

Lehtitietokanta Epressin kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä luettiin kirjastossa 24 750 kertaa, 35,7 % enemmän kuin vuonna 2020.

Kirjaston syksy 2021 oli aktiivinen ja tapahtumarikas

Syksyllä 2021 kirjaston toiminta oli hyvin aktiivista ja kaikki tilat olivat käytössä. Erilaisia kulttuuritapahtumia järjestettiin 154 kpl, osallistujia tapahtumiin oli yhteensä 11 700 henkeä.

Digiopastuksia ja luokkakäyntejä pidettiin 299 kpl, osallistujia niissä oli 5000 henkeä. Aikuisryhmien koulutuksiin osallistui 624 henkeä, päiväkotiryhmien 285 ja ala- sekä yläkoulun koulutuksiin yhteensä 3788 henkeä.

Ilmasto, kestävä kehitys ja luontoteemat vahvasti esillä tapahtumissa

Hämeenlinnan kirjasto osallistui Ilmaston viikon viettoon 22.-27.3. kirja- ja aineistonäyttelyillä sekä jaettavalla teoslistalla. Kirjaston sosiaalisen median kanaviin julkaistiin videoita ja postauksia ilmastoaiheisista kirjavinkeistä. Kirjasto kannusti asiakkaitaan tekemään ilmastoteon osallistumalla maailmanlaajuiseen ympäristötapahtumaan Earth Hour 27.3.

Kirjasto järjesti 21.9. kirjailijaillan, johon saapui vieraaksi tietokirjailija, toimittaja ja Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija Risto Isomäki. Kirjailijailta myös videoitiin ja sen pystyi katsomaan kahden viikon ajan kirjaston YouTube-kanavalla.

Luontoteemaisia kirjailijavierailuja järjestettiin paljon syyskauden aikana. 22.9. kirjailija Monni Himari kertoi pääkirjastossa uutuusromaanistaan, luontokuvaamisesta ja elämästään Pohjois-Norjassa. 9.11. Tietokirjailijat Pepe ja Paula Forsberg pitivät luontoillan ja uutuuskirjan esittelytilaisuuden Lammin kirjastolla, jonka keskiössä olivat majavat Lammin Evolla. 24.11. Siltalan kirjailijoiden iltaan osallistui vapaa toimittaja ja kirjailija Juha Kauppinen, joka kertoi uutuusteoksestaan ja suomalaisen luonnonsuojeluliikkeen historiasta.

Risto Isomäki pääkirjastossa
Risto Isomäki pääkirjastossa
Monni Himarin valitsemia kirjavinkkejä esillä kirjailijaillan ajan
Monni Himarin valitsemia kirjavinkkejä esillä kirjailijaillan ajan

Digi-Pönkki – digiopastusta kaikille

Syyskuusta marraskuuhun torstaisin järjestettiin Digi-Pönkki -digiopastustilaisuuksia. Osa opastuksista pidettiin myös etänä. Digi-Pönkissä annettiin henkilökohtaista opastusta oman älypuhelimen, tablettilaitteen, tietokoneen, netin ja verkkopalvelujen käyttöön. Syyskuun teemana oli some, lokakuussa palveluiden etäkäyttö, marraskuussa verkkopelit ja pelaaminen.

Opastajina toimivat Kiipulan IT-tukihenkilöopiskelijat yhteistyössä kirjaston kanssa. Näkövammaisia varten paikalla oli näkövammainen opastaja. Digi-Pönkki on herättänyt laajaa kiinnostusta ja sille on ollut kysyntää myös palvelukonseptina – aihe on todella tärkeä ja ajankohtainen.

Digitaidot haltuun -digiopastuksia järjestettiin myös lähikirjastoissa.

Asiakasta opastetaan Digi-Pönkissä
Asiakasta opastetaan Digi-Pönkissä

Elokuvatoimintaa Hämeenlinnan kirjastoissa

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja elokuvanystävien kulttuuriyhdistys Kino Tavast ry järjestivät syksyllä Kirjaston Kinopiiriä. Maksuttomat elokuvanäytökset pidettiin kerran kuukaudessa pääkirjaston Mediahuoneessa kymmenelle katsojalle kerrallaan. Kino Tavast ry:n edustajat esittelivät elokuvat ennen elokuvaa ja illan päätteeksi elokuvista jäätiin keskustelemaan yhdessä.

Valitut neljä elokuvaa olivat hyvin erityyppisiä kerronnaltaan, mutta niitä yhdisti usko ihmisyyden hyviin puoliin. Elokuvat oli mahdollista katsoa myös itsenäisesti pääkirjaston Mediahuoneessa.

Pääkirjastossa järjestettiin elokuvanäytöksiä myös päiväkodeille satutuokion ja läksykerhon ohessa. Lähikirjastoissa järjestettiin alakoululaisnäytöksiä ja klassikkoelokuvanäytöksiä.

Tupa täynnä pientä väkeä elokuvanäytöksessä
Tupa täynnä pientä väkeä elokuvanäytöksessä

Peliviikolla pöytäpelattiin, e-urheiltiin ja retropelailtiin

8.11. vietettiin kaikenikäisten pöytäpelipäivää pääkirjastossa. Lauta- ja pöytäroolipelejä oli pelattavana lainakerroksessa ja esillä oli vanhojen lauta- ja seurapelien näyttely. Pelaamista ohjasivat kirjaston väki sekä paikalliset peliyhdistykset Rajakatse Fantasia ry, Hämeenlinnan Shakkikerho, Linnan pelaava väki ja Todellisuuspakolaiset ry, jotka myös esittelivät toimintaansa.

Auttamisen tori Commun edustajat pitivät kaikille avoimen luennon Startup -yrittäjyyden mokista ja opeista. Tämän jälkeen oli tarjolla Ideasta sovellukseksi -työpaja, jossa pohdittiin oman mobiilisovelluksen rakentamista.

Keskiviikkona 10.11. pääkirjastossa vietettiin e-urheilupäivää. Paikalliset HAMK Gaming Academy & Bunkkeri GG kertoivat toiminnastaan ja tulevasta Hämpton Games 2022 -tapahtumasta. Finesports-tiimin Aaron Siljander kertoi e-urheilun eroista pelaamiseen, Suomessa vs maailmalla sekä alan yrittäjyydestä. Päivän aikana oli pelattavana kaksi Xbox S -konsolia ja Snes Mini -konsolin retropelit. Kirjastotori oli sisustettu eksoottiseksi pelihuoneeksi. Paikalla oli myös Commun väkeä pelikavereina. Tilaisuus houkutteli paikalle paljon lapsia ja muita peleistä kiinnostuneita asiakkaita.

Myös Lammin kirjastossa oli hulinaa 10.11. Retropelipäivän tapahtumassa. Pelattavissa olivat NES, SNES, Nintendo Wii -konsolit ja erilaisia lautapelejä. Kirjastossa pääsi osallistumaan Super Mario kilpailuun kokeilemalla, kuinka nopeasti pystyy suorittamaan ensimmäisen tason Super Mario Bros -pelissä.

Eurheilupäivän luento-osuudessa vuorossa HAMK Gaming Academy
E-urheilupäivän luento-osuudessa vuorossa HAMK Gaming Academy

Musiikkipalveluissa aktiivinen syyskausi

Vuoden 2021 musiikkipalveluiden aktiivisin kausi sijoittui selkeästi syyskuusta joulukuulle, jolloin myös bändihuone-studio tavoitti runsaasti uusia käyttäjiä. Mediahuonetta hyödynnettiin Puhetta musiikista -sarjaan, jonka ensimmäinen puhuja oli saksofonisti Sami Pekkola. Hän kertoi jazzlegenda John Coltranen livelevystä A love Supreme.

Vuoden alussa otettiin käyttöön Rockway-musiikkikoulupalvelu, jonka avulla voi opiskella soittoa, laulua tai vaikkapa biisinkirjoittamista etänä. Myös uusi MusiikkiHämeenlinna-sivu perustettiin Facebookiin. Sivulla oli vuoden 2021 lopussa noin 460 seuraajaa.

Avolavalla tapahtui – uutuutena Avolava-klubi ja Lavarunousilta

Yhteistyössä kahden aktiivisen kirjaston asiakasmuusikon, rumpali Anssi Sipolan ja kitaristi Timo Seppälän kanssa syntyi uusi Avolava-klubi -konsepti, joka käynnistettiin syyskuussa. Kaksikko hoiti yhdessä esiintyjien buukkauksen, house bandin sekä muun esitystekniikan ja kirjasto antoi pääkirjaston tilat esiintyjien käyttöön.

Syksyn aikana Avolava-klubilla esiintyi kerran kuukaudessa yhteensä neljä artistia: Jere Ijäs, Silja, Noo ja APO (Antti Polameri Orchestra). Yleisöä tuli runsaasti paikalle kaikkiin klubi-iltoihin ja konsertit myös striimattiin. Osa tilaisuuksista järjestettiin Kirjastotorilla.

Avolavalla pidettiin 27.10. myös kirjaston ensimmäinen lavarunousilta. Lavarunoutta ehdotettiin kirjastoon kirjaston Runo- ja ideakilpailun kautta. Lavarunousilta saavuttikin monipuolisesti eri ikäisiä osallistujia. Tunti täyttyi viiden minuutin esityksistä, aina perinteisestä runoista spoken wordiin.

Ensimmäinen Avolava-klubi
Ensimmäinen Avolava-klubi
Hetki ennen Lavarunousiltaa – monelle osallistujalle kerta oli ensimmäinen!
Hetki ennen Lavarunousiltaa – monelle osallistujalle kerta oli ensimmäinen!

Kirjastotorin tapahtumien kohokohtia

Keväällä 5.5. järjestettiin toiverunoilta, johon saatiin asiakkailta kotimaisia toiverunoja, Kanta-Hämeen Lausujien lausumana. Tilaisuuden suunnittelija ja yhtenä esiintyjänä toimi lausuntataiteilija, näyttelijä Ella Pyhältö. Tilaisuus striimattiin ja moni kuuntelija palasi sen pariin vielä tapahtuman jälkeenkin.

Syksyllä kirjaston kävijöitä kiinnostivat monipuoliset kirjailijaillat. 13.10. Anni Kytömäen vierailu Kirjastotorilla oli monen asiakkaan kauan odottama ja myös yleisömenestys.

23.10. Höpinätötterö lastenmusiikkiduon vinkeän vinksahtanut Lasten lauantain show houkutteli lapsiperheet liikkeelle, kävijöitä tapahtumassa oli 250. Höpinätötterö-yhtyeessä laulavat ja soittavat Janne Laurila ja Joonas Keskinen taidokkaasti akustisella kitaralla ja kontrabassolla.

Kirjaston yhteistyökumppanin, Tavastsvenskar-yhdistyksen kummikirjailija Juha Itkonen valitsi perinteikkäässä vuosittaisessa Svenska veckan -kirjailijaillassa 3.11. haastateltavakseen kirjailija-toimittaja Johanna Holmströmin. Kaksikielistä tilaisuutta kehuttiin ja striimi tavoitti väkeä.

Yhteistyössä on voimaa. Sen osoittivat 24.11. Siltalan kirjailijoiden Sari Rainion, Juha Rautaheimon ja Juha Kauppisen yhteinen kirjailijailta sekä Syksyn kirjasato 17.11., jossa olivat mukana Anneli Jussila, Tapani Bagge, Sana Mustonen ja E.E.Leivo Kanta- Hämeen kirjoittajayhdistys Vana-66:n haastattelemina.

Valtakunnallisella mielenterveysviikolla tiistaina 23.11. järjestettiin Yhdessä yksin – yksinäisyyden nykytilanne ja keinot yhteisöllisyyden edistämiseksi -paneelikeskustelu. Paneelissa olivat Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen, nuorisopsykiatrian ylilääkäri Tiina Tuominen (KHSHP), Hämeen Setlementin kehittämispäällikkö Marianna Roine ja Hämeen Setlementin vapaaehtoinen Juhani Heino. Paneelia fasilitoi auttamisen tori Commun perustajat Karoliina Kauhanen ja Sami Ekmark. Tilaisuudesta on katsottavissa tallenne kirjaston YouTube-kanavalla.

Siltalan kirjailijoiden ilta
Siltalan kirjailijoiden ilta
Höpinätötterö toi kirjaston täyteen lapsiperheitä
Höpinätötterö toi kirjaston täyteen lapsiperheitä
Yhdessä yksin -paneelikeskustelu toi dialogia kirjastoon yksinäisyyden torjumisesta
Yhdessä yksin -paneelikeskustelu toi dialogia kirjastoon yksinäisyyden torjumisesta

Lähikirjastoissa oli monipuolisia ja asiakkaille mieluisia tapahtumia

Lokakuussa Hauhon kirjamessut 2021 tempaistiin etänä. Videot ovat katsottavissa Hämeenlinnan kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla. Erityistä huomiota ja ihastusta herätti Pertin (lisänimi perseilevä labratorinnoutaja) vierailu. Videoita katsottiin vuonna 2021 yhteensä 3472 kertaa.

3.11. Lammin kirjastossa oli Seppo Riikkilän ilta, jossa hän kertoi kirjailijaisästään Väinö Riikkilästä sekä tämän rakastetuista Pertsa ja Kilu -kirjoista.

5.11. Lasten lauantain Harry Potter -illassa oli Lammilla monenlaista tekemistä Harry Potter -faneille, kuten taikasauvapaja, ennustuksia, liekehtivän pikarin hämäystä, tietokilpailu, selfieseinä, hahmopaja, Tylypahkan parhaita herkkuja, lukuvinkkejä fantasiasta innostuneille ja elokuvanäytös.

15.11. kirjailija Anneli Kanto kertoi Lammilla kirjailijan työstään sekä historiallisista romaaneistaan, erityisesti uusimmasta teoksestaan Rottien pyhimys.

8.12. Nummen kirjastossa vieraili hämeenlinnalainen musiikkimedian monitoimimies ja kirjailija Kimmo Miettinen esittelemässä Irwin Goodman – kansan taiteilija -teosta.

Vilkasta koulukirjastotoimintaa, kirjapaketteja ja onnistunut yhteistyöhanke

Koronarajoitusten aikana koululaisten ryhmäkäyntejä ja vinkkauksia korvaamaan tuotettiin vinkkivideoita esim. alakoululaisten salapoliisikirjoista, genrekirjallisuudesta 8.- luokkalaisille sekä 7.-luokkalaisten romaaneista. Myös etävinkkauksia Teamsin välityksellä toteutettiin.

Koulujen kirjasarjojen valikoimaa kartutettiin ja monipuolistettiin, ja niitä myös lainattiin aktiivisesti. Seminaarin Oodi-kokoelmaa ylläpidettiin edelleen vaihtamalla aineisto säännöllisesti

Kouluille ja tarhoille toimitettavien räätälöityjen aineistopakettien suosio kasvoi edelleen: vuonna 2021 niiden kautta lainattiin 8534 nidettä. Paketteja tehtiin kaikissa kirjastoissa, mutta etenkin kirjastoautossa.

Hämeenlinnan kirjaston ja koulujen yhteistyöhanke päättyi. Hanke ”Hämeenlinnan 3. ja 8.-luokkalaiset luovat ja tutkivat kirjallisuutta toiminnallisesti” käynnistettiin elokuussa 2020 ja jatkui vuoden 2021 loppuun.

Alakoululaisille toteutettiin sarjakuvapajoja yhteistyössä Sarjakuvaseura ry:n kanssa kuudella alakoululla, kirjavinkkauksia kuudessa alakouluryhmässä, Veera Salmen Ihme!-työpajoja syyslomalla viidessä lähikirjastossa sekä Katri Tapolan sanataidepajoja neljässä alakouluryhmässä.

Yläkoululaisille tilattiin Ääres EduEscapelta scifiaiheinen pakohuone Planeetta X. Joulukuussa 2021 tehtiin ”Revi se” -etärunopajoissa runoja Kaisa Happosen ja Karri ”Paleface” Miettisen johdolla. Näitä pajoja toteutettiin yhteensä seitsemässä yläkouluryhmässä.

Karri ”Paleface” Miettinen ja Kaisa Happonen vetivät yläkoululaisille Revi se -runotyöpajoja Teamsissa
Karri ”Paleface” Miettinen ja Kaisa Happonen vetivät yläkoululaisille Revi se -runotyöpajoja Teamsissa
Työpajassa syntynyt runo
Työpajassa syntynyt runo