Hämeenlinnan pääkirjastotalo 40 vuotta juhlaviikko 11.9.-16.9.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto kutsuu kaupunkilaisia nauttimaan maksuttomista ja kaikille avoimista tapahtumista viikon ajan 11.-16. syyskuuta, jolloin juhlitaan 40 vuotta täyttävää Lukiokadun kirjastotaloa.

Tapahtumaviikon aloittaa maanantaina klo 16.30 Avolavalla filosofian tohtori Ilkka Teerijoen luento Hämeenlinnasta 1800-luvun puolivälissä, jonka jälkeen Kirjastotorilla ovat kirjailijavieraina hämeenlinnalaiset Anna-Kaisa Linna-Aho ja Taija Tuominen.

Kirjailija Jonimatti Joutsijärvi keskustelee informaatikko Ilkka Marjasen kanssa kirjoittamastaan runoilija Mirkka Rekolan elämäkerrasta Kirjastotorilla tiistaina klo 17.30Keskiviikkona samaan aikaan samassa paikassa kajautetaan Kulttuurikaaren yhteislauluillassa elävän musiikin säestyksellä lauluja, joiden sanat ja sävelet liittyvät Hämeenlinnaan.

Torstaina lähdetään löytöretkelle Hämeenlinnan historiaan klo 17 Leino-salissa, jossa informaatikko Erika Kallinen esittelee Hämeenlinnan digitietopankit Lydian ja Häme-Wikin sekä finna.fi- tiedonhakupalvelun. Toimittaja Saila Karpiola kertoo kirjaston tontin monivivahteisista vaiheista ja Muistojen Hämeenlinna -verkkosivustosta.

Kirjastotorilla voi perjantaina klo 10-14 juoda samalla kahvit, kun tuo omia Hämeenlinnaan tai kirjastoon liittyviä muistojaan tallennettavaksi Häme-Wikiin. Muistoja kerätään myös lähikirjastoissa. Tekstejä, kertomuksia, valokuvia ja tarinoita jakavien kesken arvotaan palkintoja.

Synttäriviikko huipentuu Lasten lauantaina Päistikka-duon koko perheen konserttiin Kirjastotorilla klo 14. Nuorille viikko tarjoaa lautaroolipelaamista tiistaina klo 18 Ryhmätilassa A ja keskiviikkona klo 15.15 Nuorten leffaklubin Mediahuoneessa. Wille Ruotsalaisen roolipeli-iltaan voi ilmoittautua seija.shemeikka()hameenlinna.fi ja Kino Tavastin leffaklubiin kinotavast()gmail.com.

Pääkirjaston isolla näytöllä on esillä kirjastotalon valokuvia vuosien varrelta. Hämeenlinna-aiheisia lautapelejä voi tulla pelaamaan pääkirjaston lisäksi myös Hauhon, Kalvolan ja Lammin lähikirjastoihin.

Viikon runsaaseen tarjontaan kuuluvat myös säännöllisesti kokoontuvat Kiipulan henkilökohtaiset digiopastukset tiistaina ja keskiviikkona klo 10-14, SKYn Lue ääneen-lukupiiri tiistaina klo 17, Liikuntahallin ohjaajan vetämä tuolijumppa keskiviikkona klo 14.15, torstaina klo 10 Digi-Pönkki ja klo 16.30 Vopin ja HAMKin Kielikahvila.

Lisätiedot ja tapahtumakalenteri: vanamo.finna.fi

Kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan suunnittelema kirjastotalo valmistui syyskuussa vuonna 1983. Kirjastotalo peruskorjattiin vuosina 2018-2020. Remontissa rakennus myös uudistettiin vastaamaan nykyaikaisen ja kohti tulevaisuutta katsovan kirjaston tarpeita ja mahdollisuuksia.

Library Ranking Europe (LRE) vieraili Hämeenlinnan pääkirjastossa vuonna 2022. Kirjasto sai vierailusta arvosanakseen viisi tähteä (Excellent – Erinomainen). Arvioijina toimivat Maija Berndtson ja Mats Öström – kaksi kokenutta kirjastonjohtajaa Suomesta ja Ruotsista, joilla on neljän vuosikymmenen kokemus kirjastoalasta.