Hämeenlinnan yläkouluissa vietetään mielenterveysviikkoa 21.-25.11.

Mielenterveysviikon huomioiminen kouluissa lähti liikkeelle nuorten V-päivän aloitteesta, jossa toivottiin nuorille omia mielenterveysmessuja. Aloite eteni Nuorten huippukokoukseen, jossa päätettiin, että mielenterveysmessut järjestetään koulukohtaisesti koulujen oman harkinnan ja resurssien mukaan. Nuorisovaltuusto päätti tukea messujen järjestelyjä omasta budjetistaan koulujen tarpeen mukaan, mutta enintään 7000 eurolla. Messujen ajankohdaksi valikoitui valtakunnallinen mielenterveysviikko, jota vietetään marraskuussa viikolla 47.

Koulut ovat suunnitelleet mielenterveysviikon ohjelmiaan yhdessä oppilaiden, koulun nuorisotyöntekijän ja opiskeluhuollon henkilökunnan kanssa. Ohjelmien teemoissa on hyödynnetty mielenterveyden käden teemoja. Teemat ovat: uni ja lepo, ravinto ja ruokailu, ihmissuhteet ja tunteet, liikkuminen ja kehonkuuntelu sekä vapaa-aika ja luovuus. Mielenterveyden käden tarkoituksena on muistuttaa, miten arkisilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan mielenterveyteensä.

Viikon aikana kouluissa pidetään mm. erilaisia rentoutumishetkiä, kannustetaan ja opastetaan terveellisen aamupalan ja välipalan syömiseen ja järjestetään erilaisia liikunta- sekä hyvänmielen –haasteita. Näiden lisäksi opiskeluhuollon henkilökuntaa on mm. välitunneilla tavattavissa.

Viikon aikana kouluilla on mahdollisuus osallistua myös nuorten Exit –etäluennolle nuorten turvataidoista sekä tubettaja Joona Hellmanin luennolle mielenterveyteen liittyen.  

Tietoa valtakunnallisesta mielenterveysviikosta

Lisätietoja
Veera Antikainen
osallisuuskoordinaattori
veera.antikainen@hameenlinna.fi
040 8696250