Hämeenlinnan ystävyyskaupunki Weimarin paviljonki avautuu Hämeensaaressa 10.6.

Hämeenlinnalla on 11 virallista ystävyyskaupunkia, joista saksalainen Weimarin kaupunki on ollut ystävyyskaupunkina vuodesta 1961. Weimar sijaitsee Thüringenin osavaltiossa ja väkiluvultaan se on lähellä Hämeenlinnan kokoa, noin 62 000 asukasta.

Weimarin kaupungilla on käytössään Gropius-Zimmer-Pavillon -paviljonki, joka on kiertänyt Weimarin ystävyyskaupunkeja vuodesta 2019, ja nyt paviljonki saadaan Hämeenlinnaan.  Aiemmin paviljonki on ollut Saksan Dresdenissä vuonna 2019, Italian Sienassa 2019/2020, Ranskan Bloissa 2022, Saksan Trierissä 2022 ja viime vuonna Puolan Zamoscissa.

Paviljonki on Weimarin Bauhaus-yliopiston taideprojekti ja se edustaa Bauhausin yliopiston perustajan Walter Gropiuksen vuonna 1923 suunnittelemaa johtajan huonetta. Ajatuksena on, että paviljonki tarjoaa paikan keskustelulle, tapaamiselle ja on tuomassa johtajuutta lähemmäs kansaa.

Weimarin paviljonki on fyysinen osa ystävyyskaupunkiamme täällä Hämeenlinnassa, teleportti Weimariin.

Tule avajaisiin ja tutustumaan paviljonkiin

Weimarin paviljonkia on pystytetty Hämeenlinnassa Hämeensaaren Kesäkadulle (Uimarintie 2) tällä viikolla.

Paviljongin avajaiset ovat lauantaina 10.6.2023 klo 13 Kesäkadulla Hämeensaaressa. Avajaisissa kuullaan puheet mm. kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaiselta, Weimarin pormestari Peter Kleinelta, Julia Heinemannilta sekä muilta Weimarin kaupungin edustajilta.

Tarjolla siis mahtava tilaisuus päästä puhumaan saksaa ystävyyskaupunkimme vieraiden kanssa.

Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa myös kahvia 50:lle ensimmäiselle.

Paviljonki on Hämeenlinnassa elokuun alkuun saakka ja se on kaikkien vapaassa käytössä performansseja, tapahtumia yms. varten.

Paviljongista lisäinfoa

Paviljonki edustaa käsitteellistä abstraktia historiallisen Bauhausin sydämes­tä. Johtajan huoneen on suunnitellut Bauhausin perustaja Walter Gropius vu­onna 1923 erityisesti ensimmäistä ”Suurta Bauhaus-näyttelyä” varten. Oikea Gropiuksen huone Weimarin Bauhausin yliopiston ensimmäisessä kerrokses­sa on yksi klassisen modernismin polkua vaikuttavasti viitoittavista mestariteoksista.

Gropius erotteli alun perin suorakulmaisen huoneen 5 x 5 x 5 metrin kuutiok­si. Kuutiotilan sisälle hän määritteli toisen kuution ”hiljaiseksi tilaksi” – paviljongis­sa kuvattu värillisillä pinnoilla.

”Olet tervetullut kokemaan tämän paviljongin modernismin ja avoimen demokratian raken­teellisena ja käsitteellisenä symbolina. Sinua pyydetään pysähtymään, lepäämään ja vaihta­maan ajatuksia muiden kanssa tässä kaikille avoimessa johtajan huoneessa sekä käyttämään sitä viestintätilana.

Siirrä johtajuus tämän avoimen ti­lan ulkopuolelle entistä suurempaan, laajempaan ja ennen kaikkea julkiseen tilaan. Tunnis­ta itsesi tuossa julkisuudessa ja löydä itsesi johtajan asemasta.

Tämä lähestymistapa viittaa Bauhausin perustajiin, joiden tavoitteena oli nähdä elämä kokonaisuudessaan ja ottaa vastuu elä­misen arvoisen elämän luomisesta kaikille sekä tulevaisuuden johtajan rooli.” – Julia Heinemann-

Weimarin paviljonki Hämeensaaressa kesällä 2023
Paviljongin kuvat on otettu rakennusprojektin ollessa käynnissä. Paviljonki rakentuu Hämeensaareen parhaillaan ja on valmis lauantaiksi avajaisiin. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki / Miika Kangasniemi 2023.

Seuraa paviljongin rakentamista Instagramissa.