Humalan historia -kävelykierros tulee taas!

Hämeenlinnan alueella on valmistettu vuosisatoja erilaisia alkoholijuomia, niin myyntiin kuin yksityiskäyttöön. Alueen ensimmäiset kirjalliset maininnat oluen panemisesta ovat 1500-luvulta Hämeen linnan tilikirjoista. Myöhemmin linnassa oli tiettävästi käytössä niin ikään alueen ensimmäinen viinapannu. Olutta ja paloviinaa valmistettiin ja myytiin 1600-luvun lopulta alkaen myös linnan pohjoispuolelle perustetussa kaupungissa. Teollista toimintaa viinan ja oluen valmistuksesta tuli 1800-luvulla.

Kaupunkikierroksella kuullaan kattavasti kaupungin alkoholihistoriasta, mutta erityisesti kiinnitetään huomioita 1800-luvun puolivälin ja ensimmäisen maailmansodan väliseen aikaan. Tuolloin Hämeenlinnassa toimi useita panimoita ja viinapolttimoita. Yksi kaupungin kaduistakin oli nimetty Panimokaduksi. 

Vaikka kaupungissa oli tuohon aikaan menestyksekkäitä alkoholijuomien valmistajia, oli alkoholin nauttiminen kuitenkin kiistelty asia. Kaupunki oli jakautunut kahtia täyskiellon vaatijoihin ja rajoitetun anniskelun puoltajiin. Maltillinen alkoholipolitiikka pääsi kaupungissa voitolle. Tämän seurauksena oli, että vuosisadan vaihteessa Hämeenlinnaan muodostui alkoholimonopoli, joka oli täydellisimpiä, mitä Suomesta löytyi. Mallasjuomia lukuun ottamatta kaikkien alkoholijuomien vähittäismyynti oli monopolisoitu Hämeenlinnan väkijuomien vähittäismyynti- ja anniskeluyhtiölle. Niin sanotusta ”Hämeenlinnan järjestelmästä” tuli malli monelle muulle suomalaiskaupungille.

Humalan historia -kävelykierros 8.9.

Kierros alkaa Museo Skogsterilta ja päättyy Schmausserin huvilalle Vanajaveden rantaan. Kierroksen aikana tutustutaan tarinoiden ja kuvien avulla niihin henkilöihin ja paikkoihin, jotka liittyvät merkittävimpiin hämeenlinnalaispanimoihin ja -ravintoloihin. Osallistujille jaetaan kierroksen alussa internetosoite, josta löytyy kierrokseen liittyviä vanhoja kuvia. Kierros alkaa klo 17 ja sen kesto on noin 1,5 tuntia ja sen aikana kävellään noin 1,5 kilometriä.

Kierrokselle mahtuu 25 osallistujaa. Pyydämme osallistujia ilmoittautumaan etukäteen Museo Skogsterin lipunmyyntiin puh. 03 621 2979 tai museoskogster@hameenlinna.fi. Ilmoittauduthan kierrokselle tullessasi lipunmyynnissä.

Hinta: 8/6/0 €, myös Museokortti käy!

Lisätietoa: Annaliina Granqvist, museolehtori, annaliina.granqvist@hameenlinna.fi, 040 869 6264