Iittala Village juhlii satavuotiasta kirkkoaan

Iittala Villagen juhlat jatkuvat syksyn lähestyessä. Sunnuntaina 5. syyskuuta on Kalvolan satavuotiaan kirkon juhlapäivä. Kirkolle uuden ulkovalaisimen on lahjoittanut 50-vuotias I-Valo Oy.

Ilmari Launiksen suunnittelema kirkko on tornillinen Kalvolan punaisesta graniitista rakennettu pitkäkirkko. Aiempi, puinen kirkko paloi vuoden 1918 tapahtumissa. Viereisellä sankarihautausmaalla on tutustumisen arvoinen monumentti, muotoilija Tapio Wirkkalan suunnittelema muistomerkki Elämän laiva. Se paljastettiin vuonna 1959 ja on yksi osoitus siitä, miten muotoilun suuret nimet näkyvät muuallakin Iittalassa kuin vain Lasitehtaan tuotantolinjalla.

Piispa Matti Repo toimittaa piispanmessun sunnuntaina 5. syyskuuta, jonka jälkeen nautitaan kirkkokahvit ja vietetään päiväjuhlaa. Kalvolan kirkkoherra Kalle Roine toteaa, että kirkko rakennuksena edustaa pysyvyyttä ja turvallisuutta seurakuntalaisille.

“Kalvolan seurakunnassa on iloittu I-Valo Oy:n tarjouksesta uusia kirkon ulkovalaisin. Se kertoo arvostuksesta seurakuntaa ja kirkkorakennusta kohtaan”, sanoo Roine. Tekniikaltaan vanhentunut lamppu on nyt korvattu huomattavasti energiatehokkaammalla ja valonlaadultaan paremmalla LED-tekniikalla. “Uuden, Iittalassa valmistetun XENRE-valonheittimen valon sävy on neutraali valkoinen ja sen värilämpötila 4000 K, joka tuo kirkon julkisivun sävyn todenmukaisemmin esiin myös iltahämärässä”, kertoo I-Valo Oy:n markkinointipäällikkö Meike Kinnunen.

Lasimäkeläiskorttelissa liikkeet ovat avoinna matkailijoille. Tarinareittiä voi kiertää omatoimisesti ja Kalvolan kotiseutumuseo on avoinna 5.9.2021 klo 11-14 viimeistä päivää. Kesänäyttely esittelee kirkon historiaan liittyvää esineistöä ja Kalvolan vanhempaa kiviteollisuutta. Kalvolan graniitista on rakennettu muun muassa Tammerkosken silta ja eduskuntatalon pylväät. Kalvolasta on louhittu myös eduskuntatalon lisärakennuksen pinnoituskivet.

Vaikka Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on ohi, naivistinen taide elää Taideasemalla ja Hyvinvointikeskus Sauvolan seinässä.

Designmuseo Iittala on avoinna talviaukioloajan mukaan la-su 11-17.
Lisätietoja Iittala Villagen matkailutarjonnasta löytyy Iittala Villagen sivuilta. (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja:
Kalvolan kirkko 100 vuotta, Kalle Roine, p. 040 804 9480
I-Valo 50 vuotta: Kaj Koskinen, p. 010 501 3070
Go Iittala Village – matkailukylän yhteiskehittäminen: Pia Niemikotka p. 040 8682087