Jari Eerola näkee metsän puilta

Yksi Jätä Jälkesi -istutuspäivistä järjestettiin kesällä Tuuloksen Toivaalassa Setälä-Eerolan tilalla. Metsätalouden lisäksi Jari Eerolan omistamalla tilalla kasvatetaan lihakarjaa sekä viljellään noin 140 hehtaarin pelto-alaa.

Jari Eerola, mitä metsä sinulle merkitsee?

– Metsä edustaa minulle monia asioita. Tietenkin toimeentuloa, jonka avulla voin työllistää perheemme lisäksi ulkopuolisia ja tukea näin paikallista taloutta sekä elinvoimaa. Metsä myös tuottaa perheellemme lämmön ja energian, sillä lämmitämme kotiamme puukaasutuskattilalla.

Eerola liikkuu metsissä myös vapaa-ajallaan.

– Metsällä on suuri virkistysarvo sekä hirvenmetsästyksen että luonnossa liikkumisen kannalta. Mutta ennen kaikkea se on paikka, jossa kiire kaikkoaa ja murheet unohtuu.

– Elämässä on ollut raskaita aikoja, joista selviämiseen metsä on auttanut. Otan itselleni aikaa metsässä oleiluun säännöllisesti, se on tosi tärkeää oman jaksamisen kanssa. Parhaiten rentoudun, kun kävelen metsän poikki rantasaunalle ja sytytän tulet.

Setälä-Eerolan tila on ollut suvulla vuodesta 1669 lähtien, joten tilalla vietetään tänä vuonna 350-vuotisjuhlaa. Suvun historia on nivoutunut tilaa ympäröiviin metsiin.

– Metsä on antanut suvullemme rakennuspuita, riistaa, turkiksia ja muita silloisia veronmaksuvälineitä. Metsä linkittyy kokonaiskuvassa hyvin moneen asiaan ja näkökulmaan.

Ilmastoasiat ovat mahdollisuus

Metsien lisäksi Eerola on mukana monessa ilmasto- ja energiahankkeessa, kuten Hämeenlinnan kaupungin Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelman ohjausryhmässä. Setälä-Eerolan tila on myös yksi Carbon Action -pilottitiloista Suomessa.

– Minua kiinnostaa kiertotalousajattelu, uusiutuva energia kaikissa muodoissaan ja energiatehokkuus, koska koen että perusmaatalous tarvitsee uudistumista monellakin tasolla. Haluan haastaa omaa ajatteluani ja toisaalta myös sitä käytännön tekemistä, joka tilallamme tapahtuu päivittäin. Olemme saaneet isoja säästöjä energiankulutuksessa – ja luonnonvaroissa – melko pienillä käytännön muutoksilla.

Eerola peräänkuuluttaa kokonaisvaltaisempaa ajattelua esimerkiksi ruokaketjun tuotantoon.

–  Ilmastokysymyksiin ei ole yhtä ratkaisua, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisia toimia; resurssien parempi hyödyntäminen ja kierrättäminen, hävikin minimointi, fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja niihin liittyvät käyttövoimaratkaisut. Hiilinielut, kuten metsät ja pellot ovat myöskin tärkeässä merkityksessä tässä asiassa. Suomalaiselle maaseudulle ilmastoasiat eivät ole uhka vaan mahdollisuus.

Jari Eerola istuttaa puita