Kirjaston tarjoamien e-aineistojen lainaus lisääntyi koronavuonna

Viime vuosi oli hyvin poikkeuksellinen Hämeenlinnan kirjastoissa. Koronaepidemia vaikutti merkittävästi kirjastojen toimintaan. Lisäksi pääkirjaston kaksi vuotta kestänyt peruskorjaus valmistui ja kirjasto muutti väistötiloista Wetteriltä takaisin Lukiokadulle.

Vuosi 2020 tulee jäämään historiankirjoihin koronaepidemian vuoksi. Kirjastot suljettiin valtioneuvoston päätöksellä lyhyellä varoitusajalla 17.3. alkaen. Sulku kesti seitsemän viikkoa. E-aineistojen lainaus lisääntyi kirjastojen ollessa suljettuna. E-kirjoja ja e-äänikirjoja lainattiin viime vuonna 32 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto otti myös käyttöön uuden palvelun, joka mahdollisti kotimaisten e-aikakauslehtien lukemisen myös kotona tai muualla kirjaston ulkopuolella. Etäkäytössä on 21 kotimaista aikakauslehteä. Niitä luettiin vuoden aikana 19 500 kertaa.

Kirjaston verkkosivujen käyttö lisääntyi poikkeusaikana. Vanamo-verkkokirjastoa käytettiin yhteensä 742 000 kertaa vuoden aikana eli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Sulkuaikana kirjasto opasti asiakkaille e-aineistojen ja verkkokirjaston käyttöä puhelimitse ja palveli asiakkaita myös sähköpostilla sekä chatissä.

Sulun jälkeen supistetulla palvelulla

Kirjastot avautuivat uudelleen 8.5. ja toimivat supistetuilla palveluilla ja aukioloajoilla kesäkuuhun asti. Kirjastoista ja kirjastoautoista sai ainoastaan hakea varauksia ja palauttaa lainoja.

Hyvinvointikeskus Sauvolassa sijaitseva Kalvolan kirjasto sekä koulun ja neuvolan yhteydessä oleva Nummen kirjasto pysyivät suljettuina. Kirjastoautot Bella ja Urho palvelivat Nummen ja Kalvolan kirjastojen asiakkaita.

Kesällä koronatilanne Suomessa hieman helpotti. Kesäkuun alussa suuri osa kirjastoista palasi normaaliin aukioloaikaan.

Myös Nummen kirjasto saatettiin avata, koska samassa rakennuksessa toimivan Nummen yhtenäiskoulun oppilaat aloittivat kesäloman. Syksyllä koulun alkaessa Nummen kirjasto oli avoinna vain koulupäivän jälkeen, jotta kontaktit pystyttiin pitämään mahdollisimman vähäisinä.

Kalvolan kirjasto pysyi kokonaan kiinni siihen asti, että kirjasto siirtyi toimimaan vanhassa kirjastotilassa Iittalan Lasimäellä elokuun loppupuolella.

Peruskorjattu pääkirjasto avautui asiakkaille syyskuussa

Kesällä pääkirjasto muutti väistötiloista Wetteriltä takaisin peruskorjattuun kirjastoon Lukiokadulle. Kokoelman muutto alkoi vappuna, jolloin Wetterin 2. kerros suljettiin. Muutosta huolimatta asiakkaita palveltiin koronarajoitusten mukaisesti ensin Wetteriin ensimmäisessä kerroksessa ja heinäkuun alusta Lukiokadun toisessa kerroksessa. Tuolloin asiakkaat saivat noutaa varauksia ja palauttaa laina-aineistoa. 

Peruskorjattu pääkirjasto avautui 1. syyskuuta. Asiakkaat pääsivät Taiteiden yönä 28.8. etukäteen tutustumaan kirjaston uusiin harrastus-, työskentely- ja kokoustiloihin. Uutta oli myös omatoimiaika, joka mahdollisti kirjaston käyttämisen joka päivä kello 6-22. Kirjaston avautumista juhlittiin hillitysti, koska koronatilanne oli jälleen kesän jälkeen pahenemassa.

Syksyllä koronatoimia kiristettiin jälleen

Syyskuun loppupuolella koronatilanteen huonontuessa kirjaston henkilökunta alkoi käyttää asiakaspalvelussa kasvomaskia. Kirjasto suositteli maskin käyttöä myös asiakkaille. Ryhmäkäynnit ja satutunnit peruttiin, kirjaston tapahtumien kokoa rajoitettiin. Pääkirjasto aloitti syksyllä tapahtumien suoratoiston, jotta ne olisivat katsottavissa myös kotona.

Joulukuun alussa koronatilanne paheni edelleen ja kaupunki päätti uusista rajoitustoimista.  Kirjastojen omatoimikäyttö päättyi, tapahtumat, opastukset ja ryhmäkäynnit peruttiin. Kaikki harrastus- ja kokoustilat, lehtisalit ja lukusalit suljettiin. Kirjastojen oleskelualueet suljettiin. Kirjastoautojen asiakasmäärää rajoitettiin. Kirjastoissa sai käydä lyhyesti, välttäen kontakteja. Nummen kirjasto suljettiin uudelleen joulukuussa.

806 000 lainaa, 116 tapahtumaa, 356 koulutusta

Kaikista vuoden aikana koetuista sulku- ja rajoitustoimista sekä pääkirjaston muutosta huolimatta pääkirjastosta, kuudesta lähikirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta lainattiin viime vuonna 806 000 kirjaa tai muuta nidettä. Tämä oli 23 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sulkuaikana laina-aikoja pidennettiin ja uusintojen rajoitukset poistettiin väliaikaisesti.

Koronarajoitukset vaikuttivat eniten kirjaston tapahtumatuotantoon, koulutuksiin ja ryhmäkäynteihin.

Pääkirjastossa ja lähikirjastossa järjestettiin viime vuoden aikana 116 tapahtumaa ja niissä kävi 2900 osallistujaa. Koronan vuoksi tapahtumia järjestettiin 58 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Kirjastoissa järjestettiin 356 koulutusta ja opastusta. Koulutukset liittyivät mm. monipuolisiin lukutaitoihin, tiedonhaun ja kirjastonkäytön opastukseen. Myös tieto-, viestintä-, ja digiteknologian käytön opastuksia järjestettiin kirjastoissa. Koulutuksiin osallistui 4400 osallistujaa. Koulutuksia järjestettiin koronan vuoksi lähes puolet vähemmän kuin edellisvuonna.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston koronavuosi 2020 lyhyesti:

  • Hämeenlinnan kaupunginkirjasto käsittää pääkirjaston sekä Hauhon, Kalvolan, Lammin, Nummen, Rengon ja Tuuloksen lähikirjastot sekä kirjastoautot Bellan ja Urhon.             
  • 17.3.-7.5. kaikki kirjastot suljettuina, kirjastoautot pois reiteiltä.
  • 8.-31.5. supistetut kirjastopalvelut: kirjastot avoinna varausten noutamista ja lainojen palauttamista varten, kirjastoautot reiteillä. Kalvolan ja Nummen kirjastot suljettu.
  • 1.6. normaali aukiolo alkaa valtaosissa kirjastoja. Nummen kirjasto avautuu supistetuilla aukioloajoilla. Kalvolan kirjasto pysyy kiinni.
  • Keskustan alueella supistettua kirjastopalvelua kesän ajan ensin väistötiloissa Wetterillä, heinäkuun alusta Lukiokadulla.
  • 25.8. Kalvolan kirjasto avautuu vanhoissa kirjastotiloissa Iittalan Lasimäellä rajoitetuilla aukioloajoilla ma ja pe.            
  • 1.9. peruskorjattu pääkirjasto avautuu.
  • 24.9. kirjaston henkilökunta aloittaa maskinkäytön asiakaspalvelussa. Myös asiakkaille suositellaan maskin käyttämistä.
  • 30.9. satutunnit ja ryhmäkäynnit perutaan.
  • 2.12. koronarajoitukset astuvat voimaan. Omatoimiaika poistuu, harrastus-, työskentely-, kokous- ja oleskelutilat sekä lehtisalit suljetaan. Tapahtumat, ryhmäkäynnit ja opastukset keskeytetään. Nummen kirjasto suljetaan.