Kuolema, ihmeet ja pyhimykset keskiajalla -luento Museo Skogsterissa

Museolehtori Jyrki Nissi esitelmöi keskiviikkona 13.11.2019 Museo Skogsterin seminaaritila Andersissa (Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna) myöhäiskeskiaikaisista kuolleistaheräämisihmeistä.

Keskiajalla ihmiset turvautuivat usein pyhimysten apuun hädän hetkellä. Pyhimyksiltä haettiin apua pieniin asioihin, kuten avainten etsimiseen tai päänsäryn lakkaamiseen, mutta ihmettä rukoiltiin myös kaikkein suurimmassa hädässä, kun joku läheinen oli kuollut.

Keskiajalta on säilynyt satoja ihmekertomuksia, joissa kuolleeksi arvioitu henkilö herää henkiin ja hänen virkoamisensa tulkitaan pyhimyksen ansioksi. Näitä ihmeitä kirjattiin ylös kanonisaatioprosesseissa, joiden tarkoituksena oli selvittää, oliko todella tapahtunut ihme ja oliko sen saanut aikaan tutkimuksen alaisena ollut henkilö. Näin haettiin varmuutta sille, voitiinko pyhimyskandidaatti kanonisoida eli julistaa pyhimykseksi.

Kanonisaatio on edelleen tarkoin säädelty prosessi. Nykyään katolinen kirkko vaatii pyhimyksiltään ainoastaan yhden ihmeen, kun keskiaikaisissa prosesseissa niitä saatettiin kirjata ylös jopa satoja.

Jyrki Nissi valmistelee Hämeenlinnan kaupunginmuseon museolehtorin työn ohessa väitöskirjaa Tampereen yliopistossa myöhäiskeskiaikaisen kuolinhetken yhteisöllisyydestä. Keskiaikaisten kanonisaatioprosessien todistajanlausunnot ovat keskeisenä lähteenä Nissin tutkimuksessa.

Kello 17 alkavalle luennolle on vapaa pääsy. Tilaisuus on osa Henkimaailman juttuja -näyttelyn teemojen ympärille keskittyvää luentosarjaa, joka jatkuu Museo Skogsterin Museokeskiviikoissa marraskuun loppuun. Sarjassa kuullaan puheenvuoroja yliluonnollisen kokemukseen, kansanperinteeseen, kuolemaan ja uskontoihin liittyvistä aiheista.

Tulossa

  • 20.11. Pyhän ja pyhyyden kokemus kirkkotiloissa, TT Heikki Toivio
  • 27.11.”Kolme askelta Antinpäivään” – jouluun valmistautumisen perinteitä, Johanna Henttinen, Linnaseutu ry

Lisätietoja

amanuenssi Antti Krapu, 040 5690035, antti.krapu@hameenlinna.fi
www.hmlmuseo.fi