Luento Pyhän Olavin retkeilyreiteistä pääkirjastolla

Keskiviikkona 20.4. klo 18-19.30 kuullaan Hämeenlinnan pääkirjaston Leino-salissa Pyhän Olavin retkeilyreitit -luento, jonka pitävät aiheesta kirjan kirjoittaneet Harri Ahonen ja Aada Ala-Tala. Kuulijoita tilaisuuteen mahtuu max. 50.

Pyhä Olavi eli Olav Haraldsson oli viikinkiajalla elänyt viikinkiylimys. Vuonna 1030 hän kulki viimeisen matkansa Suomen ja Keski-Ruotsin poikki Stiklestadin paikkakunnalle Norjaan, missä hän osallistui taisteluun ja kuoli. Myöhemmin hänelle on omistettu useita kirkkoja nykyisen Etelä-Suomen alueella sekä yksi linna, Olavinlinna.

Pyhän Olavin retkeilyreitit -kirja perustuu Etelä-Suomen läpi rakenteilla olevaan retkeilyreitistöön. Se saa alkunsa Savonlinnassa sijaitsevasta Olavinlinnasta, mistä reitti kulkee Etelä-Suomen poikki Saaristomerelle päättyen Ahvenanmaan Eckeröön.

Reitin varrelle jää useita paikallisia ja kansallisia luontokohteita, kuten Linnasaaren, Leivonmäen ja Kurjenrahkan kansallispuistot. Näiden rinnalla esitellään rautakautisia ja keskiaikaisia kulttuurihistoriallisia kohteita keskiaikaisista kirkoista muinaislinnoihin. Reitistön voi kulkea jalan tai polkupyörällä.
Aurinkoiset rantakalliot, puronpoukamat ja lintusuot antavat hyvää vastapainoa jylhille linnanseinille ja kosteille kellareille. Parhaimmillaan, kun nämä kaksi elementtiä kohtaavat, saavat ne aikaan unohtumattoman kokemuksen. Hurjan viikinkikuninkaan matkassa on turvallista kulkea.

Harri Ahonen on kokenut Skandinavian erämaiden vaeltaja. Hän on aiemmin julkaissut retkeilijöiden keskuudessa suositut teokset Pohjois-Skandinavian vaellusreitit, Keski-Skandinavian vaellusreitit, Pohjois-Norjan rannikkoreitit ja Etelä-Skandinavian vaellusreitit. Aada Ala-Tala on kameran kanssa seikkaileva vaeltaja, pyöräilijä ja purjehtija sekä kansainvälisesti työskentelevä eräopas.

Tilaisuudessa on kirjanostomahdollisuus, tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, sen järjestää kirjasto.