Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely aukeaa Hämeenlinnan taidemuseossa

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan 12.6.-20.9.2020 Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa.

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa johdattaa suomalaisen maiseman äärelle. Näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden kanssa, ja se vie katsojan aikaan, 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun, jolloin kuvataiteessa rakennettiin suomalaista maisemakuvastoa ja etsittiin omaa kansallista identiteettiä.

Näyttelyssä fiktiivinen kuvataiteilija kertoo tarinaansa ja vie näyttelyvieraan taiteilijoiden arkeen ja mielenmaisemiin sadan vuoden taakse. Taiteilijat loivat Suomen taiteen kultakauden vuosisatojen vaihteessa.

Tuttujen ja rakastettujen maalareidemme, mm. Fanny Churbergin, Pekka Halosen ja Hjalmar Munsterhjelmin maalaamat niityt, ladot, kaskimaisemat ja maalaisnäkymät saattelevat katsojan Berndt Lindholmin, Ferdinand von Wrightin ja Elias Muukan tunnelmallisten metsämaisemien pariin. Werner Holmbergin ja Johan Knutsonin rantamaisemat ja Oscar Kleinehin ja Eugen Tauben kuutamot jatkavat edelleen maisemaidyllien kesäistä tunnelmaa.

Pohjolan luonnon kuvaamisen noustua arvoonsa, tallentui taiteilijoiden kankaille myös talvisia ja tarkkoja havaintoja niin virtaavasta vedestä kuin lumisista puistakin. Lopulta suomalainen maisemakuvasto kiteytyy kansallisromantiikasta ja symbolismista ammentaviin jylhiin erämaamaisemiin, mestareina Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Victor Westerholm.

Tässä hetkessä, koronaviruspandemian aiheuttaman matkustuskiellon takia, olemme kääntäneet katseemme jälleen lähemmäs. Moni on liikkunut entistä enemmän luonnossa ja palauttanut mieliin, miten hienolta tuntuu istua hiljaa ja katsoa veden liikettä, aistia lehvistön vehreyttä tai lumen kimallusta pohjoisilla hangilla. Maisemasta saa voimaa.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kanssa. Vuonna 2006 perustetulla yhdistyksellä on 9 jäsentä, tuoreimman, Pro Artibus -säätiön liityttyä mukaan vuonna 2019. Yhdistyksen kokoelmat käsittävät yhteensä tuhansia teoksia aina 1500-luvulta nykypäivään.

”Olemme iloisia saadessamme usein yleisöltä suljettuihin tiloihin kätkeytyviä teoksiamme nähtäväksi Hämeenlinnan taidemuseoon näin suurena kokonaisuutena”, sanoo UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Tanja Saarto. ”Monellakaan yhdistyksen jäsenistä ei ole omaa näyttelytilaa, joten yhteistyö museoiden kanssa on meille tärkeä toimintatapa.”

Teoksiaan Oi Suomi -vaelluksia maisemaan -näyttelyyn ovat lainanneet Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin säätiö.

Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna
www.hameenlinnantaidemuseo.fi
p. 03 621 2669
Avoinna: ti–to 11–18, pe–su 11–17

Artikkelikuva: Pekka Halonen, Myllykylän saha, Sortavalan pitäjä, 1899, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Serlachius-museot, Mänttä. Kuva Vesa Aaltonen.