Pienillä liikkeillä lisää hyvinvointia arkeen

Liikettä lisää Hämeenlinnan seutuun hanke -kannustaa raskaana olevia sekä pikkulasten vanhempia hyvinvointia edistävään liikuntaan.

Mietityttääkö raskausajan liikunta tai kuinka liikkua raskauden jälkeen? Entä oletko pohtinut, kuinka pikkulapsiperheissä voisi ylläpitää omaa ja perheen hyvinvointia sekä liikkua?

Lisää liikettä Hämeenlinnan seutuun -hanke tarjoaa nyt mahdollisuuden päästä henkilökohtaiseen, maksuttomaan tapaamiseen, jossa etsitään jokaisen arkeen sopivat ratkaisut liikkumisen ja hyvinvoinnin haasteisiin. Etätapaaminen voidaan järjestää videoyhteyden kautta tai puhelimitse.

”Autan siinä, kuinka voi liikkua ja pitää huolen hyvinvoinnista sekä palautumisesta niin raskauden aikana kuin raskausajan jälkeen. Neuvon myös, kuinka huomioida liikkuminen, palautuminen ja hyvinvointi koko perheenä, jotta jaksamista ja energiaa riittää arkeen”, kertoo hankkeen koordinaattori Jorma Vaara.

Voit myös osallistua Hämeenlinnan neuvolapalveluiden Facebook Liveihin, joissa on tarjolla noin 20–30 minuuttia huoltavaa liikettä erilaisilla teemoilla.

Raskaus muuttaa kehoa

Odotusaika tuo mukanaan erilaisia, usein yllättäviäkin muutoksia. Näin ollen raskausajan liikunnalla on todella suuri merkitys sekä äidin että vauvan hyvinvoinnille ja terveydelle.

”Raskauden aikana on tärkeää kiinnittää huomiota muun muassa ryhtiin, lantionpohjan lihaksiin sekä alaselän notkoon ja hallintaan. Pienikin säännöllinen harjoittelu auttaa ehkäisemään muun muassa lantionpohjan ongelmia ja selkävaivoja sekä ylläpitämään ryhtiä ja yleistä lihaskuntoa”, Vaara sanoo.

”Raskauden aikana on tärkeää kiinnittää huomiota muun muassa ryhtiin, lantionpohjan lihaksiin sekä alaselän notkoon ja hallintaan. Pienikin säännöllinen harjoittelu auttaa ehkäisemään muun muassa lantionpohjan ongelmia ja selkävaivoja sekä ylläpitämään ryhtiä ja yleistä lihaskuntoa”, Vaara sanoo.

Pikkulapsiperheen arjen pyörityksessä taas ajan löytäminen liikunnalle on usein haaste. Terveyttä edistävä liikunta onkin tuolloin hyvä sitoa arjen rutiineihin.

”Tärkeää on nimenomaan, että liike olisi kevyttä ja helppo aloittaa, niin että säännöllisestä liikkumisesta tulisi pysyvä elämäntapa. Hyvä olo ja hyvinvointi ovat pääpointteja liikkumisessa, ei se, että pääsee huippukuntoon”, Vaara painottaa.

Savuttomat vauvat antaa tukea savuttomuuteen

Hämeenlinnan neuvolapalveluilla on käynnissä Savuttomat vauvat -kampanja, joka kannustaa kaikkia odottavia perheitä savuttomuuteen. Neuvolassa raskaana olevan kanssa käydään läpi kaikki keinot, joita tupakoimisen lopettamiseen on tarjolla. Avuksi voidaan käyttää esimerkiksi nettitukea, nikotiinikorvaustuotteita tai keskustelutukea.

Todistetusti tupakointi lisää sikiön, vauvan ja lapsen riskiä joutua kohtaamaan useita sairauksia ja ongelmia. Savuttomat vauvat -kampanja haluaa tuoda julki ne faktat, mitä tupakointi raskausaikana merkitsee raskaudelle, sikiölle, vauvalle ja lapselle.

Lisätietoja kampanjasta sivulla www.hameenlinna.fi/savuttomatvauvat sekä Savuttomien Vauvojen Facebook-sivulta.

Teksti: Mikaela Uoti

Lue koko Arjessa mukana -asukaslehti.