Pysäköintipaikkojen parklet-käyttö

Hämeenlinnan katukuvaan tulee kesällä uudenlaisia terasseja, kun parkkipaikkoja on mahdollista muuttaa terasseiksi. Hämeenlinnan kaupunki mahdollistaa kokeiluluontoisesti kesäkaudella 1.5.–30.9.2023 liiketilojen edustoilla olevien pysäköintiruutujen käytön parklet-kesäterasseina keskustan ruutukaava-alueella.

Parkletit ovat tervetullut lisä elävään kaupunkikulttuuriin. Parklet-terassi on mahtava mahdollisuus ravintolalle tai kahvilalle, jolla ei ole syystä tai toisesta kadulla tilaa terassille. Jalkakäytävä voi olla liian pieni tai jopa olematon. Silloin terassin voi pystyttää parkkipaikalle.

Ravintola tai kahvila voi hakea parklet-lupaa kaupungilta

Käytännössä parklet-luvan hakeminen tarkoittaa parkkiruudun tai -ruutujen vuokraamista tulevaksi kesäksi. Kukin lupahakemus käsitellään tapauskohtaisesti. Parklet-kokeilu toteutetaan 1.5.–30.9.2023 välisenä aikana.

Mihin parkletin voi sijoittaa?

  • Parklet-alueeksi soveltuvat pysäköintiruudut, jotka sijaitsevat katualueilla, joiden nopeusrajoitus on korkeintaan 40 km/h. Liian jyrkässä mäessä sijaitseva parkkiruutu ei sovellu parklet-käyttöön.
  • Parkletteja ei saa sijoittaa pysäköintipaikoille, jotka on varattu jo jonkin erityisryhmän pysäköintikäyttöön.
  • Parkletin sijainnissa on otettava huomioon riittävät etäisyydet myös suojatiehen sekä bussipysäkkeihin.
  • Terassia ei voi perustaa, jos se haittaa julkisen kaupunkitilan käyttöä, pääsyä kiinteistöön, esteettömyyttä tai liikenneturvallisuutta.

Lähetä parklet-hakemuksesi kaupunkirakenne toimialan infran lupapalvelut -yksikölle. Tarkemmat ohjeet ja sähköisen hakulomakkeen löydät sivulta ”katu- ja sijoittamisluvat”.

Parkleteiksi voi vuokrata korkeintaan kaksi vierekkäin sijaitsevaa pysäköintipaikkaa, jos kummatkin ruudut ovat kokonaan sen liiketilan julkisivun edustalla, mihin ne liittyvät. Jos ruutu ulottuu liiketilan edustan yli, mutta vieressä ei ole liiketilaa, voi parkletin perustaminen olla mahdollista kiinteistön suostumuksella.

Parklet-terassialueiden hinnoittelu

Parklet-käyttöoikeudensaaja maksaa luvan käsittelystä ja parklet-alueen käytöstä seuraavasti:

  • 40€ lupien käsittelymaksu
  • Maksullinen pysäköinti ruutu 300,00€ (sis. alv 24%) / ruutu / kk
  • Maksuton pysäköintiruutu, aikarajoituksella 150,00€ (sis. alv 24%) / ruutu / kk

Parklet-toiminnasta kerätään terassiyrittäjien näkemyksiä syksyllä 2023

Kaupunki tulee keräämään syksyllä 2023 terassiyrittäjien näkemyksiä parklet-terassitoiminnasta kaupungin yleisillä alueilla. Yrityksiltä tuleva palaute tullaan ottamaan huomioon terassitoimintaan liittyvien ohjeiden ja parklet–toiminnan jatkon valmistelussa.

Lisätiedot: