Sibeliuksen syntymäkodin syysmatinea 8.10.2023 klo 14

  • Martta Jämsä, huilu
  • Jonne Grans, kitara

Ylöjärveläislähtöinen Martta Jämsä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2019 opiskeltuaan Petri Alangon ja Mikael Helasvuon luokilla. Opintojaan Jämsä on täydentänyt lukuisilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla sekä vaihto-opinnoilla Belgiassa.

Työuraan on mahtunut niin sijaisuuksia lukuisissa suomalaisissa orkestereissa kuin kamarimusiikkia ja opettamista. Monipuolisena muusikkona Jämsä on esiintynyt lukuisilla suomalaisilla festivaaleilla ja eri puolilla Eurooppaa sekä New Yorkissa. Tällä hetkellä Jämsä toimii freelance-huilistina erityisesti nykymusiikin aktiivisena esittäjänä, ja Jämsälle on erityisen tärkeää edistää oman sukupolvensa taidetta esittämällä ja tilaamalla aktiivisesti uutta musiikkia.

Oman yhtyeensä Kaaos Ensemblen kanssa hän onkin tilannut ja kantaesittänyt lukuisia nuoren polven säveltäjien teoksia. Jämsän opintoja ja soitinhankintoja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin -säätiö ja Wegelius -säätiö.

Kitaristi Jonne Grans valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2016, jossa hän opiskeli Andrzej Wilkusin johdolla. Ulkomailla hän on opiskellut mm. Massimo Felicin johdolla Etelä-Italiassa vuosina 2011–2012 sekä Jürgen Ruckin johdolla Saksan Würzburgissa vuonna 2015. Sivusoittimenaan Grans soittaa mandoliinia, jota hän on opiskellut Jukka Särkän johdolla. Sen lisäksi käsissä pysyvät myös mm. banjo ja 11-kielinen alttokitara. Ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian konserttisarjassa hän piti kesällä 2017.

Menneenä ja kuluvana vuonna häntä ovat työllistäneet eniten pitkäaikaiset kamarimusiikkikumppanit huilisti Robert Tobin, alttoviulisti Miikka Hakomäki sekä harmonikkataiteilija Matti Pulkki. Grans toimii aikamme kitaramusiikkiin keskittyvän helsinkiläisen Kitara Nova-festivaalin yhtenä suunnittelijoista. Hän opettaa kitaransoittoa Kirkkonummen musiikkiopistossa. Grans soittaa Fritz Muellerin (Kanada, 2012) ja Gary Southwellin (Englanti, 1998) rakentamilla soittimilla.

Syysmatinean järjestävät Hämeenlinnan Sibelius-seura ry ja Hämeenlinnan Kaupunginmuseo.

Ohjelma

Erkki Melartin (1875–1937)
Sonaatti, op. 135b (sov. Timo Suominen) 
I Allegro molto
II Andante
III Menuetto; molto moderato 
IV Rondo; Allegretto 

Heino Kaski (1886–1957): 
Notturno G-duuri, op. 17:1 

Selim Palmgren (1878–1951)
Svanen, op. 28:5 

Jean Sibelius (1865–1957)
Nocturne (sov. huilulle ja pianolle John Amans) op. 51 

Ilmari Hannikainen (1900–1959): Mèlodie oubliée, op. 12:1 

Jean Sibelius
Neljä kappaletta, op. 78
I Impromptu, C-duuri 
II Romanssi, F-duuri 
III Religioso, g-molli 
IV Rigaudon, D-duuri 

Liput

Ovelta
18e aikuiset 
15e eläkeläiset ja opiskelijat
8e alle 18 – vuotiaat, työttömät ja varusmiehet
Huom! Museokortti ei käy tapahtumaan

Varaa lippu
Sibeliuksen syntymäkodin yleisömäärä on enintään 35 hlöä, siksi lippu kannattaa varata etukäteen: sibeliuksensyntymakoti(at)hameenlinna.fi tai 03 621 2755; avoinna ti-su klo 12–16. (hmlmuseo.fi). 

Osoite

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna

Lisätietoja

hmlsibeliusseura.tuottaja@gmail.com