Sibeliuksen syntymäkodin Syysmatineat 2022: Utu Quartet

Sibeliuksen syntymäkodin Syysmatineat pyörähtävät käyntiin sunnuntaina 4.9.2022 klo 14. Esiintymässä on Kirsi-Marja Alasen, Katariina Almgrenin, Ramona Wolin-Takalan ja Eija Huhtala-Krapun Utu Quartet. Syysmatineat järjestetään yhteistyössä Hämeenlinnan Sibelius-seura ryn ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon kesken.

Ohjelma

Jean Sibelius (1865–1957)

Impromptu jousiorkesterille (sovitus Frank Reinisch)

Reinhold Glière (1875–1956)

Jousikvartetto n:0 2 g-molli

I Allegro moderato – II Andante – III Vivace

Jean Sibelius (1865–1957)

Scene D´Amour op. 71 (sovitus Luukas Hiltunen)

Muusikot

Kirsi-Marja Alanen on Hämeenlinnan Musiikkiopiston kasvatti. Hänen ensimmäinen viulunsoitonopettajansa oli Jaana Sarjanto, jonka ohjauksesta Alanen siirtyi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle ja sittemmin solistiselle osastolle Seppo Tukiaisen oppiin. Seuraavaksi matka jatkui Prof. Lewis Kaplanin luokalle New Yorkin The Juilliard Schooliin, jossa Alanen suoritti sekä musiikin kandidaatin että maisterin tutkinnot. Suomeen hän palasi vuonna 2017, ja työskenteli Sibelius-opistossa viulunsoiton lehtorina ennen siirtymistään orkesterisoittajaksi. Nykyään Alanen toimii musiikki-improvisaatioon keskittyvässä pienyrityksessään kouluttajana ja keikkailee freelance- muusikkona mm. Helsingin Kaupunginorkesterin ja Tampere Filharmonian riveissä.

Katariina Almgren valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemialta vuonna 2020. Kotkalaissyntyinen viulisti aloitti opintonsa Kotkan seudun musiikkiopistossa Eija Vilkin johdolla ja jatkoi opintojaan Seppo Tukiaisen ohjauksessa Sibelius-Akatemialla. Katariina on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla. Solistitehtävien lisäksi hän nauttii kamarimusiikin soittamisesta, orkesterityöstä sekä opettamisesta. Hän on toiminut vakituisena opettajana Kotkan Nuorten Jousten jousileirillä vuodesta 2011 ja on viime vuosina soittanut useissa Suomen orkestereissa.

Ramona Wolin-Takala aloitti musiikkiopintonsa viulunsoitolla Uudessakaupungissa Vakka-Suomen musiikkiopistossa kuusivuotiaana. Alttoviulun matalampi ääni vei mennessään ja sillä tiellä Wolin-Takala on edelleen. Turun konservatoriossa hänen opettajanaan toimi Harri Sippel, samoin kuin Wolin-Takalan aloittaessa ammattiopinnot Turun AMK:ssa vuonna 1999, josta hän valmistui Musiikkipedagogiksi vuonna 2004. Sibelius-Akatemiassa hän aloitti opinnot vuonna 2002 ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2011. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli mm. Matti Hirvikankaan, Jouko Mansneruksen ja Anna Kreetta Gribajcevicin johdolla. Turun filharmonisen orkesterin vakituisena soittajana Wolin-Takala aloitti syksyllä 2008.  Wolin-Takalan vapaa-aika kuluu kotia ja sen pihapiiriä kuntoon laittaessa. Hän nauttii hiljaisuudesta ja aikatauluttomuudesta, viihtyy kotonaan, fanittaa Tommi Läntistä sekä haaveilee matkustavansa enemmän.

Kurikkalaissyntyinen Eija Huhtala-Krapu opiskeli sellonsoittoa Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Jussi Peltosen oppilaana. Sitä seurasivat ammattiopinnot sekä Turun konservatoriossa Timo Hanhisen opissa että Sibelius-Akatemiassa. Akatemian solistisella linjalla häntä ohjasi Martti Rousi. Maisteritutkinnon jälkeen (-99) orkesteripuolelle profiloitunut Huhtala-Krapu sai vakanssin Turun filharmonisesta orkesterista, jonka riveissä hänet on nähty vuodesta 2000 asti. Hän ei kaihda klassisen musiikin ohessa muitakaan musiikin maisemia – yksi sellaisista on hiljattain perustettu Utu Quartet, jonka sellisti hän on.

Utu Quartet syntyi onnellisten tähtien alla. Soittajat tapasivat ollessaan kaikki töissä Turun Filharmonisessa Orkesterissa; heille tarjottiin sattumalta mahdollisuutta esiintyä turkulaisessa kortteliravintola Kertussa. Treeneissä huomattiin että yhteissoitto toimii mainiosti, ja niin Utu Quartetista tuli pysyvä ja kysytty kokoonpano.

Liput

  • 18e aikuiset
  • 15e eläkeläiset ja opiskelijat
  • 8e alle 18 – vuotiaat, työttömät ja varusmiehet

Sibeliuksen syntymäkodin yleisömäärä on enintään 40 hlöä, siksi lippu kannattaa varata etukäteen: sibeliuksensyntymakoti@hameenlinna.fi tai 03 621 2755; avoinna ti-su klo 12–16.