Taidehalli Hämeessä Paula Ollikaisen näyttely linnun varjo taivaalla 1.-25.7.2023

Paula Ollikaisen maalaukset käsittelevät todellisuuden hahmottamisen kysymyksiä. Näyttelyn teoksissa teemaa lähestytään kahdesta eri näkökulmasta. Lähtökohtana ovat olleet kolmiulotteiset luonnon tilanne- ja tapahtumamallinnukset, sekä hetket, joissa henkilökohtaisia tarinoita luodaan kameran läpi katsottuna.

Ollikaisen maalauksissa luonnontieteellisten dioraamojen rajaus vie katsojan uuden tulkinnan äärelle. Rakennetut ja keinovaloin valaistut tieteelliset luonnon jäljitelmät ovat yksi todellisuuden esittämisen muodoista. Näiden koosteiden kautta näemme niitä osia maailmasta, joissa emme ole olleet kokijana paikalla. Tieteellisistä mallinnuksista maalausten aiheiksi rajatut poiminnat kadottavat alkuperäisen lähtökohtansa ja muodostavat omat kertomuksensa.


Valikoidusta tarinankerronnasta on kyse myös maalauksessa, joka viittaa selfiekulttuuriin, sekä yleisemminkin kameran linssin läpi suodattuneeseen aineistoon. Perhealbumit ovat laajentuneet julkisesti leviävään kuvavirtaan ihmisten henkilökohtaisista kokemuksista. Maalaus on kuvaus kuvaamisesta, valikoidusta taustasta, sommitelmasta ja harkitusta olemisesta kuvassa.


Näyttelyn maalausten teemat yhdessä liittyvät laajemmin ajatuksiin siitä, mikä on alkuperäistä, mikä on totta ja kuinka jonkin asian rajaus voi värittää totuutta. Taidemaalauksen näkökulmasta kysymyksen kiinnostavaksi tekee maalauksen rooli havaintojen jakamisen ja toistamisen muotona.


Paula Ollikainen (synt. 1973) on Sarkolassa asuva ja Tampereella työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2014. Ollikainen on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla, joista viimeisin on ollut esillä galleria Katariinassa Helsingissä keväällä 2023. Yksityiskokoelmien lisäksi teoksia on Kulturamt Landeshauptstadt Düsseldorfin, Helsingin taidemuseon, Turun kaupungin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Kansallisgallerian, Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Facebook tapahtuma: https://fb.me/e/MTViS5dh