Testiperheet – kokemuksia käytetyistä palveluista ja vierailluista paikoista

Hämeenlinna kutsui skenaariotyöhön mukaan testiperheitä. Mahdollisuuteen tarttui keväällä 2021 yhteensä 115 perhettä, joista 18 pääsi mukaan testaamaan kaupunkia 3 kuukauden ajaksi.

Testiperhe sai olla 1-5 ihmisen ryhmä. Ryhmän ei ollut pakko olla perhe perinteisessä mielessä vaan mukaan olisi voinut ilmoittautua myös harrastajaryhmä, työporukka tai muu kiinteästi yhteen nivoutuva joukko. Kaikki mukaan hakeneet olivat kuitenkin perheitä, osa tosin täydennettynä isovanhemmilla ja osa lapsenlapsilla.

Perheet saivat miettiä millainen tulisi olla tulevaisuuden kaupunki, jotta se olisi kaupungeista paras testiperheelle. Perheet valitsivat kuudesta teemasta sen, mitä halusivat eniten ”tulevaisuustestata”.

Perheet ohjeistettiin käyttämään sekä kunnallisia että yksityisiä palveluita. Yksityisiä palveluntarjoajia kutsuttiin mukaan asettamaan palvelujaan testitarjottimelle perheitä varten saatavilla. Kukin perhe sai käyttää maksimissaan 300 euron arvosta tähän projektiin nimettyjä kilpailutettuja yksityisiä palveluja ja kommentoimaan kokemuksiaan myös kaikista muista palveluista, joita kesän aikana käyttivät.

Testattavat näkökulmat, joista perheet valitsivat omansa

Testiperheet testasivat kaupunkia kokonaisuutena ja loivat käsitystä siitä, millainen tulevaisuuden kaupunki on. Testiperhe ei testannut yksittäisiä palveluita, vaan kaupunkikäyttäjän kokemusta.

Sinua varten paras mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja menestyä

Kolme valittua perhettä katsoi kaupunkia työntekemisen näkökulmasta ja mietti miten tulevaisuuden Hämeenlinna voisi olla juuri se paras paikka työnteon tai yrittämisen paikkana.

Sinua varten paras paikka piipahtaa, viihtyä, asettua

Kolme valittua perhettä kommentoi kaupunkia vetovoimaisuuden ja vapaa-ajan näkökulmasta. Teeman perheet kutsuivat myös ystäviään ja sukulaisiaan vierailemaan Hämeenlinnaan ja laajensivat näin omaa näkemystään.

Sinua varten paras asumisen ja elämisen ympäristö

Kolme perhettä tarkasteli kaupunkia asumisen näkökulmasta. Miten tämä asumisen paikkana kehittyy parhaaksi kokemukseksi? Miksi asua juuri Hämeenlinnassa? Miksi haaveilet tällä asumisesta?

Sinua varten paras kasvun ja oppimisen ympäristö

Kolme perhettä mietti mikä tekee Hämeenlinnasta parhaan paikan lasten ja nuorten kasvuun ja oppimiseen? Miksi juuri täällä olisi tai on hyvä opiskella ammattiin ja jäädä tänne kasvamaan ja kasvattamaan?

Sinua varten paras ekologinen jälleenrakentaja

Kolme perhettä tarkasteli Hämeenlinnaa ekologisuuden kannalta eli miten tulevaisuuden Hämeenlinna tarjoaa mahdollisuuden ekologiseen elämään. Miten kaupunki antaa kaikille mahdollisuuden tehdä osansa ja enemmänkin hyvillä ja itselle mielekkäillä valinnoilla.

Sinua varten paras hyvinvoinnin ja terveyden edistäjä

Kolme perhettä mietti, miten tulevaisuuden Hämeenlinna tarjoaa mahdollisuuden hyvinvoivaan elämään ja antaa kaikille mahdollisuuden tehdä osansa ja enemmänkin hyvillä ja itselle mielekkäillä valinnoilla.18 testiperhettä ja heidän 58 jäsentään kirjoitti ja julkaisi valokuvia kokemuksistaan.

Suurin osa testiperheistä innostui testiperhe-roolistaan ja haluaa osallistua kevään ja kesän skenaariovaiheen jälkeen myös syksyn 2021 ja kevään 2022 strategiavalmisteluun kommentoimalla strategian vaiheita.

Testiperheiden kokemuksista voi lukea tarkemmin marraskuun 2021 Arjessa mukana –asukaslehdestä.

Lisätietoja www.hameenlinna.fi/testiperheet