Toisia suomalaisia -luentokonsertti Sibelius-opistolla 6.10.2022

Sibelius-opisto saa vieraakseen Janakkalasta kotoisin olevan viulutaiteilija Mirka Malmin ja pianotaiteilija Tiina Karakorven torstaina 6.10.2022 klo 18. Luentokonsertti järjestetään Tauno Marttinen -salissa Verkatehtaalla. Konserttiin on vapaa pääsy.

Toisia suomalaisia viulusävelmiä -konserttiohjelma esittelee suomalaistaustaisten säveltäjänaisten viulu-pianoteoksia 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Näiden pitkään unohduksissa olleiden teosten sävelkieli kytkeytyy jännitteisin tavoin eurooppalaisen viulumusiikin myöhäis-ja uusromanttisiin suuntauksiin. Teokset ilmentävät aiemmin huomiotta jätettyjä musiikkiperinteitä -sitä länsimaisen taidemusiikin salaista puutarhaa, jonka on luonut toinen, marginalisoitu sukupuoli. Nämä säveltäjät olivat aikoinaan tunnettuja, ja usea heistä oli myös esiintyvä virtuoosimuusikko. Sittemmin heidät kuitenkin ”unohdettiin” historiankirjoista ja konserttiohjelmistoista.

Duo Lago (Mirka Malmi & Tiina Karakorpi) on työskennellyt pitkäjänteisesti säveltäjänaisten musiikin parissa. Heidän levynsä Toisia suomalaisia viulusävelmiä (Alba Records) oli arvostelumenestys; Musiikkilehti Rondon kuukauden cd ja kriitikon erityismaininta Ylen Vuoden levy -kilpailussa. Fennica Gehrman julkaisi myös saman sisältöisen, Malmin ja Karakorven editoiman nuottijulkaisun. Duo Lagon työskentelyyn kuuluu olennaisesti tiivis yhteistyö musiikintutkijoiden ja musiikkitoimijoiden kanssa. Kumpaakin kiehtoo kaikessa muusikon työssään menneen ja nykyisyyden uutta luova vuoropuhelu: se miten historia soi nykypäivässä ja muokkaa tulevaisuutta.