Toiveikkaina tulevaisuuteen – Aimokoulun eARTh-hankkeen näyttely  Hämeenlinnan kirjastolla

”Toiveikkaina tulevaisuuteen” on hämeenlinnalaisten oman taidekoulun eli Aimokoulun näyttely Hämeenlinnan kirjaston näyttelytilassa 20.11.–10.12.2023 

Vellooko rinnassa jokin epämääräinen tunne, kun ajattelet maailman tilaa ja tulevaisuutta? Mitä jos menisimme yhdessä metsään, tutkisimme luonnon ihmeitä ja sen jälkeen kerääntyisimme nuotion ympärille?  

Aimokoulussa on jatkunut puolitoista vuotta Opetushallituksen rahoittama eARTh-hanke. Hankkeen tavoitteina on ollut vahvistaa taideharrastuksessa syntyvää yhteisöllisyyttä ja oppilaiden myönteisiä näköaloja ja luottamusta tulevaisuuteen. Globaalien ja henkilökohtaisten kriisien tummentamassa ilmapiirissä taideharrastus voi tarjota turvallisen yhteisön, jossa on tilaa käsitellä lapsia ja nuoria kuormittavia tunteita. Ilmastohuoli, sota ja väkivallan uhka, opiskelupaineet ja yksinäisyys ovat todellisuutta, joka aiheuttaa ristiriitaisia ja hämmentäviä tunteita monissa, mutta myös tunteiden kieltämistä ja silmien sulkemista näiltä ilmiöiltä. Taide ja luova käsillä tekeminen antavat välineet vaikeidenkin asioiden avoimelle pohdinnalle niin, että ymmärrys ja näköalat avartuvat.  

Yksi keskeinen ajatus on ollut lapsen ja nuoren ympäristösuhteen vahvistaminen. Uskomme, että välittäminen ja empatia myös ympäristöämme kohtaan kasvaa osallisuuden kokemuksesta, positiivisista luontokokemuksista ja siitä, että voimme vaikuttaa valinnoillamme elinympäristöömme. 

Luonto on näkynyt, tuntunut, tuoksunut ja jopa maistunut tehtävissä, kun olemme retkeilleet lähiluonnossa ja kauempanakin, raahanneet risuja luokkahuoneeseen ja kokeilleet samaistumista toisten olentojen turkkeihin.  

Tämä näyttely tarjoaa joitakin kurkistusaukkoja toimintaamme hankkeen tiimoilta. Näytteillä on sekä valmiita teoksia että kuvia erilaisista prosesseista. 

Aimokoulu tarjoaa taiteen perusopetusta käsityö-, kuva- ja mediataiteissa. Ryhmiä löytyy niin vauvoille, leikki-ikäisille, koululaisille ja teineille. 

Aimokoulu toimii Ahveniston koululla osoitteessa Turuntie 33.