Tutkijoiden yö Hämeenlinnan pääkirjastossa

Tutkijoiden yötä vietetään syyskuun viimeisenä perjantaina ympäri Eurooppaa erilaisten tieteeseen keskittyvien tapahtumien merkeissä. Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK osallistuu ensimmäistä kertaa Tutkijoiden yöhön ja esittelee tutkimustoimintaansa Hämeenlinnan pääkirjastossa perjantaina 30.9. klo 16-19.

Kirjastotorilla HAMKin tutkijat keskustelevat eri asiantuntijoiden kanssa.  Kirjastotorin keskustelut ovat samalla Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin satelliittitapahtuma.

Kirjaston ylätasanteella pääsee tutustumaan robotiikkaan ja eksoskeletoniin, ja ulkona voi testata, miten hulevesi kulkee erilaisten suodatusrakenteiden läpi.

Ohjelma

Hyvin sanottu -keskustelut Kirjastotorilla, 1. kerros

klo 16.15–17.00 Kestävää rakentamista ja kiertävää tavaraa

Arkeemme kuuluu monenlaisia materiaaleja ja niistä valmistettuja tuotteita ja ympäristöjä. Miten tuotteita voidaan valmistaa raaka-aineita säästävällä tavalla? Miten taloa voi rakentaa kestävästi? Entä mitä kierrätys kertoo tuotteiden kestävyydestä?

Keskustelemassa tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen HAMK Tech -tutkimusyksiköstä, Työvalmennussäätiö Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala sekä rakennusalan yrittäjä Timo Sollo.

klo 17.15–18.00 Perunoita parvekkeella ja hyönteisiä hotellissa

Yli 70 prosenttia suomalaisista asuu kaupunkialueilla. Miten ylläpidämme luontoyhteyttämme kaupunkiympäristössä ja arjen kiireiden keskellä? Miten voimme edistää pienillä teoilla ympäristön hyvinvointia ja samalla omaamme? Voisinko minä olla omavarainen?

Keskustelemassa tekninen asiantuntija Salla Leppäkoski HAMK Bio -tutkimusyksiköstä, Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja ja kotipuutarha-asiantuntija Arja Pehkonen sekä hiilipuutarhuri Sonja Aarnio.

klo 18.15–19.00 Älykäs haalari ja paikantava pusero

Äly tulee vauhdilla myös vaatteisiimme. Mitä hyötyä älyvaatteista voi olla sairaalatyössä?

Keskustelemassa tutkijayliopettaja Kimmo Vänni HAMK Smart -tutkimusyksiköstä ja kehittämisylilääkäri Paula Turunen Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Esittelypisteet kirjaston ylätasanteella, 2. kerros

klo 16–18 Miten sormus voi mitata stressitasoa? Tervetuloa kokeilemaan Moodmetric-älysormustaHAMK Smart.

klo 16–18 Esimerkiksi hämähäkeillä on ulkoinen ranka eli eksoskeleton, joka tukee ja suojaa niitä. Ihminenkin voi käyttää puettavaa, moottoroitua eksoskeletonia, joka keventää fyysistä työtä. Tule testaamaan! HAMK Smart.

klo 16–19 Miten mobiilirobotti toimii? Tule kokeilemaan! HAMK Tech.

Kirjaston pääoven edusta, Lukiokatu 2

klo 16–18 Tule katsomaan, miten likainen hulevesi puhdistuu suodattamalla eri materiaalien läpi. Testissä hiekka, puuhake ja biohiili. Huonon sään sattuessa pääoven sisäpuolella. HAMK Bio.

klo 16–18 Kasvit imuttelevat ilmakehän hiiltä ilmarakojensa kautta. Missä ovat kaupunkivihreän parhaat hiilivarastot? Huonon sään sattuessa pääoven sisäpuolella. HAMK Bio.

Ohjelma on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Tervetuloa!

Tapahtuman järjestää Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.