Aloite Jean Sibeliuksen patsaan saamiseksi Hämeenlinnaan tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1936. Sibelius kuitenkin itse suhtautui hankkeeseen vastahakoisesti. Sibeliuksen kuoleman jälkeen vuonna 1957 Hämeenlinnan kaupunginhallitus nimesi patsastoimikunnan. Monumentin sijoituspaikasta syntyi aluksi erimielisyyttä, mutta vuonna 1961 kaupunginvaltuusto päätti, että patsas sijoitetaan Sibeliuksenpuistoon. Puiston entinen nimi on Tähtipuisto. Siellä oli vuonna 1918 Hämeenlinnan ympäristössä kaatuneiden saksalaisten hautapaikka. Hauta ja sen muistomerkki siirrettiin vuonna 1962 Vanhalle hautausmaalle.

Valtakunnallinen veistoskilpailu julistettiin vuonna 1961. Patsastoimikunta asetti kilpailun luonnoksille ehtoja. Sibeliuksen tulisi olla olemukseltaan nuori ja luomisvoimainen. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan 49 ehdotusta ja tulos julistettiin syyskuussa 1962. Ensimmäisen palkinnon saivat kuvanveistäjät  Heikki Nieminen ja Kain Tapper. Kolmas palkinto annettiin kuvanveistäjä Heikki Konttiselle. Patsastoimikunta ehdotti tilattavaksi Kain Tapperin työn Kasvumiljöössä.

Juhlallinen paljastustilaisuus pidettiin Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.1964. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen puolisoineen olivat läsnä tilaisuudessa. Paljastuspuheessaan presidentti Kekkonen totesi, että Sibeliukselle voitaisiin pystyttää muistomerkki yhtä hyvin mihin tahansa maailman metropoliin, mutta kaikkein parhaiten se kuitenkin sopii hänen syntymä- ja koulukaupunkiinsa.

Jean Sibelius -veistos on valettu pronssiin Herttoniemen Taidevalimossa. Jalusta on veistetty Jyväskylän mustasta graniitista Saarisen Kiviveistämössä Helsingissä. Arkkitehtiylioppilas Sakari Laitinen ja Kain Tapper suunnittelivat Sibeliuksenpuiston uudelleen.

Lue lisää:
Jean Sibelius >

Kain Tapper syntyi 6.6.1930 Saarijärvellä ja kuoli 17.8.2004 Helsingissä. Tapperin isä oli maanviljelijä, mutta koti oli eräänlainen taidekoulu. Äiti oli itseoppinut lahjakas veistäjä ja isä järjesti lapsilleen taidekilpailuja. Perheen kaikista neljästä pojasta tuli taiteilijoita.

Kain Tapper oli suomalaisen kuvanveistotaiteen tärkeimpiä edustajia. Hän käytti uskollisesti perinteisiä materiaaleja, puuta ja kiveä. Hänen koko tuotannossaan näkyy kunnioitus näitä materiaaleja kohtaan sekä perinteisten käsittelytapojen hallinta. Tapperilla lähtökohtana oli suomalaisen luonnon moninaisuus, vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelu. Hänen teostensa pintakäsittely, taidokas patina ja luonnonmuotoja muistuttavat orgaaniset muodot ovat puhuttelevia.


Suurenna

Tapper, Kain
(1930-2004)
Jean Sibelius (Nuori Sibelius), 1964
patinoitu pronssi
320 x 120 x 85 cm
paino noin 800 kg
jalusta musta graniitti
50 x 242 x 125 cm

Sibeliuksenpuisto, keskusta

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 27.1.2014