Ajatuksia kieliharjoittelusta

Nyt on hyvä hetki ottaa kahvikupillinen käteen. Haluan jakaa tarinani Vanajaveden Opiston alaisesta kieliharjoittelusta Hämeenlinnan seudun kuntakokeilussa. Olin onnekas, että pääsin tähän paikkaan, koska tämä oli minulle tärkeää ja kuulun ulkomaalaisten kategoriaan.

Kuka olen?

Olen Anna ja olen asunut Suomessa hieman yli 2 vuotta. Tulin perhesiteen takia. Haluan integroitua nopeammin ja edistää yhteiskuntaa parantamalla ihmisten elämänlaatua.

Ammattilaiset

Ensimmäisessä vaiheessa mentorini oli Mari T., joka on mukana Hämeenlinnan seudun kuntakokeilun toteuttamisessa. Minulle oli yllätys, että sain valita itseäni kiinnostavat tapahtumat ja järjestää työpäiväni omalla tavallani. Tämä osoitti jälleen kerran, että itse organisointi ja vastuullisuus ovat erittäin tärkeitä Suomen työelämälle. Uskomaton bonus oli se, että sain työskennellä kielitieteilijä, bloggaaja Mari S.:n kanssa. Hän kirjoittaa kaupungin verkkosivuille ja häneltä onnistuin oppimaan lisää suomen kielestä.

Voit tutustua kuntakokeiluun tarkemmin täältä:

Työllisyyden kuntakokeilu – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Blogia voit lukea osoitteessa

Blogiartikkelit Archive – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Power places

TE-toimistossa tutustuin työllisyydenhoidon puoleen: kävin tapaamisessa, jossa työntekijä konsultoi työnhakua ja mahdollista koulutusta. Mitä minä näin? Selkeää konsultointia ja kysymysten selvennystä, erinomaista vuorovaikutusta tulkin ja työntekijän välillä. Pääasia on työntekijöiden todellinen halu auttaa.

Paikalliset TE-palvelut – TE-palvelut

Pääsin myös tutustumaan Ohjaamo Stagelle. Osallistuin tilaisuuteen, jossa ensin tarkasteltiin asioita ammattilaisten keskuudessa. Sitten Ohjaamolla esiteltiin tarkemmin nuorten kanssa työskentelyn algoritmi. Pienessä keskustelussa he jakoivat näkemyksensä ja keskustelivat ajankohtaisista asioista.

Täällä blogissa on ihana artikkeli, ensimmäinen Ohjaamo-sarjasta, jonka Mari S. kirjoitti vieraillessaan siellä. Menimme myös Ohjaamolle avoimen olemisen iltaan, jossa oli useita asiantuntijoita. Kommunikoimme vapaasti nuorten kanssa ja emme vain pitäneet hauskaa, vaan myös keskustelimme sellaisista tärkeistä aiheista kuin vaalit ja työ.

Etusivu – Ohjaamo Stage, Hämeenlinna – Ohjaamo (ohjaamot.fi)

Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Tavastialla järjestettiin 30.3. myös työikäisten tapahtuma, jossa jokainen voi esittää kysymyksiä jokaisesta opiskelualueesta sekä keskustella harjoittelun tavasta ja ajasta. Kela, TE-toimisto, Ohjaamo, työllisyyden kuntakokeilun asiantuntijat reaaliajassa. Tapahtumassa oli tavattavissa uskomaton määrä ammattilaisia, jotka ovat valmiita seuraamaan sinua työelämässäsi.

KK Tavastia | Koulutuskuntayhtymä Tavastia | Tervetuloa Tavastiaan!

Lopuksi

Tämä on ollut mielenkiintoinen sukellus ammattilaisten maailmaan, mutta kuten kotimaassani sanotaan, kaikessa on kärpänen hunajassa, ja markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijana uskon, että vuorovaikutuskanavia väestön kanssa olisi tarkasteltava tarkemmin ikä ja edut huomioon ottaen. Toisaalta kaikkien palveluja tarvitsevien pitäisi olla aloitteellisempia ja ajatella kriittisesti. Tiedätkö, että ansioluetteloasi voidaan parantaa? (Blogiin on tulossa teksti siitä.) Älä laiminlyö mahdollisuutta hyödyntää DuuniTunnelin, Koulutus- ja DuuniParkkien sekä CV- ja DIGI-klinikan osaamista. Kaupungin upea joukkue tekee töitä vuoksesi.

Muista nauttia elämästä äläkä unohda unelmoida!

Kuva:

Mari Salokangas