Usein kysyttyjä kysymyksiä lapsiystävällisestä kaupungista
Vastaamme tällä sivulla kysymyksiin lapsiystävällisestä kaupungista. Kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen: veera.antikainen@hameenlinna.fi
Miten lapsiystävällinen kunta –toimintaa koordinoidaan Hämeenlinnassa?
Lapsiystävällinen kunta toimintamallin kehittämistyötä ohjaa ja seuraa poikkihallinnollinen koordinaatioryhmä, joka koostuu nuorten edustajista, luottamushenkilöistä, kolmannen sektorin toimijoista ja varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotyön, lastensuojelun, yhdyskuntarakenteen ja viestinnän virkamiehistä. Puheenjohtajana toimii sivistys- ja hyvinvointijohtaja.
Miten määritellään lapsi?
Lapsen oikeuksien sopimuksessa lapsella tarkoitetaan kaikkia alle 18-vuotiaita.
Miten Hämeenlinna voi olla lapsiystävällinen kunta, kun lähikouluja lakkautetaan ja päiväkodit ja koulut kärsivät sisäilmaongelmista?
Palveluverkkouudistusten yhteydessä tehdään aina lapsivaikutusten arviointi ja siten pyritään varmistamaan lapsen etu vaikeissakin päätöksissä.
Miten lapsia kuullaan päätöksenteossa?
Hämeenlinnan nuorisovaltuustolla on edustajapaikat sosiaali- ja terveyslautakunnassa, sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa, kaupunkirakennelautakunnassa sekä kaupungin valtuustossa.
Hämeenlinnassa tehdään kaikista merkittävistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista päätöksistä lapsivaikutusten arviointi. Keskeinen osa vaikutusten arviointia on lasten kuuleminen, joka voi tapahtua esim. haastattelemalla tai kyselyillä.
Kouluissa toimivat oppilaskunnat, joilta myös tarvittaessa voidaan pyytää lausuntoja päätettävään asiaan.
