Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Hämeenlinna vauvaperheen silmin

Meidän perheeseen kuuluu itseni lisäksi mies ja juuri kaksi vuotta täyttänyt taapero sekä 11 kk ikäinen vauva. Molemmat lapset ovat vielä kotona, tällä hetkellä mies on vanhempainvapaalla. Olemme asuneet Hämeenlinnassa 2,5 vuotta, muutimme tänne pääkaupunkiseudulta saadaksemme asumiseen väljyyttä perheen kasvaessa.

Olemme olleet todella tyytyväisiä kaupungin tarjoamiin palveluihin lapsiperheille. Neuvolaan on ollut mukava mennä, vaikka kohdallamme terveydenhoitaja onkin vaihtunut useampaan kertaan. Tarvittaessa lapsillemme on järjestynyt fysioterapeutin käynti ja hammashoito muutaman päivän sisään soitosta!

Arkemme pyörii pääosin kotihommia hoitaen, koiran kanssa ulkona ja kaupassa käyden. Naapurista löytyy onneksemme samanikäisiä lapsia, joten leikkiseuraa ja vertaistukea löytyy läheltä. Olemme tykänneet myös käydä silloin tällöin Arxin perheiden taideaamuissa, joita järjestetään peri kertaa viikossa. Siellä on kiva kokoontua ”vauvarinkiin” vaihtamaan kuulumisia muiden vanhempien kanssa ja taaperokin saa leikkiseuraa. Toinen vastaava paikka, jossa olemme pidemmän välimatkan takia käyneet harvemmin on MLL:n järjestämä perhekahvila, siellä ruokailumahdollisuus on aivan ihana lisä.

Taaperon kanssa ovat tulleet tutuiksi myös kaupungin lukuisat leikkipuistot. Vauva yleensä nukkuu nämä reissut vaunuissa, mutta eiköhän hänkin kohtapuoliin jaksa pysyä hereillä hiekkalinnoja rakentaen. Lenkeillä on hauska poiketa tutuilta reiteiltä ja etsiä uusia puistoja, olen kokenut tämän hyväksi tavaksi tutustua kaupunkiin. 

Samanhenkistä ja samassa elämänvaiheessa olevaa porukkaa olen löytänyt Hämeenlinnalaismamit ry:n riveistä. Innostuin lähtemään mukaan tämän vuoden hallitukseen ja olemmekin järjestäneet äideille, lapsille ja perheille mukavaa yhteistä tekemistä ja välillä hemmotteluakin. Tämä on ollut mainio tapa tutustua uusiin kivoihin tyyppeihin ja saanut minut suht tuoreena asukkaana tuntemaan itseni kotoisaksi.

Lopuksi on vielä pakko mainita Hämeenlinnan yksi ehdottomista helmistä lapsiperheen näkökulmasta. Tiiriössä sijaitsee Lasten Kirppis Kirahvi, josta olen löytänyt leijonanosan lapsiemme käyttämistä vaatteista. Kierrätys kunniaan, sillä tälle kirpparille kannattaa tulla kauempaakin! Pääkaupunkiseudulta tulevat ystävänikin tahtovat usein pistäytyä Kirahvissa meillä päin käydessään.”

Teksti: Anu Kuosmanen, Hämeenlinnalaismamit ry