Kiinteistön muodostaminen
Hämeenlinnan kaupungin tontti- ja mittauspalvelut vastaa kantakaupungin asemakaava-alueella olevista maa-alueista ja Maanmittauslaitos vastaa muualla Hämeenlinnassa sijaitsevista alueista.
Kiinteistötoimitustaksa ja mittaustoimen taksa
Hämeenlinnan kaupungille peritään maksu kiinteistötoimitusmaksulain (12.4.1995/558) 1 §:ssä tarkoitetuista toimituksista ja toimenpiteistä. Viranomaismaksuista ei peritä arvonlisäveroa. Toimitusten ja toimenpiteiden hinnat on eritelty alla olevaan hinnastoon. Uusi hinnasto on voimassa 1.5.2022 alkaen.
Hinnasto 1.5.2022 lähtien (pdf)
Hinnasto 1.1.2021 lähtien (pdf)
Tonttijako ja tonttijaon muutos
Tonttijako osoittaa rakennuskorttelin jakautumisen tonteiksi ja se perustuu aina voimassaolevaan asemakaavaan. Tonttijako laaditaan erilliselle tonttijakokartalle. Tonttijaon sitovuudesta määrätään asemakaavassa.
Sitovan tonttijaon alueella tontti on rakennuskiellossa, kunnes se on merkitty kiinteistörekisteriin. Kun tontteja lohkotaan tai muodostetaan kiinteistöksi muulla tavoin, tonttijakoa on noudatettava. Tonttijako määrää tulevan rekisteritontin tunnuksen.
Erillisen tonttijaon laatiminen vie aikaa noin 3 kk. Tonttijaosta aiheutuvat kustannukset maksaa kiinteistön omistaja. Esimerkiksi kahta tonttia koskeva tonttijako tai sen muutos maksaa 850 euroa.
Tonttijaon hakeminen
Hae tonttijakoa tai tonttijaon muutosta sähköisellä lomakkeella, joka edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella. Hakemukseen toivotaan liitettävän liitekartta, josta selviää tulevien tonttien rajat.
Tonttijaon voi tehdä jo asemakaavan yhteydessä, jolloin hakijan tulee ilmoittaa siitä asemakaavan laatijalle jo kaavan suunnittelun alkuvaiheessa.
Tonttijaon hyväksyminen
Kaupunki laatii tonttijaosta ehdotuksen, joka asetetaan tarvittaessa nähtäville. Asiasta tiedotetaan niille, joita ehdotus koskee. Heillä on mahdollisuus tehdä ehdotuksesta muistutuksia.
Tonttipäällikkö hyväksyy tai hylkää tonttijaon. Jos ehdotuksesta on tehty muistutuksia, päätöksen tekee kaupunkirakennelautakunta. Asianosaisella on oikeus hakea muutosta päätökseen.
Voimassa olevan tonttijaon jälkeen tontit voidaan lohkoa itsenäisiksi kiinteistöiksi ja rekisteröidä kiinteistörekisteriin.
Tontin lohkominen asemakaava-alueella
Lohkomistoimituksessa muodostetaan uusi tontti asemakaavan ja tonttijaon mukaan. Tontin lohkomisen edellytyksenä on, että omistajalla on lainhuuto kaikkiin niihin kiinteistöihin tai määräaloihin, joista tontti muodostetaan.
Kaupungin tontti- ja mittauspalvelut vastaa asemakaavoitetun alueen lohkomisesta sitovan tonttijaon alueella. Muilla alueilla lohkomisesta vastaa Maanmittauslaitos.
Toimitusta voi hakea myös kaupungin asemakaavoitetun alueen osalta Maanmittauslaitoksen Asiointipalvelusta, jolloin voit hyödyntää hakemisessa valtakunnallisen kiinteistörekisterin tietoja (opastusvideo). Muita toimenpiteitä ei tarvita vaan seuraava yhteydenotto tapahtuu toimituksen suorittavan tahon toimesta. Hakemuksen täyttäminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.
Lohkominen voi tulla myös automaattisesti vireille lainhuudon myöntämisen jälkeen sellaiseen määräalaan, mistä voidaan muodostaa voimassa olevan tonttijaon mukainen tontti.
Voit toimittaa hakemuksen
- postitse tontti- ja mittauspalveluihin
- jättämällä hakemuksen johonkin kaupungin palvelupisteeseen
- sähköpostitse skannattuna mittaustoimisto@hameenlinna.fi
Lohkominen vie aikaa n. 3 kk. Lohkomisesta aiheutuvat kustannukset maksaa kiinteistön omistaja. Esimerkiksi enintään 2000 m2 tontin lohkominen maksaa 1300 euroa (1.1.2021 haettuna 1350 €)
Kiinteistön laadun muutos, tunnuksen muutos tai yhdistäminen
Kiinteistörekisterin pitäjän päätöksellä voidaan tontti rekisteröidä tietyin edellytyksin ilman lohkomistoimitusta kiinteistön omistajan hakemuksesta. Hakemuksen täyttäminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.
Tällaisia tapauksia ovat:
- Kiinteistön laadunmuutos: jos vanhan kiinteistön rajat ovat täysin samat, kuin voimassa olevan tonttijaon osoittamat tulevan tontin rajat
- Kiinteistön tunnusmuutos: jos tontin numero (tunnus) ei ole voimassa olevan tonttijaon mukainen
- Kiinteistöjen yhdistäminen: jos alueet ovat yhdistettävissä voimassa olevan tonttijaon mukaiseksi tontiksi
Rekisteröinti vie aikaa tavallisesti noin viikon. Kustannukset maksaa kiinteistön omistaja. Esimerkiksi kiinteistön laadun ja tunnuksen muutos maksaa 400 euroa.
Rasitetoimitukset
Rasitteet jakautuvat kiinteistörasitteisiin ja rakennusrasitteisiin. Rasitteilla ei tarkoiteta kiinteistön panttioikeuksia (kiinteistöön kohdistuvia panttikirjoja, haltiavelkakirjoja, vuokraoikeuksia yms.).
Kiinteistörasitteet
Kiinteistörasitteet ovat pääasiassa kiinteistöjen välisiä, kiinteistörekisteriin merkittyjä oikeuksia. Kiinteistörasite syntyy joko rasitetoimituksessa tai muussa kiinteistötoimituksessa, esim. tontin lohkomissa.
Tavallisimpia kiinteistörasitteita ovat kulkemiseen liittyvät rasitteet (tierasitteet), erilaisten johtojen olemassaoloon liittyvät rasitteet (johtorasitteet) ja autojen pitämiseen liittyvät rasitteet (autopaikkarasitteet).
Pääsääntöisesti kiinteistörasitteen perustaminen edellyttää kiinteistöjen omistajien välistä sopimusta, mutta eräät rasitteet voidaan perustaa pakollakin.
Rasitteen perustamista haetaan hakemuksella. Hakemuksen täyttäminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.
Kustannukset on hakijan maksettava. Jos toimituksesta on hyötyä muullekin asianosaiselle, on tämän osallistuttava kustannuksiin toimenpiteestä saamansa hyödyn tai muun kohtuullisen perusteen mukaan.
Rakennusrasitteet
Rakennusrasitteet ovat pääasiassa rakennusten välisiä, kiinteistörekisteriin merkittyjä oikeuksia. Rakennusrasitteen perustamista haetaan rakennusvalvonnasta.
Rajankäynti
Jos tontin rajaa osoittava rajamerkki on hävinnyt tai sen sijainnista on riitaa tai epäselvyyttä, selvitetään rajamerkin ja rajan paikka rajankäynnillä. Rajankäyntiä (kiinteistömääritys) haetaan tontin omistajan tai vuokraoikeuden haltijan toimesta Maanmittauslaitoksen Asiointipalvelusta, jolloin voit hyödyntää hakemisessa valtakunnallisen kiinteistörekisterin tietoja (opastusvideo). Muita toimenpiteitä ei tarvita vaan seuraava yhteydenotto tapahtuu toimituksen suorittavan tahon toimesta. Hakemuksen täyttäminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.
Rajankäynnistä aiheutuvat kustannukset jakautuvat asianosaisten maksettaviksi heidän toimituksesta saamansa hyödyn mukaan, jolleivät asianosaiset jakamisesta toisin sovi.
Rajankäyntiä voi hakea sellainen taho, joka on toimillaan aiheuttanut rajamerkin häviämisen tai siirtymisen. Tällöin hakija maksaa toimituskustannukset.
Jos rajan paikasta ei ole riitaa eikä ole tarvetta merkitä sitä virallisin rajamerkein, voi tontin omistaja tai haltija tilata maksullisen rajannäytön tontti- ja mittauspalveluista, Juha Peltolalta.