Ahveniston Olympiapuisto
Vuoden 1952 Olympialaisissa Suomella oli kaksi virallista kisakaupunkia, Helsinki ja Hämeenlinna. Ahvenistonharjulla sijaitseva urheilu- ja ulkoilukeskus rakennettiin olympialaisia varten. Alue nimettiin Olympiapuistoksi 2000-luvulla muistuttamaan sen historiasta. Puisto kartalla.
Olympialaisissa kilpailtiin 19.7.-3.8.1952. Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu. Avajaisjuhlallisuudet järjestettiin Hämeenlinnassa 20.7.1952 ja siitä eteenpäin hämeenlinnalaiset saivat nauttia kisatunnelmista viiden päivän ajan. Olympialippu liehui Ahveniston lisäksi Kaurialan urheilukentällä sekä Aulangolle perustetussa kisakylässä. Viidentoista osallistujamaan liput liehuivat rivistössä Aulangon golfkentän laidalla lähellä Katajiston kartanoa.
Olympialaisten kohteita ja kaupungin rakennetta voi tutkia Hämeenlinnan kaupungin Rakennustoimiston Mittausosaston laatimasta opaskartasta vuodelta 1952 (pdf).
Olympialaisia on muistettu Hämeenlinnassa ja Ahvenistolla 50- ja 60-vuotisjuhlin soihtuviestillä, maastojuoksulla sekä monenlaisilla tapahtumilla. Vuonna 2022 Hämeenlinnassa järjestettiin olympialaisten 70-vuotisjuhlakisat.
Ahveniston maauimala
Olympialaisia varten rakennettu Ahveniston maauimala toimi viisottelun uintikilpailun näyttämönä. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Niemeläinen. Olympialaisten jälkeen Ahveniston maauimala ja sen viereen levittäytyvä Ahvenistonjärvi hiekkarantoineen vakiinnutti paikkansa hämeenlinnalaisten suosittuna kesänviettopaikkana ja monille vanhemman polven hämeenlinnalaisille ”Appara” herättääkin muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta.
Maauimala suljettiin yleisöltä vuonna 1985 vedenkäsittely- ja puhdistuslaitteiden puuttumisen takia ja rakenteet pääsivät rapistumaan. Ahveniston maauimalan kunnostus oli pitkään keskustelun kohteena, ja
1990-luvun alussa kaupunki päätti jo purkaa uimalan. Ahveniston suojeluyhdistys perustettiin vaalimaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen perintöä ja ajamaan alueen etua. Lopulta Ahveniston rakennukset suojeltiin rakennussuojelulailla.
Katso myös: Ahveniston toimintapuisto ja ulkoilualue
Maauimala kunnostettiin uuteen loistoon
Maauimalan kunnostustyöt käynnistettiin syksyllä 2013 ja uusittu maauimala avautui yleisölle 26.7.2014. Tilaisuuden ohjelmaa oli seuraamassa useita satoja ihmisiä – koko katsomon täydeltä. Kunniavieraiden joukossa vihkiäisiin osallistui olympiamitalisti Lauri Vilkko. Hän toi vuoden 1952 5-ottelusta Suomelle pronssimitalin. Juhlapuheen piti Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan varapuheenjohtaja Juhani Kaskeala.
Maauimalan rakennukset ja rakennelmat on suojeltu, mikä antoi saneeraukselle raamit. Peruskorjauksessa allas hyppytelineineen ja pukutiloineen palautettiin lähes alkuperäiseen asuunsa. Myös puujulkisivu ja sisätilat remontoitiin. Arkkitehtuuria kunnioittaen remontin yhteydessä huomioitiin erityisesti henkilöturvallisuuden, esteettömyyden ja valvonnan nykyaikaisia vaatimuksia. Uimalaan lisättiin kokonaan uudet vedenkäsittely- ja puhdistusjärjestelmät, jotka pitävät veden uimahalliveden veroisena.
Uusia elementtejä ovat allasalueen kevytrakenteinen valvomo sekä alueen rajaava suoja-aitaus. Lisäksi altaan viereen rakennettiin harjuun upotettu uudisosa, jossa sijaitsevat vedenkäsittelytilat, tekniset tilat sekä liikuntaesteisten wc-tila ja hissi. Altaan vesi, jota on noin 2260 m3, lämmitetään ilmalämpöpumpuista saatavalla energialla. Uudisosa seinää koristaa prosenttitaideperiaatteella toteutettu valaistussuunnittelija Arto Heiskaselta tilattu valotaideteos ’Vihjeet; figuurit’, jotka auringon kierron mukaan heijastavat seinään viisiottelun lajihahmojen varjot.
Valtaosan noin 2,9 miljoonan euroa maksaneesta kunnostuksesta rahoitti Hämeenlinnan kaupunki. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 710 000 euron valtionavustuksen.
Altaan korjauksen lisäksi Ahvenistolla tehtiin kahvila- ja pukusuojarakennusten kevyitä kunnostustöitä. Julkisivujen ja vesikattojen maalaukset toteutettiin pitkäaikaistyöttömille tarkoitetun Työn Paikka -hankkeen avulla.
Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi Ahveniston maauimalan Vuoden Liikuntapaikaksi 2017.
Aiheeseen liittyvät
Tutustu virkistyspalveluohjelman luonnokseen heinäkuussa
8.7.2024
Virkistyspalveluohjelmassa linjataan Hämeenlinnan kaupungin tuottamien virkistyspalveluiden toteuttamistapoja, laajuutta ja laatutasoa. Näitä palveluja ovat muun muassa: Ohjelmassa kuvatut kohteet ja palvelut ovat pääosin Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakenteen …