Vesiensuojelu
Vesiensuojelun viranomaistehtävät
Kaupungin viranomaispalvelut hoitaa ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisesti useita vesiensuojeluun liittyviä tehtäviä.
Vesien pilaamisen ehkäiseminen on yksi keskeinen tavoite. Monesti asiaan voidaan vaikuttaa epäsuorin keinoin lisäämällä tietoa ja tietoisuutta vesistöjen tilasta.
Lisätietoa omatoimisille ja aktiivisille vesiensuojelijoille
Vaikuta vesiin – Hae rahoitusta Rahatpintaan.fi
Vanajavesikeskuksen Oppaita ja esitteitä
Ojat kuntoon luonnonmukaisin menetelmin (e-julkaisu)
Oman kotijärvesi hoitoon löydät vinkkejä Suomen ympäristökeskuksen esitteestä Hoida ja kunnosta kotirantaasi.
Kaikkea ei koti- tai mökkirannassakaan saa tehdä ilman lupaa tai ilmoittamista. Ympäristöminiteriö on julkaissut faktalehtisen Kansalaisen tärkeät vesiluvat.
Vedenkorkeuksien säännöstelyn valvontaviranomainen on ELY-keskus.
Vesikasvien niittäminen
Jos vesikasveja niitetään laajalta alueelta, on siitä ilmoitettava kaupungin viranomaispalveluihin sekä vesialueen omistajalle, joka useimmiten on jakokunta tai osakaskunta.
Vesikasvit ovat periaatteessa vesialueen omistajalle kuuluvaa alueen tuottoa, joten omistajalla on niihin yksinoikeus, vaikka niillä ei mitään arvoa olisikaan. Oikeuden kasvien poistamiseen voi antaa vain alueen omistaja.
Ruoppaus
Vesistön koneellinen ruoppaus edellyttää aina vähintään ilmoituksen tekemistä Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) sekä vesialueen omistajalle. Ilmoitus tulee tehdä vähintään 30 vrk ennen toimenpiteen aloittamista.
Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohje
Lisätietoja
Valtakunnallinen ympäristöasioiden asiakaspalvelukeskus
Puhelin 0295 020900 (ma–pe klo 9–16) tai sähköposti
ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
Puhelut maksavat lankapuhelimesta soitettaessa paikallisverkkomaksun (pvm) ja matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun (mpm) verran.