Digitalisaatio
Digitalisaatio on kaikkien arkea. Se muuttaa toimintaympäristöä, toimialarakenteita, työn sisältöjä, asiakkaiden käyttäytymistä ja resurssitarpeita. Taustavoimina muutokselle ovat digitaalinen tieto ja robotiikka.
Digitalisaatio antaa mahdollisuuksia säästää luonnonvaroja ja lisätä tuottavuutta sekä luoda uusia työpaikkoja, asiakaslähtöisempiä palveluja ja vahvempaa yhteisöllisyyttä. Näin se on osana hiilineutraalin Hämeenlinnan tavoitetta.
Digitaalisia palveluja kehitetään saavutettavuusvaatimusten mukaisesti esteettömiksi palveluiksi kaikille käyttäjille.
Hämeenlinnan digitalisaatio
Hämeenlinna tunnetaan kuntakentässä digitaalisuuden edelläkävijänä. Pisin digitaalisten palvelujen kehittämistarina on kirjastolla, joka jo 1990-luvulla lähti kehittämään sähköisiä asiakaspalveluja.
Viime aikoina eniten julkisuutta on saanut vuodesta 2011 jatkunut sähköisten terveyspalvelujen kehittäminen Sitran tuella. Asiakkaille kehitystyö on näkynyt minunterveyteni.fi- palveluna. Viime vaiheessa painotus on ollut etämittauksessa, jossa kehityskumppanina on Elisa Oyj. Hämeenlinnan kehitystyön pohjalta ponnistaa nyt myös valtioneuvoston kärkihankestatuksen saanut Omaolo ja digitaaliset arvopalvelut-hanke.
Toinen merkittävä kehitystyö on tehty opetuspalveluissa, jossa aloitettiin systemaattinen tieto- ja viestintäteknologiastrategian toteuttaminen vuonna 2009. Resurssit on käytetty viisaasti kolmella kärjellä: laitteet, järjestelmät ja osaamisen kehittäminen.
Hämeenlinnalaisen verkostonjohtamisen ja ideoinnin tuloksena on syntynyt mm. Airo, sähköinen työtila kaikille perusopetuksen oppilaille. Hämeenlinnan opettajat hyödyntävät laajasti sähköisiä oppimateriaaleja ja pedagogista tukea antaa oman organisaation sisältä löytyneet opettajat ns. ICT-veijarit. Tämä malli on myös leviämässä nyt ministeriön linjauksilla koko maahan.
Monia muitakin sähköisiä palveluja on otettu käyttöön vuosien aikana mm.
- chat-palvelu
- ikäihmisten ensikontaktilomake,
- sähköinen toimeentulotukihakemus ja palvelutarpeen arviointi,
- sähköinen päivähoitohakemus,
- sähköinen palautekanava,
- sähköinen lupapalvelu,
- HämeWiki -tietopalvelu,
- ikäihmisten kotihoidon toiminnanohjaus ja
- ikäihmisten lääkkeenjakeluautomaatit.
Open Hämeenlinna
Vuonna 2018 käynnistetty ekosysteemityö vahvistaa Hämeenlinnassa avointa yhteistyötä. Se yhdistää yritykset, tutkimuslaitokset, opiskelijat ja eri yhteisöt. Ekosysteemit ovat osa Hämeenlinnan kaupungin elinvoimaohjelmaa.
#openhämeenlinna
#saahäiritä
Tavoitteet
Kaupunginhallitus päätti Hämeenlinnan digiagendasta 3.10.2016 ja asetti tavoitteeksi, että kaupungin prosessit on sähköistetty ja kuntalainen voi halutessaan asioida sähköisesti kaupungin kanssa kaikissa asioissa 2020.
Digitalisaation tavoitteet on kytketty Hämeenlinnan strategisiin tavoitteisiin.
Hyvinvointia edistävä kaupunki, jossa on aktiiviset kansalaiset
- Luoda digitaaliset toimintamallit, jolla asukkaat, yritykset ja henkilöstö voivat osallistua palvelujen suunnitteluun, päätöksentekoon, toteutukseen ja arviointiin.
- Parantaa asioinnin käytettävyyttä, nopeutta ja tehokkuutta. Kaikki lomakkeet voidaan täyttää ja lähettää sähköisesti ja kaikissa palveluissa voidaan asioida sähköisesti.
- Tarjota kaikissa palveluissa perinteisen asioinnin lisäksi tai korvaavana mahdollisuus sähköiseen palveluun vuoteen 2020 mennessä.
- Viedä palvelut osaksi kansallista palveluväylää. Otetaan käyttöön KaPa-lain mahdollistama viestinvälityspalvelu.
Resurssiviisas kaupunki, jolla on kestävä talous
- Hyödyntää digitalisaatio ja robotisaatio toimintojen tehostamisessa ja tuottavuuden kasvussa. Digiagendatyötä jatketaan, se viedään osaksi budjetti- ja tavoitevalmistelua.
- Suunnata kaupungin resurssit perustuen oikeaan dataan ja mittareihin, sekä avata tieto ja rajapinnat asukkaille ja yrityksille.
- Lisätä systemaattisesti digiosaamista, tiedolla johtamisen osaamista ja lean-osaamista. Laaditaan digiosaamiskartoitus, joka huomioidaan koulutusresurssien suuntaamisessa.
- Hyödyntää olemassa olevat julkiset ja yksityiset digitaaliset palvelut ja toimitaan Hämeenlinnaa hyödyttävissä verkostoissa.
- Hyödyntää kokeiluja digitalisaation edistämisessä, mm. henkilöstön ideoita keräävä kokeiluhanke.
- Huolehtia tietoturvasta.
Elinvoimainen asumiskaupunki
- Vahvistaa Hämeenlinnan kilpailukykyä ja hyvää mainetta digitalisaation keinoin.
- Avata kaikki mahdollinen data yritysten ja asukkaiden käyttöön: mm. yritystietokannat, kaavat, joukkoliikenteen aikataulut ja seurantatiedot sekä erilaisten antureiden ja paikantimien (GPS) avulla infrasta ja asumisen rakentamisesta syntyvä tieto.
- Vahvistaa asumisen houkuttelevuutta sähköisillä palveluilla (mm. minunterveyteni.fi).
- Helpottaa älykkäillä liikenneratkaisuilla (mm. Maas) jokapäiväistä liikkumista sekä kaupungissa että ulospäin.
- Tehdä uusista asuntoalueista (Asemanranta ja Engelinranta) älykkään rakentamisen ja palvelujen alustoja.