Varhaiskasvatus
Alle kouluikäisten lasten vanhemmilla on mahdollisuus valita erilaisia päivähoitopalveluita:
- kunnallinen päiväkotihoito ja perhepäivähoito
- lapsen hoito kotona kotihoidontuella, kun perheessä on alle 3-vuotias
- päivähoidon järjestäminen yksityisen hoidon tuella tai palvelusetelillä
- avoin kerhotoiminta
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagogiikkaan ja lasten kanssa yhdessä suunniteltuun arkeen voit tutustua Satakielen siivin -blogista.
Varhaiskasvatussuunnitelma
Varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa päiväkotien ja perhepäivähoidon toimintaa Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma on tehty yhteistyössä henkilöstön, lasten ja huoltajien kanssa ja se pohjautuu valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan.
Hämeenlinnan varhaiskasvatussuunnitelma 2022, pdf

Kaiken ikäisten lasten ryhmät Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa
Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksessa toimimme pääsääntöisesti 1-5-vuotiaiden lasten ryhmissä.
Kaiken ikäisten lasten ryhmissä toimimisella haluamme vahvistaa ennen kaikkea elämässä tarvittavia tärkeitä taitoja; osallisuutta, ryhmään kuulumista, toisesta huolehtimista ja kaikkien kanssa toimeen tulemista. Heterogeenisissä ja ikärakenteeltaan laajoissa varhaiskasvatuksen lapsiryhmissä toimiminen tutkitusti* vähentää kiusaamista lisäämällä yhteisöllisyyttä ja tukemalla moninaisuuden hyväksymistä. Kaikenikäisten lasten yhteistä ryhmää voisi verrata pieneen kylään, yhteisöön, johon lapsi saa kuulua lapsuutensa tärkeät elinvuodet. (*Tutkimusperustaa eri ikäisten lasten ryhmissä toimimiseen.)
Rakennamme pedagogiikan lasten vahvuuksista, mielenkiinnon kohteista ja tarpeista käsin. Pienryhmien muodostaminen lasten mielenkiinnon kohteiden mukaan mahdollistaa sitoutunutta ja monipuolista oppimista. Kohtaamme lapset yksilöinä, emme ikänsä edustajina. Näin pystymme huomioimaan herkkyyskaudet paremmin. Kaiken ikäisten lasten ryhmissä korostuu yhteisöllinen oppiminen, kun ryhmässä taidoiltaan ja iältään erilaiset lapset pystyvät hyödyntämään toinen toistensa osaamista. Lisäksi esimerkiksi kielen kehitystä tukee mitä parhaimmalla tavalla yhteisö, jossa on sekä puhumaan opettelevia, että taitavampia lapsia.
Kaiken ikäisten lasten ryhmissä sisarukset saavat kasvaa samassa lapsiryhmässä. Lasten siirtymät ryhmästä toiseen on minimoitu, jolloin ystävyys- ja ihmissuhteet kasvattajien ja muiden lasten kanssa säilyvät pitkään. Kasvatusyhteistyö huoltajien ja varhaiskasvattajien välillä muodostuu pitkäkestoiseksi ja luottamukselliseksi mahdollistaen paremman tuen perheelle ja lapselle.
”Olen tyytyväinen lapseni ryhmään ja sen toimintaan. Hänellä on hyvä olla ja kasvaa siellä yhdessä kavereidensa kanssa. Ilo on ollut huomata myös se, miten tärkeäksi eräs ryhmän pienistä on lapselleni muodostunut. Hän on kehittänyt jostakin vahvan hoivavietin. Äidistä tämä on mukava piirre energisen ja touhukkaan luonteen rinnalle.” (Huoltajan kommentti)
”Tämä sisarusryhmän tyyppinen ryhmäjako on mahdollistanut sen, että ikäväitkua on ollut vähän. Perinteisessä pienten ryhmässä yhden lapsen itku saattaa laukaista muidenkin ikävän. Nyt aikuisen syli ”riittää” paremmin ja ryhmän isommat lapset osaavat lohduttaa pienempiään.” (Varhaiskasvattajan kommentti)
Aiheeseen liittyvät
Hämeenlinnassa on kolme yksityistä päiväkotia lakossa
23.5.2023
Varhaiskasvatuksen työntekijöiden kaksipäiväinen työnseisaus vaikuttaa Hämeenlinnassa kolmen päiväkodin toimintaan. Lakossa ovat yksityiset päiväkodit Norlandia Tuuli Ojoisilla, Pilkkeen liikuntapäiväkoti Jukolassa ja tiedepäiväkoti Planeetta. Hämeenlinnan kaupunki pystyy …
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen asiakaskysely 2023
22.5.2023
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tehtiin asiakaskysely huhtikuussa 2023. Kysely oli yhteinen kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Kysely koostui kahdesta osiosta. Ensimmäisessä osiossa selvitettiin varhaiskasvatuksen toimintaa lapsen …
Varhaiskasvatuksen metsäryhmien taidetta esillä pääkirjastossa
15.5.2023
Hämeenlinnan pääkirjastossa lastenosastolla on 26.5.2023 saakka avoinna Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen metsäryhmien taidenäyttely ”Metsän turha salaisuus”. Näyttely koostuu sekä kaupungin että yksityisen varhaiskasvatuksen metsäryhmien kierrätysteemasta, jossa mielikuvituksen …
Taidemuseon ja Sibelius-opiston yhteisessä Lasten lauantaissa musiikillista ohjelmaa vauvoille
10.5.2023
Hämeenlinnan taidemuseon punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa vietetään Lasten lauantaita 13.5.2023 klo 11–14. Erityisesti vauvoille suunnattu tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Sibelius-opiston musiikkileikkikoulun kanssa. Ohjelmassa on luovaa ryömintää musiikin elävöittämänä …
Aiheeseen liittyvät blogit
Fiksua työtä, kevät 2022: Revontulisanomat osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistajina sekä työssäkehittymisen ja pedagogisen dokumentoinnin välineenä jo vuodesta 2010
16.5.2022
Revontulieskarimme arvolähtökohtana on ollut aina moninaisuutta kunnioittava ilmapiiri. Meillä on usean vuoden ajan ollut lapsia eri kulttuuritaustoista, erilaisista lähtökohdista ja erilaisilla tarpeilla. Lasten ikäjakauma ei …
Fiksua työtä, kevät 2022: Arviointiseinä
13.5.2022
Olemme päiväkotiryhmä Myrskytuulet. Ryhmässämme on lapsia 18 – iältään 1-6 vuotta. Olemme pohtineet sitä, miten lapsen olisi helpointa arvioida toimintaa päiväkodissa. Olemme halunneet siitä yhteisen …
Palkittu! Fiksua työtä, kevät 2022: Kesyttämö
13.5.2022
Arjen kesytyksen toimintamalli sai alkunsa 2019 jolloin sitä toteutettiin kiertävinä pop up – pisteinä päiväkodeissa. Kesyttämö- idea syntyi tarpeesta kehittää Arjen kesytystä edelleen niin, että …
Fiksua työtä, kevät 2022: Lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation sekä lasten/aikuisten itseilmaisun arviointi
13.5.2022
Ojoisten päiväkodin kaksivuotisen esikoulukokeilun päiväkotiryhmän Elosalamat kasvattajat on toteuttaneet jatkuvaa työnsä arviointia lasten ja aikuisten väliseen vuorovaikutukseen ja kommunikaatioon sekä lasten/ aikuisten itseilmaisuun. Myös vieraskieliset …