Varhaiskasvatus
Alle kouluikäisten lasten vanhemmilla on mahdollisuus valita erilaisia päivähoitopalveluita:
- kunnallinen päiväkotihoito ja perhepäivähoito
- lapsen hoito kotona kotihoidontuella, kun perheessä on alle 3-vuotias
- päivähoidon järjestäminen yksityisen hoidon tuella tai palvelusetelillä
- avoin kerhotoiminta
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagogiikkaan ja lasten kanssa yhdessä suunniteltuun arkeen voit tutustua Satakielen siivin -blogista.
Kaiken ikäisten lasten ryhmät Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa
Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksessa toimimme pääsääntöisesti 1-5-vuotiaiden lasten ryhmissä.
Kaiken ikäisten lasten ryhmissä toimimisella haluamme vahvistaa ennen kaikkea elämässä tarvittavia tärkeitä taitoja; osallisuutta, ryhmään kuulumista, toisesta huolehtimista ja kaikkien kanssa toimeen tulemista. Heterogeenisissä ja ikärakenteeltaan laajoissa varhaiskasvatuksen lapsiryhmissä toimiminen tutkitusti* vähentää kiusaamista lisäämällä yhteisöllisyyttä ja tukemalla moninaisuuden hyväksymistä. Kaikenikäisten lasten yhteistä ryhmää voisi verrata pieneen kylään, yhteisöön, johon lapsi saa kuulua lapsuutensa tärkeät elinvuodet. (*Tutkimusperustaa eri ikäisten lasten ryhmissä toimimiseen.)
Rakennamme pedagogiikan lasten vahvuuksista, mielenkiinnon kohteista ja tarpeista käsin. Pienryhmien muodostaminen lasten mielenkiinnon kohteiden mukaan mahdollistaa sitoutunutta ja monipuolista oppimista. Kohtaamme lapset yksilöinä, emme ikänsä edustajina. Näin pystymme huomioimaan herkkyyskaudet paremmin. Kaiken ikäisten lasten ryhmissä korostuu yhteisöllinen oppiminen, kun ryhmässä taidoiltaan ja iältään erilaiset lapset pystyvät hyödyntämään toinen toistensa osaamista. Lisäksi esimerkiksi kielen kehitystä tukee mitä parhaimmalla tavalla yhteisö, jossa on sekä puhumaan opettelevia, että taitavampia lapsia.
Kaiken ikäisten lasten ryhmissä sisarukset saavat kasvaa samassa lapsiryhmässä. Lasten siirtymät ryhmästä toiseen on minimoitu, jolloin ystävyys- ja ihmissuhteet kasvattajien ja muiden lasten kanssa säilyvät pitkään. Kasvatusyhteistyö huoltajien ja varhaiskasvattajien välillä muodostuu pitkäkestoiseksi ja luottamukselliseksi mahdollistaen paremman tuen perheelle ja lapselle.
”Olen tyytyväinen lapseni ryhmään ja sen toimintaan. Hänellä on hyvä olla ja kasvaa siellä yhdessä kavereidensa kanssa. Ilo on ollut huomata myös se, miten tärkeäksi eräs ryhmän pienistä on lapselleni muodostunut. Hän on kehittänyt jostakin vahvan hoivavietin. Äidistä tämä on mukava piirre energisen ja touhukkaan luonteen rinnalle.” (Huoltajan kommentti)
”Tämä sisarusryhmän tyyppinen ryhmäjako on mahdollistanut sen, että ikäväitkua on ollut vähän. Perinteisessä pienten ryhmässä yhden lapsen itku saattaa laukaista muidenkin ikävän. Nyt aikuisen syli ”riittää” paremmin ja ryhmän isommat lapset osaavat lohduttaa pienempiään.” (Varhaiskasvattajan kommentti)
Varhaiskasvatussuunnitelma
Varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa päiväkotien ja perhepäivähoidon toimintaa Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma on tehty yhteistyössä henkilöstön, lasten ja huoltajien kanssa ja se pohjautuu valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan.
Hämeenlinnan varhaiskasvatussuunnitelma 2019 (PDF-tiedosto, ei saavutettava)
Mistä lapsen omassa varhaiskasvatussuunnitelmassa on kyse? Katsohan video, ennen kun olet tulossa vasu-keskusteluun lapsesi hoitopaikkaan.